Beneficii pentru sănătate ale rugăciunii, meditației și spiritualității

228

Ce se întâmplă exact cu corpul nostru când ne rugăm?

Potrivit autorilor Chet Tolson și Harold Koenig, autorii cărților „Puterea vindecătoare a rugăciunii ” si „Rugăciunea îi ajută pe oameni să funcționeze la maximum când viața îi servește cel mai rău”, ne întărește apărarea împotriva factorilor de stres și a creșterii corespunzătoare a hormonilor precum cortizolul. Știm din ani de studii că cortizolul scăzut promovează o sănătate mai bună prin combaterea numeroaselor boli legate de stres, inclusiv boli de inimă, obezitate, cancer și tulburări cognitive sau mentale.

Studii recente au început cu siguranță să demonstreze abilitățile dovedite de promovare a sănătății ale diferitelor forme de spiritualitate și rugăciune. Dr. Larry Dossey, autorul cărții Rugăciunea este un bun medicament, ne spune: „Capacitatea rugăciunii de a vindeca, combinată cu capacitatea științei de a vindeca, este cu mult mai mare decât puterea vindecătoare a medicinei” În opinia acestui neurolog, rugăciunea este definită ca „o atitudine a inimii al cărei conținut nu este nici modelat, nici limitat de o singură tradiție religioasă”.

Cu alte cuvinte, există infinite modalități de rugăciune și creștere spirituală, toate acestea putând să se încadreze într-un plan holistic care coboară nivelul de stres și combate bolile.
Beneficii pentru sănătate ale rugăciunii, meditației și spiritualității:

1. Scade inflamația

Pentru mulți oameni, simplul act de rugăciune are ca rezultat un sentiment mai bun, de bunăstare. Dar cum te ajută să trăiești o viață mai sănătoasă atunci când ești mai legat de o ființă superioară sau de „adevăratul tău sine”? Răspunsul are legătură cu inflamația cronică cauzată de stres.
Răspunsurile inflamatorii sunt reacția naturală a organismului la stres, dar din păcate inflamația se află și la baza majorității bolilor, mai ales atunci când atinge niveluri ridicate și nu este controlată. Acest stres poate apărea sub mai multe forme – fie că este vorba de o dietă slabă, de a nu dormi bine sau de a deține un loc de muncă stresant.

Cantitățile mici de stres pot fi un lucru bun – pentru a lupta împotriva bolilor, pentru a ne ajuta să ne vindecăm sau pentru a ne pregăti pentru un eveniment important sau o obligație de muncă, dar atunci când declanșăm în mod cronic inflamația, corpurile noastre se pot întoarce asupra lor și, în esență, pot începe să atace propriul nostru țesut. Există o mulțime de dovezi puternice care arată că hormonii de stres crescuți, cum ar fi creșterea cortizolului, pot duce la dezechilibre hormonale; imunitate scăzută; și rate crescute de infecție, pofte alimentare, anxietate și depresie.

2. Crește imunitatea

Mulți experți cred în teoria că există o relație puternică între inflamația cronică și îmbătrânire, probabil din cauza impactului negativ al stresului asupra glandei tiroide și suprarenale, care poate provoca epuizare sau oboseală suprarenală. În timp, efectele negative ale inflamației se acumulează pentru a crea condiții în organism care sunt rezultatul funcției imune scăzute și promovează boli legate de vârstă, cum ar fi boala Alzheimer, ateroscleroza, diabetul și bolile cardiovasculare. Acest lucru se datorează faptului că inflamația crește deteriorarea radicalilor liberi și stresul oxidativ, care sunt chiar cauzele „îmbătrânirii”.

Încetinirea vitezei, conectarea cu lucrurile din viață care contează cel mai mult și practicarea în mod intenționat a tehnicilor de relaxare, cum ar fi rugăciunea de vindecare, poate ajuta la menținerea inflamației cronice sub control, a imunității ridicate și a bolilor conexe. De fapt, un studiu din 2012 publicat în Journal of Alternative Therapies in Health and Medicine, a constatat că atunci când cercetătorii au efectuat un studiu aleatoriu și au adăugat rugăciune la tratamentul normal al cancerului la 1.000 de pacienți, grupul in care s-a adăugat rugăciunea a arătat îmbunătățiri semnificativ mai mari față de grupul de control, pentru obiectivele primare legate de bunăstarea spirituală, bunăstarea emoțională și bunăstarea funcțională.

