Celulele rosii din sange au o durata de viata de 120 de zile, dupa care altele noi le iau locul. Peste 2,4 milioane de noi celule rosii din sange sunt produse in fiecare secunda de catre maduva osoasa.
Vitaminele B6, B12, folatii si fierul joaca roluri importante in formarea sangelui. Obtineti cantitati adecvate din aceste substante nutritive consumand o dieta echilibrata sanatoasa, constand intr-o varietate de alimente ce contin aceste substante. Deficientul de vitamine A si B dar si de fier poate afecta capacitatea corpului de a transporta oxigen in celulele si tesuturile dumneavoastra si ar putea provoca anemie, simprome care includ oboseala si slabiciune.
Vitamine B6 este necesara in formarea hemoglobinei, proteina din celulele rosii care transporta oxigenul in tesuturi si in celulele din organism. Vitamina B6 ajuta la mentinerea sanatatii organelor limitrofe – organe care produc celulele albe din sange pentru combaterea infectiilor.
Surse bune de vitamina B6 includ: cereale fortificate, cartofi, banane, piept de pui, carne de porc, carne de vita, pastrav si seminte de floarea soarelui.
Vitamine B12 este necesara pentru sinteza globulelor rosii in tesutul maduvei osoase.
Surse bune de vitamina B12 includ: ficatul, cerealele fortificate pentru micul dejun, pastrav, somn, iaurt, lapte, branza si oua.
Folatul este o vitamina a grupului B necesarra pentru a face celulele rosii din sange.
Surse bogate in folat includ: cereale fortificate pentru micul dejun, ficat de vita, spanac, sparanghel, fasole, mazare verde si brocoli.
Fierul este o componenta importanta a hemoglobinei. Aceasta ajuta la transportul si stocarea oxigenului in organism.
Surse de fier: ficatul de pui, stridii, carnea de vita, curcan, cereale fortificate pentru micul dejun, soia, sfecla rosie, galbenus de ou, lamaie, fasole, melasa si spanac.
Deficitul de fier este cauzat de consumul prea mic de alimente bogate in fier, absorbtia redusa a fierului, pierderea de sange sau cresterea rapida. Femeile insarcinate, cele de varsta reproductiva si copiii sunt cel mai expusi riscului de deficienta de fier, noteaza Centrul Medical al Universitatii din Maryland.
Sfecla este bogata in fier, necesar pentru a imbunatati fluxul de sange. Este un detoxifiant natural, purificand in acelasi timp sangele.
Legume cu frunze verzi: spanacul, telina, broccoli, varza, conopida, salata verde sunt foarte sanatoase pentru organism. Ajuta la controlul greutatii si cresc numarul de globule rosii.
Persoanele anemice sunt sfatuite sa consume fructe si legume cu frunze verzi. Acestea nu sunt doar nutritive, dar cresc si numarul globulelor rosii. Caisele, merele, strugurii, prunele si smochinele uscate sunt cele mai potrivite.