Înainte de a pleca la iarbă verde, trebuie să aveți la voi toate ustensilele necesare. Apoi, trebuie să scoateți carnea de la rece și să o lăsați să se aclimatizeze cu cel puțin 30 de minute înainte de a fi pusă pe grătar.
Datorită grăsimii din compoziție, micii se fac foarte bine pe un grătar pe jar, dar doar după ce flăcările se domolesc. Dacă în timpul procesului de frigere mai ies flăcări din cauza grăsimii ajunse pe jarul încins, puteți stropi flăcările cu puțină apă. Cea mai utilizată metodă este cea a sticlei cu apă cu dopul închis la jumătate.
Dacă ați pregătit un meniu bogat, alcătuit din mai multe preparate, trebuie să țineți cont de ordinea în care să puneți cărnurile pe grătar. Astfel, prima dată se pun cărnurile subțiri, sau cele care necesită un tratament termic mai scăzut ca timp dar mare ca temperatură. Aici intră carnea tocată (mici, cârnăciori, burgeri) apoi carnea de pui, de vită sau de porc.
Micii nu se țin prea mult pe grătar, pentru a nu se usca. O regulă nescrisă în prepararea micilor spune că aceștia trebuie întorși, la intervale relativ scurte de timp, de trei ori, câte o dată pentru fiecare latură.