3. Crește longevitatea

Vrei să știi cum să fii fericit și sănătos, ca unii dintre cei mai în vârstă oameni din lume, precum cei care trăiesc în așa-numitele zone albastre? Mulți centenari declară că spiritualitatea lor este ceva care îi menține în mișcare în fiecare zi, oferindu-le un scop să se trezească dimineața. Unele studii au arătat că o practică spirituală menținută de adulții mai în vârstă poate acționa ca un tampon natural împotriva stresului cronic și ajută la reducerea șanselor de a suferi de boala Alzheimer, artrită, atacuri cerebrale și alte afecțiuni comune legate de vârstă.

Nu contează dacă sunteți musulmani, creștini, evrei, budisti sau hindusi – studiile au arătat că participarea la slujbe religioase în mod regulat, chiar atât de rar ca o dată pe lună, poate face o diferență în cât de mult trăiește o persoană. În mod uimitor, un studiu din 2010 publicat în Journal of Health and Social Behavior a urmărit 3617 persoane timp de șapte ani și a constatat că cei care participau la slujbe religioase cel puțin o dată pe lună și-au redus riscul de deces cu aproximativ o treime! Ca grup, participanții au avut o speranță de viață mai lungă, cu un impact la fel de mare ca cel al activității fizice moderate.

Studiul de sănătate al Institutului Național de Sănătate din Statele Unite a avut rezultate similare. După ce au urmărit peste 34000 de oameni pe o perioadă de 12 ani, cercetătorii au descoperit că cei care mergeau frecvent la slujbele bisericești aveau cu 15-25 la sută mai puține șanse de a muri la orice vârstă. În mod clar, aceste rezultate arată că persoanele care acordă atenție laturii lor spirituale știu cum să reducă stresul și, prin urmare, au rate mai mici de boli cardiovasculare, depresie și suicid, iar sistemul lor imunitar pare să funcționeze mai bine.

4. Întărește obiceiurile bune

Rugăciunea vindecătoare și meditația ajută la creșterea „atenției”, ceea ce înseamnă cu adevărat să trăiești în momentul prezent, să renunți la credințele limitatoare sau provocatoare din trecut și să-ți cunoști mai bine propriile gânduri și tendințe. În recenzii recente, modificările funcției creierului în timpul meditației și a altor tehnici de atenție au fost documentate utilizând electrofiziologia, tomografia computerizată cu emisie de fotoni unici, PET și imagistica prin rezonanță magnetică funcțională.

Rezultatele diferă oarecum, dar, în general, arată semnale crescute în regiunile creierului legate de reglarea emoțiilor; controlul atenției; și crește în eliberarea de „hormoni de buna dispozitie” dopamină, GABA și serotonină. Analizele efectelor pozitive ale tehnicilor de relaxare cunoscute sub denumirea de „reducere a stresului bazată pe mindfulness” (MBSR) au constatat că acest tip de practică poate reduce în mod natural depresia, anxietatea și suferința psihologică la persoanele cu boli cronice, plus că poate reduce stresul, gândirea negativa și anxietatea chiar și la persoanele sănătoase.

Ca rezultat al acestor practici de relaxare care stimulează starea de spirit, probabil că veți fi capabili să adoptați si alte obiceiuri importante legate de un stil de viață sănătos – de exemplu, să mâncați bine, să dormiți bine, să faceți mișcare și să petreceți timp cu prietenii sau familia si veti învăța sa ii apreciați mai mult. Acestea sunt lucruri care devin mai ușoare atunci când mintea noastră este într-un loc bun, hormonii noștri sunt echilibrați și neurotransmițătorii noștri funcționează corect.

Chiar dacă este important sa lucram si sa fim cat mai productivi posibil, epuizarea mentala și neglijarea timpului de relaxare sau de îngrijire a noastră aruncă o umbră largă și negativă asupra vieții și sănătății noastre. Crearea unui program de rugăciune sau de meditație zilnic, este o modalitate puternică de a încetini ritmul alert, de a ne relaxa și de a ne reduce stresul în mod regulat.

