Cum previi apariția gutei – Ce trebuie să faci pentru eliminarea acidului uric din corp

899

Guta este o forma de artrita ce se manifesta prin inrosirea, umflarea si senzatia de arsura a articulatiillor. Guta cauzeaza rigiditatea, umflarea si durerea acuta a articulatiilor.

In cele mai multe dintre cazuri, guta apare in urma acumularii de acid uric din organism. Acidul uric se formeaza atunci cand multe dintre deseurile din organism nu sunt eliminate.

Acidul uric este un produs de descompunere a purinelor care fac parte din mai multe alimente.

Uneori, guta presupune existenta acidului uric in sange, afectiune numita hiperuricemie. In cazul in care rinichii nu pot elimina acidul uric are loc procesul de cristalizare si depozitele se depun in jurul articulatiilor.

Prima criza de guta poate sa apara in plina sanatate: bolnavul se culca in conditii normale, este trezit brusc din somn, in timpul noptii, de dureri de mare intensitate (violente) aparute in articulatia degetului mare de la picior.

In scurt timp, aceasta articulatie se umfla (tumefiaza) si se inroseste, pielea devine intinsa, stralucitoare, iar durerea este insuportabila. Inflamatia articulatiei si a tesuturilor din jur este atit de pronuntata, incit unii bolnavi cred ca au o infectie si incep sa ia antibiotice din proprie initiativa.

Brusc, spre dimineata durerile scad putin, dar se intensifica in cursul noptii urmatoare. In citeva zile, fenomenele articulare dispar complet cu o senzatie de mincarime si descuamare a regiunii. In lipsa unui tratament, o asemenea criza poate dura 8-10 zile sau mai mult. Rareori, criza dureaza 2-3 saptamini.

Recidivele pot apare dupa luni sau ani.

Cu trecerea anilor, crizele acute de guta devin tot mai frecvente si afecteaza si alte articulatii. Pot fi afectate gleznele, genunchii, articulatiile mici ale degetelor miinii, coatelor. Criza poate fi insotita de febra, astenie, lipsa poftei de mincare.

In cazul multor bolnavi, se pot deosebi unii factori ce intervin in declansarea crizelor acute de guta: cel mai des este vorba de un exces alimentar, de o masa copioasa, la care se consuma mult vin, sau alt alcool. Uneori, poate interveni un efort fizic, un traumatisam, o emotie puternica.

Manifestarile cronice de guta apar dupa mai multi ani de evolutie, dupa repetarea mai multor criza acute. Sint determinate de depunerea uratilor in piele, articulatii si rinichi. Apar niste proeminente linga articulatii (tofi gutosi), care pot fi observate in regiunea pavilionului urechii, sub forma unor noduli proeminenti, alb galbui.

Noduli asemanatori pot aparea si la nivelul degetelor miinii, coatelor, tendoanelor Achile.

In stadiul cronic, articulatiile sint inflamate, deformate si dureroase. Sint afectate, in special, articulatiile degetelor miinii.

De asemenea, tot in stadiul cronic, prin eliminarea unei cantitati mari de urati prin rinichi, are loc o incrustare a acestuia (nefropatia gutoasa) si o depunere sub forma de pietre (calculi) in bazinet si in caile urinare.

In general, evolutia bolii renale este spre insuficienta renala, iar pietrele renale migreaza, producind dureri intense, cunoscute sub numele de colici renale.

Un prim pas pentru evitarea cristalizarii si acumularii de acid uric este schimbarea dietei si stilului de viata. Consumati cat mai multe fructe si legume si evitati carnea si cerealele integrale, alcoolul si alimentele bogate in grasimi saturate sau alimentele procesate.

Este important sa va hidratati suficient, asadar beti cat mai multa apa care sa elimine toxinele si surplusul de acid uric. Evitati stresul si angrenati-va in cat mai multe activitati fizice. Orice tip de sport este binevenit.

Remedii naturale de tratare a gutei

Bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul de sodiu este excelent pentru reducerea acidului uric din organism. Nu trebuie decat sa adaugati 1 lingurita de bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa si sa beti in fiecare zi.

Apa cu lamaie. Atunci cand corpul este preponderent alcalin si nu acid, are puterea de a combate multe boli, inclusiv guta. Apa cu lamaie creste mediul alcalin si previne formarea cristalelor de acid uric. Nu trebuie decat sa stoarceti o lamaie intr-un pahar de 200 ml de apa calduta si sa beti in fiecare dimineata pe stomacul gol.

Otetul de cidru de mere. Intocmai ca si apa cu lamaie, otetul de cidru de mere are capacitatea de a creste mediul alcalin din organism. Otetul de cidru de mere contine acid malic care este foarte eficient in eliminarea acidului uric din organism. Nu trebuie decat sa adaugati 1 lingura de otet de cidru de mere intr-un pahar de 200 de ml de apa si sa beti in fiecare zi inainte de pranz si cina.

Cele mai recomandate alimente impotriva gutei sunt:

Curcumina. Este componentul activ al turmericului, un agent anti-inflamator care are rol de protectie renala.

Bromelaina. Se gaseste in ananas si prezinta efecte anti-inflamatoare si analgezice.

Semintele de in. Au nenumarate efecte benefice sanatatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.