Cum să vă îmbunătățiți funcția hepatică (în 5 pași) – și alte lucruri interesante despre ficat

16153

Creșterea sănătății ficatului pentru a elimina toxinele din corp a fost o parte integrantă a practicilor de medicină ayurvedică și chineză de mii de ani.

Practicienii antici credeau că ficatul este unul dintre organele primare care trebuiau tratate la pacienții bolnavi. În medicina antică chineză , se spune că „medicul care știe să armonizeze ficatul știe cum să trateze o sută de boli”.

Astăzi știm că, fără un ficat sănătos, este imposibil să ai un metabolism funcțional, circulație sănătoasă, hormoni echilibrați, sânge curat și digestie puternică. Aveți simptome precum oboseală, dureri abdominale, balonare și dezechilibre hormonale? Toate acestea pot fi semne că ficatul nu funcționează corect. În acest caz, ar putea fi timpul pentru o curățare a ficatului și alte modificări ale stilului de viață care stimulează ficatul, cum ar fi adăugarea alimentelor mai amare la dieta dvs. și utilizarea suplimentelor pe bază de plante, de exemplu.

Se spune că ficatul este „elementul lemnului” și este crucial pentru transformarea alimentelor în energie, sau qi, conform medicinei chineze. Deoarece este asociat cu qi din lemn , ficatul este caracterizat de „impuls ascendent și dorința înnăscută de a fi drept”. Un ficat sănătos are ca rezultat un flux sanguin mai bun, care transportă oxigenul și substanțele nutritive către celulele noastre.

Ce poate face îmbunătățirea funcției hepatice pentru sănătatea dumneavoastră? O îngrijire a ficatului vă poate ajuta astfel:

•Niveluri crescute de energie
•Piele mai clara
•Ciclul menstrual mai regulat cu dureri reduse
•Eliberarea de durerea sinusală
•Mai puține infecții și o imunitate mai puternică
•Mai puține probleme digestive și mai multă regularitate
•Respirație mai proaspătă și sănătate orală
•O dispoziție pozitivă și o minte mai ascuțită

Funcția hepatică

Principalele funcții ale ficatului includ:
•Filtrarea sângelui provenit din tractul digestiv. Este implicat în depozitarea sângelui, face posibilă coagularea sângelui și descompune celulele sanguine deteriorate, astfel încât acestea să poată fi eliminate.
•Producerea bilei
•Disecarea și conversia substanțelor nutritive disponibile în alimente odată ce acestea ajung în sistemul digestiv. De exemplu, ficatul ajută la metabolizarea proteinelor prin schimbarea aminoacizilor, astfel încât să poată fi folosiți pentru energie sau pentru a produce carbohidrați sau grăsimi.
•Ajutând la răspândirea substanțelor nutritive în organism prin fluxul sanguin și menținând cantitatea de substanțe nutritive din aportul de sânge la niveluri optime.
•Eliminarea deșeurilor toxice care au rămas în urmă odată cu defalcarea alimentelor / substanțelor.
•Descompunerea și eliminarea excesului de hormoni.
•Depozitarea anumitor vitamine și minerale atunci când sunt necesare.
•Gestionarea conversiei grăsimilor din dieta dvs. și fabricarea trigliceridelor și a colesterolului.

Ficatul interacționează, de asemenea, cu alte organe, cum ar fi vezica biliară, stomacul și splina, deoarece primește particule digerate sau toxine și decide ce să facă cu ele: le circulă prin sânge sau le elimină înainte ca acestea să poată provoca daune.

 Regenerarea ficatului

Ceva care face ficatul unic și uimitor este că are capacitatea de a se regenera după ce a fost deteriorat; de fapt, este capabil să facă acest lucru mai mult decât orice alt organ din corp. Țesutul care a devenit deteriorat poate fi înlocuit atunci când țesutul hepatic sănătos crește și își ia locul. Acest lucru se întâmplă cu ajutorul factorilor de creștere, citokinelor și remodelării matricei.
În cazuri extreme, chiar dacă rămâne doar 25% din ficat, regenerarea se poate întâmpla în continuare. Când ficatul devine atât de grav marcat încât celulele sănătoase nu mai pot crește din nou, acest lucru duce la insuficiență hepatică.
Când cineva este supus unui transplant, o porțiune din ficatul donatorului înlocuiește ficatul bolnav al pacientului și apoi se regenerează pe măsură ce crește înapoi la dimensiunea maximă.

Simptome, semne și tipuri ale bolii hepatice

Boala hepatică și insuficiența hepatică sunt rezultatul formării a atât de mult țesut deteriorat încât ficatul nu mai poate funcționa. Există multe forme diferite de boli hepatice și leziuni. Potrivit American Liver Foundation, 1 din 10 americani este afectat de boli hepatice, fiind una dintre primele 10 cauze de deces din Statele Unite anual. La nivel global, boala hepatică este o cauză majoră de boală și deces – în special hepatita virală (predominant virusurile hepatitei C și B), boala hepatică grasă nealcoolică și boala hepatică alcoolică.
Nu fiecare persoană prezintă simptome de boală hepatică, mai ales în stadiile incipiente. Pe măsură ce cicatrizarea ficatului și inflamația se înrăutățesc, simptomele sunt mai susceptibile să devină vizibile.

