Ceai de mărar – Benefic în gaze stomacale, balonare, sughiț, insomnie, dereglări menstruale și colici

8708

Mărarul este o plantă aromatică care are multe și valoroase proprietăți terapeutice și, în scop medicinal, se folosesc și semințele și frunzele.

Proprietăți

Calciu
Fier
Magneziu
Vitamina C
Mangan
Compuși antioxidanți: monoterpeni ( carvon, anetofuran, limonen ); flavonoide ( vicenină, kaempferol )

Uleiurile volatile din mărar au capacitatea de a ajuta la neutralizarea unor compuși cu potențial cancerigen precum benzopirenii, care se regăsesc în fumul de țigară și în fumul produs de cărbunii pentru grătar. Conform studiilor, acestea pot preveni și creșterea bacteriilor.

Grație conținutului bogat de calciu, mărarul contribuie la conservarea densității osoase, mai ales în perioada de menopauză, atunci când femeile sunt mai predispuse la osteoporoză.

Important! Esențele aromatice din mărar se pierd prin prepararea termică, astfel că este indicat să adăugăm frunzele în mâncăruri la final.

Iată care sunt cele mai importante proprietăți ale semințelor de mărar, conform fitoteraputului Ovidiu Bojor:

Tonice
Aperitive
Carminative
Diuretice
Stomahice
Laxative
Sedative
Expectorante
Emenagoge
Antispastice

În ce boli ajută această plantă?

Conform doctorului Marc Bosquet, semințele de mărar au capacitatea de a tonifica stomacul și intestinele și pot fi folosite sub formă de ceai în:

Balonare
Sughiț
Vărsături
Dereglări menstruale
Gaze stomacale
Insomnie

Rețetă de ceai din semințe de mărar

La 1 cană cu apă clocotită se folosește 1 linguriță de semințe de mărar și se pot consuma câte 2 sau 3 căni de ceai pe zi.

Alte leacuri cu mărar

Frunzele de mărar, la fel ca semințele, au efecte diuretice și aperitive și pot fi folosite în spasme digestive, gaze, viermi intestinali și aerofagie, sub formă de infuzie: câte o cană, la o oră după masă.

Ceaiul din frunze de mărar, preparat prin fierbere, poate fi dat și copiilor contra colicilor, însă în doze mici de 1-2 linguri, după masă sau pot fi puse în biberon.

De asemenea, se poate consuma ceaiul contra hemoroizilor. Tratamentul poate fi completat de spălături externe cu o fiertură concentrată din semințe de mărar. La 200 ml de apă se folosesc 20 de grame de semințe și se fac aceste spălături o dată la 2 zile, timp de 8 zile.

Pentru pielea uscată, se poate stropi fața cu ceai de mărar care împiedică deshidratarea.

Contra oboselii, se recomandă băile generale cu mărar.

Frunzele de mărar aplicate pe sâni, sub formă de cataplasmă, reduc excesul de lapte matern. Contra inflamațiilor oculare și contra conjunctivitei, se poate folosi o loțiune preparată din semințe și frunze de mărar.

Împotriva insomniei, se poate încerca următorul remediu:

Se fierbe o linguriță de semințe de mărar împreună cu o cană de lapte, după care se strecoară și se bea seara înainte de culcare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.