Borşul de urzici este un alt fel de mâncare popular în rândul măicuţelor de la Mănăstirea Pasărea.
Pentru preparare aveţi nevoie de următoarele ingrediente:
- urzici fragede,
- un litru borş,
- o ceapă,
- un păstârnac,
- o rădăcină de pătrunjel,
- doi morcovi,
- frunze de leuştean tocate,
- o jumătate de cană cu orez,
- 4 linguri de ulei,
- sare şi piper după gust.
Mod de preparare:
Curăţaţi bine şi spălaţi urzicile. Atenţie, acestea se spală în mai multe ape, se opăresc şi se lasă la răcit, după care se toacă mărunt.
Morcovul, ceapa, rădăcinile de păstârnac şi de pătrunjel se curăţă şi se pun la fiert. Când sunt gata se strecoară.
Separat, într-o cratiţă, se pune uleiul la încins, se adaugă, după gust, ceapa tocată mărunt şi urzicile.
Zeama strecurată de la zarzavat se pune din nou la fiert. Când a dat în fiert, se adaugă ceapa călită, urzicile şi orezul.
Când s-a înmuiat orezul, se adaugă borşul, fiert separat, se potriveşte gustul cu sare, piper şi frunze de leuştean.
Zarzavatul fiert se poate adăuga şi el, tăiat cubuleţe, sau poate fi servit separat, cu un sos.
Urzica este apreciată datorită proprietăţilor sale benefice în afecţiunile renale, circulatorii, gastrice, hepatice şi în obezitate; purifică sângele şi regenerează celulele.