Apă caldă cu cacao – incomparabil mai bună decât orice antidepresiv sau medicament pentru inimă

14469

Cacaua este cea mai bogata sursa de antioxidanti polifenoli, cu efecte cardio-protectoare senzationale.

Acum cateva mii de ani, cand cacaua a fost “domesticita” pentru prima data, oamenii o consumau in bauturi simple, neindulcite, preparate cu apa.

Ciocolata neagra este la momentul actual cel mai sanatos “dulce” pe care nutritionistii ni-l recomanda, referindu-se la acele sortimente cu un continut de cacao de peste 70%.

Cu toate acestea, astfel de produse au un adaos de zahar si calorii care ne impiedica sa ne bucuram pe deplin de beneficiile pe care cacaua le are asupra sanatatii noastre.

Cacao calda – reteta:

Se pare ca locuitorii din Guatemala au descoperit o metoda simpla si eficienta de a savura la maxim proprietatile terapeutice ale pudrei de cacao.

Acestia beau “cacao calda”, preparata cu apa fierbinte. Fara lapte, fara zahar.

Ingrediente necesare: 2 linguri de cacao, 1 cana de apa fierbinte

Ingrediente optionale: jum. de lingurita de scortisoara, 2 lingurite de zahar brun sau miere, 1 lingura de lichior

Mod de preparare: Puneti pulberea de cacao (zaharul, mierea si scortisoara, daca folositi) intr-o cana. Turnati putina apa rece, si amestecati cu o lingurita, pentru cand ingredientele sa se omogenizeze si sa se transforme intr-o pasta.

Turnati peste ele apa fierbinte, si amestecati. Beti aceasta cacao calda dimineata, in loc de cafea. Daca nu puteti renunta la cafea, beti cacaua calda mai tarziu, pana in ora 14.

Puteti inlocui cacaua cu carob (pudra de roscove). Este la fel de bogata in antioxidanti. Se gaseste la magazinele naturiste.

Beneficii: Cacaua este una din numeroasele miracole ale naturii. Este considerata titanul tuturor super-alimentelor nou cercetate de oamenii de stiinta.

Unii spun ca dupa apa, cacaua este cea mai sanatoasa substanta pe care o putem ingera. Cacaua contine peste 700 de compusi cunoscuti, in special antioxidanti.

Antioxidantii sunt compusi pe care plantele le fabrica pentru a preveni distrugerea prematura a propriilor celule, cauzata de expunerea la caldura, lumina, aer, umiditate si timp.

In corpul nostru, multi din acesti compusi previn deteriorarea celulelor, imbatranirea prematura si bolile.

Pulberea de cacao este foarte bogata in polifenoli, un grup de antioxidanti protectori, regasiti de asemenea in vinul rosu si in ceaiul verde: antociani, izoflavone, flavonoide, flavonoli si flavone.

Acestia au o influenta benefica indeosebi asupra sistemului cardiovascular.

  • reduc riscul de infarct si atac vascular cerebral -scad tensiunea arteriala si combat hipertensiunea arteriala;
  • scad colesterolul;
  • relaxeaza vasele de sange;
  • subtiaza sangele;
  • impiedica formarea de cheaguri;

Un interes aparte al cercetatorilor s-a axat asupra flavonolilor din cacao: flavan-3-oli, catechine, epicatechine si proantocianidine.

Acesti compusi naturali nu doar protejeaza celulele corpului de distrugerea prematura, ci reduc si riscul de boli mortale.

Polifenolii din cacao isi exercita efectul cardio-protector in doua feluri: reduc oxidarea colesterolului “rau” (principalul factor al bolilor coronariene – infarctul si atacul vascular cerebral), si previn ateroscleroza.

Cacaua are de asemenea un efect anti-coagulant asemanator aspirinei. Chiar si o cantitate mica de cacao poate reduce colesterolul din sange si tensiunea arteriala.

Consumul regulat de cacao s-a dovedit util in imbunatatirea functiei generale a venelor si arterelor.

Cacaua calda este de asemenea un tonic foarte bun pentru psihic: alunga depresia si imbunatateste considerabil dispozitia.

Alte alimente bogate in antioxidanti care protejeaza sistemul cardiovascular sunt: ceapa, merele, ceaiul verde si vinul rosu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.