Cu CEAI de GĂLBENELE trataţi bolile aparatului digestiv, afecţiunile biliare, crampele şi aftele

2616

Gălbenelele (Calendula officinalis) sunt o sursă preţioasă de flavonoide, carotenoizi, vitamina C, substanţe proteice şi substanţe amare, fiind cunoscute în medicina naturistă ca flori de leac pentru bolile de stomac, intestine şi ficat.

Substanţele active din florile de gălbenele au acţiune imunostimulentă, antiinflamatoare, decongestivă, antiseptică, antimicrobiană, carminativă, coleretică, hipolipemiantă, spermicidă şi estrogenică. În scop terapeutic, se culeg doar florile de un galben – portocaliu viu colorat.

Un preparat pe bază de flori de gălbenele este infuzia combinată, un remediu puternic şi foarte eficient pentru tratarea anumitor afecţiuni:

Infuzie combinată de gălbenele

În jumătate de litru de apă se pun la macerat 3 – 4 linguri de gălbenele uscate şi mărunţite. Se lasă la macerat timp de 8 – 10 ore, după care se filtrează.

Preparatul astfel obţinut se pune deoparte, urmând ca planta rămasă după filtrare să se fiarbă în încă jumătate de litru de apă timp de 5 minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează.

La final, se combină cele două extracte, din ele obţinându-se aproximativ 1 litru de infuzie, care se pretează pentru tratarea unor afecţiuni ca:

Atonie gastro – intestinală, constipaţie atonă

Studiile realizate până în prezent evidenţiază faptul că, sub acţiunea principiilor active din gălbenele, musculatura netedă a tubului digestiv este stimulată în a-şi intensifica mişcările. Aceasta accelerează procesul digestiei şi cel de eliminare al materiilor fecale.

♣ Se consumă 0,5 – 1 litru de infuzie, zilnic, în cură de 12 zile.

Gastrită şi ulcer gastric

În urma unui studiu de 8 săptămâni, realizat de un colectiv de medici francezi, asupra unui grup de 137 de pacienţi, dintre care 78 sufereau de ulcer gastroduodenal şi 59 de gastrită hiperacidă, s-a constatat o diminuare semnificativă a durerilor, până la dispariţia completă a acestora, la aproximativ 90% din subiecţi. Motivul: gălbenelele vindecă epiteliul gastric, mai exact, acel strat de protecţie al stomacului, lezat de boală.

♣ Se consumă câte 1 litru pe zi de infuzie, în cure de 8 săptămâni.

Crampe abdominale

Substanţele active din compoziţia gălbenelelor inhibă spasmele tubului digestiv, refăcând epiteliile digestive lezate (de colită de fermentaţie sau colită de putrefacţie) şi reducând iritabilitatea colonului.

♣ Se consumă 2 – 3 căni de infuzie, zilnic, până la ameliorare. In tratamente se folosesc florile de un galben – portocaliu viu colorat

Afecţiuni biliare (coleretic)

Bogate în flavonoizi, glicozizi flavonici, carotenoizi (licopină, luteină, caroten), saponine şi saponozide emoliente, gălbenelele au efecte în reducerea inflamaţiilor ficatului şi stimularea secrețiilor biliare, datorită proprietăţilor antiinflamatoare, decongestive, astringente, calmante.

♣ Se administrează 2 – 3 căni de infuzie pe zi, în tratamente de lungă durată.

Hipolipemiant

Administrată regulat, infuzia de gălbenele poate duce la scăderea lipidelor (grăsimilor) din sânge.

♣ Se administrează câte 3 căni de infuzie pe zi, în mod regulat.

Dismenoree

În cazul ciclului menstrual dureros şi neregulat, principiile active din gălbenele temperează activitatea hormonală la femei. Reduce hemoragia, ameliorează crampele şi are efecte de eliminare a spasmelor.

♣ Se consumă 2 căni de infuzie zilnic, începând cu aproximativ 5 zile înainte de apariţia ciclului şi pe toată perioada lui.

Afte bucale, inflamaţii ale gingiilor

Clătirea gurii cu infuzie de gălbenele are ca efect reducerea inflamaţiei gingiilor, vindecarea mai rapidă a infecţiilor, prevenind sângerările gingiilor şi retragerea acestora.

♣ Se clăteşte gura de 3 – 4 ori pe zi cu infuzie de gălbenele, până la vindecare. O clătire durează 5 minute.

Contraindicaţii

Ceaiul de gălbenele este contraindicat femeilor însărcinate şi celor care alăptează, persoanelor cu sensibilitate alergică la polenul plantelor, celor care iau medicamente sedative (amplifică efectul sedativ) sau hipotensoare (amplifică şi efectul hipotensiv).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.