5. Ne pune în legătură cu adevăratul nostru scop, care combate anxietatea și depresia

Dr. Robert Butler și echipa sa de cercetare au condus un studiu cuprinzător de 11 ani finanțat de Institutul Național de Sănătate din SUA, care a analizat corelația dintre „a avea un simț al scopului” și longevitate. Echipa sa a urmărit oameni activi si funcționali intre 65 și 92 de ani și a constatat că indivizii care și-au exprimat un scop mai înalt și un scop clar în viață – ceva pentru care să se ridice dimineața și ceva despre care au simțit că au făcut cu adevărat o diferență, au trăit mai mult, fără a avea declin mental.

Ce înseamnă „simț al scopului”? Acest lucru poate fi ceva la fel de simplu ca grija de a ii ajuta pe copii sau nepoți să crească bine, să faci voluntariat care îi ajută pe alți oameni sau să le dai tinerilor lecții importante de viață. Aceasta este o modalitate eficientă de a reduce stresul sau de a lupta împotriva depresiei și anxietății, crescând în același timp valoarea de sine și stima de sine. Efectele pozitive ale unor astfel de practici pot contribui, de asemenea, la combaterea altor afecțiuni legate de stres, cum ar fi sindromul premenstrual și crampele, durerile de cap, „ depresia iernii ”, problemele de somn etc.

Potrivit cercetătorilor din The Blue Zones, o carte care a studiat obiceiurile oamenilor cu cea mai lungă viață de pe pământ, spiritualitatea și scopul pot contribui la creșterea longevității, deoarece ajută oamenii să intre într-o „stare zen de unitate totală”, te simți cu adevărat „scufundat” în ceea ce faci. Se caracterizează printr-un sentiment de libertate, plăcere, împlinire și fericire. ”

Sunteți nou în rugăciune sau meditație? Iată cum să reduceți stresul și să începeți:

-Formați-vă un obicei sau o rutină spirituală: rugându-ne în mod regulat, în mod ideal la aceeași oră în fiecare zi, ne permite să acordăm timp pentru ca noi să ne concentrăm pe „imaginea de ansamblu” și să ne conectăm cu Creatorul nostru. Mulți oameni consideră că este cel mai util să se roage sau să medieze dimineața, înainte ca „viața să iasă în cale”. L-am văzut pe Isus făcând acest lucru după cum se menționează în Marcu 1:35. Altora le place să facă acest lucru înainte de culcare pentru a se relaxa și a adormi repede. Orice interval al zilei este benefic, atâta timp cât practici acest lucru în mod constant. Chiar și cinci până la 10 minute pe zi poate avea un impact mare.

-Păstrați lucrurile la un nivel simplu : vă puteți ruga sau medita oriunde și oricând, fără a folosi nimic altceva decât propriul corp, care este cea mai bună parte! Creați un spațiu în casă, liniștit, cu o temperatură confortabilă și luminat moderat. Fă spațiul să se simtă special și liber de aglomerație, achiziționând poate o pernă de meditație sau un scaun, adăugând plante, cărți de inspirație și difuzând ulei esențial de tămâie. Respirația profundă, spunerea lucrurilor pentru care ești recunoscător și vizualizarea sunt, de asemenea, modalități excelente de a te conecta cu Dumnezeu și de a crește spiritual.

-Găsiți un partener sau o comunitate: găsiți un grup cu care să vă puteți împărtăși scopul vieții. Acesta poate fi un profesor spiritual, o biserică sau un grup de rugăciuni vindecătoare, un prieten, un membru al familiei sau soțul/soția – atâta timp cât este cineva care vă poate ajuta să vă evaluați cu sinceritate planul și succesele în timp ce vă consolidați sentimentul de legătură cu Dumnezeu și cu ceilalți. Dacă aparțineți deja unei comunități religioase, vă recomandăm să vă implicați și mai mult și să luați un rol mai activ în organizație. Implicarea în activități precum cântatul în cor, planificarea unei excursii de grup sau voluntariatul ar putea spori bunăstarea și, eventual, reduce și mai mult stresul.

-Rezervați-va un interval de timp, o oră sau o zi întreagă în mod specific pentru a vă relaxa și a vă conecta: revenind la exemplul celor mai longevive populații de pe pământ, un obicei obișnuit printre aceștia este practicarea unui „Sabat” sau o zi dedicată pentru a se concentra pe relația lor cu Dumnezeu, odihnindu-se și construind pacea si liniștea interioara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.