CĂPŞUNILE au efecte antiinflamatoare comparabile cu cele ale unor medicamente de sinteză şi dau rezultate excelente ȋn REUMATISM şi GUTĂ

487

Căpşunile se află în topul celor mai bogate surse alimentare în antioxidanţi. Atât fructele, cât şi frunzele de căpşuni au fost folosite din cele mai vechi timpuri în scopuri terapeutice.

Studiile au arătat că aceste fructe au un conţinut ridicat de fitonutrienti, care au şi proprietăţi antiinflamatorii.

În topul celor mai bune antireumatice

Cercetătorii americani de la Universitatea de Medicină Harvard au făcut un studiu gigant, pe nu mai puţin de 27.000 de femei, pentru a constata impactul alimentaţiei asupra afecţiunilor articulare. Potrivit acestui experiment, căpşunile sunt în topul celor mai bune antireumatice – consumul lor duce la scăderi semnificative ale puseelor reumatice, a inflamării articulaţiilor, a pierderii elasticităţii acestora. Totodată, fenolii – substanţele care dau aroma căpşunilor – au efecte antiinflamatoare articulare comparabile cu cele ale unor medicamente de sinteză, cum ar fi ibuprofenul, ketoprofenul, etc.

Cura cu căpşuni pentru reumatism

Pentru tratarea artritei reumatoide, a artrozei, a bolilor reumatice în general, se consumă minimum 800 de grame de căpşuni pe zi, în mai multe reprize, cu aproximativ 30 de minute înaintea meselor principale, pe o perioadă de 2-4 săptămâni. În paralel cu tratamentul cu căpşuni proaspete se administrează şi infuzia de frunze de căpşuni, care are, la rândul ei, un efect puternic antiinflamator şi protejează articulaţiile de procesele degenerative. Capsunile, in topul celor mai bune antireumatice În plus, infuzia compensează efectul puternic laxativ al fructelor (care poate produce deranjamente intestinale) şi intensifică efectul diuretic şi depurativ al acestora:

Infuzie de frunze de căpşuni

În jumătate de litru de apă se pun la macerat 4 linguriţe de frunze uscate de căpşuni. După 8-10 ore, preparatul se filtrează, iar lichidul rezultat se păstrează. Planta rămasă după filtrare se fierbe în încă jumătate de litru de apă, timp de 5 minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. În final, se amestecă cele două extracte, obţinându-se aproximativ 1 litru de infuzie, care se bea pe parcursul unei zile (timp de 2-4 săptămâni).

Tratează şi guta

Cura cu căpşuni mobilizează puternic sărurile acidului uric din ţesuturi şi ajută la eliminarea lor prin urină. Prin efectul său antiinflamator, cura cu căpşuni ajută la rărirea, până la eliminare, a crizelor de gută, la redobândirea aspectului normal şi a mobilităţii articulaţiilor afectate. Se consumă câte 1-1,5 kilograme de căpşuni zilnic, în mai multe reprize, cu aproximativ 30 de minute înaintea meselor principale, pe o perioadă de timp de minimum 21 de zile.

Precauţii

Căpşunile se administrează cu prudenţă în cazurile de gastrită, de colită de fermentaţie, de sindrom al colonului iritabil, de diaree cronică.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.