La început, sfecla a fost apreciată în special pentru frunzele sale, care sunt încarcate cu valori nutritive. Încă din Evul Mediu, sfecla roșie a fost utilizată ca tratament pentru o diversitate de afecțiuni, în special pentru boli legate de digestie și de sânge.
Deși interesul științific pentru sfecla roșie a câștigat un impuls în ultima perioadă, această legumă a fost folosită ca un remediu în medicina naturistă de mii de ani. Iată 10 motive pentru a începe să consumi suc de sfeclă roșie:
Îmbunătățește energia
Ai nevoie de o sfecla medie, un mar micut si un morcov mediu. Se adauga si sucul de la jumatate de lamaie pentru a preveni oxidarea ingredientelor. Se spala bine ingredientele, merele se curata de samburi si se pun in blender. Sucul se bea pe stomacul gol, cu o ora inainte de micul dejun, pentru a lasa nutrientilor timp sa fie absorbiti.
Stimulează fluxul sanguin
Sucul de sfecla rosie este unul dintre cele mai bogate surse dietetice de antioxidanti si nitrati naturali. Nitratii sunt compusi care regleaza fluxul sanguin in tot corpul.
Poate scădea tensiunea arterială
Sucul de sfeclă roşie este cunoscut pentru efectul de scădere a tensiunii arteriale şi, prin urmare, previne atacurile de inimă şi bolile cardiovasculare.
Îmbunătățește nivelurile de vitamine și minerale
Sfecla rosie este foarte bogata in vitamine si minerale. Abundă în vitamine precum B1, B2, B2, C şi acid folic, extrem de benefice pentru organism.
Deasemenea, conţine aminoacizi, esenţiali în dezvoltarea şi menţinerea ţesutului muscular și iod, cunoscut pentru efectele benefice asupra glandei tiroide, iar conţinutul crescut de potasiu ajută la întărirea muşchiului inimii.
Îmbunătățește nivelul fitonutrienților
Sfecla roșie este bogată in fitonutrienți. Atât betaninul cât și vulgaxantinul au proprietăți puternice antioxidante, antiinflamatoare și detoxifiante.
Îmbunătățește funcția hepatică
Sucul de sfecla rosie este o bautura detoxifianta super eficienta, care ajuta la eliminarea toxinelor daunatoare din ficat si stimuleaza celulele hepatice.
Piele
Antioxidantii din sfecla apără pielea prin neutralizarea radicalilor liberi. Licopenul ajuta la mentinerea pielii flexibile, protejand-o de factorii externi (soare, toxine etc.)
Anti-cancerigen
Impactul anticancerigen al sucului de sfecla rosie este promovat pe baza continutului mare de antioxidanti. Consumat in mod regulat, previne si trateaza leucemia, cancerul pulmonar, de colon, rectal si cel gastric. Pentru inceput, se recomanda a se consuma sucul de la 250g de sfecla rosie/zi, crescand apoi treptat cantitatea.
Este si un aliat redutabil in ameliorarea efectelor chimioterapiei si radioterapiei.
Sănătatea digestivă
Sucul de sfecla rosie stimuleaza digestia alimentelor. Puteti bea o ceasca din acest suc inainte de masa sau oricand va supara stomacul.
Stres
Betanina din sfecla este un nutrient puternic care apara celulele, proteinele si enzimele impotriva stresului de mediu. De asemenea, scade inflamatia si apara organele interne.