Cum să calmezi durerea de cap cu ajutorul uleiului esențial de lavandă sau de mentă

683

Folosirea unui ulei esențial, cum ar fi cel de lavandă sau de menta, pentru a atenua o migrenă sau o durere de cap devine o practică din ce în ce mai populară.

Există două uleiuri esențiale care pot fi utile în mod specific – lavanda, care poate ajuta la ameliorarea migrenelor, și menta, care poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap.

Lavandă

Lavanda a fost folosită de-a lungul istoriei antice pentru proprietățile sale calmante. În plus, a fost utilizată în scopuri de vindecare pentru a trata atacurile de migrenă, precum și epilepsia, mușcăturile de insecte, infecțiile parazitare, arsurile și tremurul.
Această practică a utilizării lavandei pentru a trata atacurile de migrenă a reapărut acum și există dovezi științifice (deși limitate) care să susțină utilizarea acesteia.

Dovada stiintifica

Într-un studiu mic, participanții cu migrenă au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a inhalat ulei esențial de lavandă timp de 15 minute în primele etape ale atacului (două-trei picături de ulei au fost frecate pe buza superioară). Celălalt grup (grupul martor) a folosit parafină lichidă timp de 15 minute.
Participanții au fost rugați să înregistreze severitatea migrenei la intervale de 30 de minute pentru un total de două ore.
Folosind o scară de durere, participanții care au inhalat uleiul esențial de lavandă au avut o reducere semnificativ mai mare a severității migrenei comparativ cu grupul de control.

Siguranță

Conform acestui studiu, utilizarea pe termen scurt a lavandei pare a fi bine tolerată și sigură. Cu toate acestea, este important să rețineți că au fost raportate cazuri în care lavanda a fost asociată cu efecte estrogenice și anti-androgene.
De asemenea, au fost raportate alergii la uleiul de lavandă, la fel ca și unele efecte adverse minore la persoanele care iau lavandă orală.
În cele din urmă, ingestia de lavandă în timpul sarcinii este contraindicată, deoarece poate stimula menstruația.
În scop medicinal folosiți întotdeauna ulei esențial pur!

Mentă

Menta crește în toată Europa și America de Nord.
În timp ce extractele de mentă sunt adesea folosite ca aromă (de exemplu, pastă de dinți sau apă de gură), uleiul de mentă, care este extras din tulpina, frunzele și florile plantei de mentă, a fost utilizat pentru a trata afecțiunile gastro-intestinale, în special sindromul intestinului iritabil (IBS) și indigestie.
Uleiul de mentă a fost folosit și pentru tratarea durerilor de cap.

Dovada stiintifica

Două studii au constatat că aplicarea uleiului de mentă pe piele este eficientă în calmarea durerii unei cefalee de tip tensiune. Unul dintre aceste studii a comparat eficacitatea unui preparat de ulei de mentă 10% cu Tylenol (acetaminofen).
În acel studiu, de participanții cu cefalee de tip tensiune au fost randomizați pentru a primi fie două capsule egale cu 1.000 miligrame (mg) de Tylenol, fie două capsule placebo. În plus, participanții au primit aleatoriu fie o aplicare pe piele de ulei de mentă, fie o soluție placebo.
Soluția de ulei sau placebo a fost răspândită pe frunte și tâmple și repetată după 15 minute și apoi, la 30 de minute. Participanții și-au înregistrat apoi intensitatea durerii la fiecare 15 minute timp de o oră.
Comparativ cu placebo, uleiul de mentă a redus semnificativ intensitatea durerii de cap după 15 minute, iar această reducere a durerii a continuat pe parcursul unei ore de observare. Interesant, nu s-a găsit nicio diferență în beneficiul dintre uleiul de mentă și Tylenol.

Siguranță

Deși nu au fost raportate efecte adverse ale utilizării uleiului de mentă în studiul de mai sus, este important să rețineți că uleiul de mentă poate fi toxic și, la doze mari, chiar fatal!
Mai mult, în alte studii științifice, uleiul de mentă a fost legat de mai multe efecte adverse, cum ar fi:
– Reacție alergică
– Arsuri la stomac
– Vedere încețoșată
– Greaţă
– Vărsături
– Insuficiență renală
În plus, uleiul de mentă este contraindicat persoanelor cu antecedente de calculi biliari sau inflamație a vezicii biliare (colecistită) și, deoarece poate declanșa menstruația, uleiul de mentă trebuie evitat în timpul sarcinii.
În cele din urmă, uleiul de mentă nu ar trebui, de asemenea, să fie ingerat sau utilizat lângă fața bebelușilor și copiilor, deoarece poate duce la probleme de respirație.
Uleiul topic de mentă vă poate ușura durerile de cap de tip tensiune și poate fi chiar la fel de eficient ca Tylenol. Deși la fel ca în cazul uleiului esențial de lavandă, acest studiu este mic – sunt necesare studii mai mari pentru a confirma o astfel de constatare.

În scop medicinal folosiți întotdeauna ulei esențial pur!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.