Dacă suferiți de boli de ficat, este posibil să experimentați cel puțin unele dintre aceste simptome ale bolii hepatice:

•dureri abdominale. De obicei, afectarea ficatului provoacă durere în partea centrală sau dreaptă superioară a burticii. Dacă ficatul se mărește și se umflă, acesta se va extinde și pe abdomen și, de asemenea, în jos, spre burtă.
•icter sau îngălbenirea pielii
•oboseală
•greață, vărsături, pierderea în greutate și pierderea poftei de mâncare
•sensibilitate asupra ficatului sau mărirea sau micșorarea ficatului (un ficat inflamat în hepatită poate fi mai fragil și mai mare, în timp ce ficatul cirotic poate fi micșorat)
•slăbiciune
•confuzie și probleme de concentrare
•ficat mărit
•balonare și gaze
•urină închisă la culoare
•vânătăi
•transpirație excesivă
•constipație
•scaun de culoare închisă
•pete uscate și întunecate pe gât și sub brațe
•umflarea picioarelor și gleznelor
•simptome datorate dezechilibrelor hormonale, precum niveluri ridicate de colesterol, sindrom premenstrual, perioade neregulate , acnee și modificări ale dispoziției

Cum să îmbunătățiți funcția ficatului (5 moduri naturale)

1. Evitați consumul intens de alcool și consumul de droguri

Alcoolul este prelucrat în principal de ficat, astfel încât o noapte de băut intens înseamnă că ficatul trebuie să lucreze peste program pentru a readuce corpul în echilibru. Vă puteți ajuta ficatul consumând alcool doar moderat, ceea ce înseamnă nu mai mult de o băutură pe zi pentru femeile adulte sau una până la două pentru bărbații adulți.
Dacă luați medicamente și sunteți îngrijorat de ficat, discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiuni alternative.

2. Consumați o dietă antiinflamatoare și alegeți produse organice

Dieta dvs. în sine afectează drastic cât de greu funcționează ficatul. Deoarece ficatul descompune grăsimile, transformă proteinele și zahărul și elimină substanțele din sânge, acesta poate deveni copleșit atunci când are prea multe de manipulat.
O dietă cu conținut scăzut de zahăr, cu conținut scăzut de toxine, alimente bogate în fibre, este crucială pentru susținerea ficatului. Cantități mari de antioxidanți și fibre pot ajuta chiar la inversarea afectării și afectării ficatului, potrivit anumitor studii.

Păstrați lucrurile echilibrate consumând alimente naturale, întregi (de preferință organice), inclusiv surse nerafinate de carbohidrați, legume, fructe și grăsimi sănătoase. Când vine vorba de grăsimi și proteine în dieta dvs., concentrați-vă pe surse de calitate (ouă, carne hrănită cu iarbă sau fructe de mare capturate în sălbăticie), astfel încât ficatul să poată descompune în mod corespunzător grăsimile și să elimine colesterolul și toxinele în exces.
Alegerea alimentelor organice este una dintre puținele modalități dovedite de a reduce nivelurile de pesticide din organism.

Unele dintre cele mai bune alimente antiinflamatoare pentru funcția ficatului includ:

Alimente acre – acreala este de obicei un semn că enzimele benefice, care hrănesc ficatul, sunt prezente. Alimentele acide au un conținut ridicat de minerale esențiale care echilibrează fluidele și reduc metalele grele din sânge. Exemplele includ legumele verzi amare (muștar, cicoare, rucola, păpădie etc.) și verdeața.
Alimente probiotice – Acestea includ alimente cum ar fi iaurtul, chefirul și legumele cultivate care susțin sănătatea intestinului, oferind bacterii sănătoase.
Legume cu frunze – Legumele verzi de tot felul sunt încărcate cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, plus că pot crește, de asemenea, nivelurile de glutation, o componentă vitală în distrugerea radicalilor liberi din corp.
Legume și ierburi crucifere – Ierburile verzi (cum ar fi chlorella, orz sau iarba de grâu) dețin o formă de clorofilă, o structură care este încorporată în celule vegetale care ajută la escortarea substanțelor dăunătoare precum dioxina din ficat, crescând în același timp antioxidanți precum superoxidul dismutaza. Și legumele crucifere (broccoli, varză, cușcă etc.) îmbunătățesc nivelurile scăzute de potasiu și conțin compuși indoli, un produs secundar despre care se știe că ajută la combaterea cancerului și la eliminarea agenților cancerigeni din organism. Legumele crucifere pot crește producția de enzime digestive numite glucozinolați, care ajută la detoxifierea ficatului și la creșterea capacității ficatului de a descoperi agenți cancerigeni și metale grele din sânge.
Ierburi proaspete – Ierburile, inclusiv curcuma, coriandrul, pătrunjelul și oregano sunt excelente pentru a stimula producția de glutation și, de asemenea, pentru a reduce inflamația. De exemplu, curcuma conține curcumină, un compus util în restabilirea tensiunii arteriale sănătoase, îmbunătățirea circulației și combaterea acumulării de toxine.
Fructe cu conținut ridicat de antioxidanți – Fructele precum fructele de pădure și pepenii verzi furnizează și echilibrează mineralele electrolitice necesare ficatului, inclusiv magneziu, calciu și potasiu. În plus, sunt benefice pentru îmbunătățirea circulației sănătoase, acționând similar cu hemoglobina.
Mierea crudă – Mierea crudă este de tipul de miere care nu este încălzit sau rafinat. Este un produs natural antibacterian, antimicrobian și antifungic. Ajută la scăderea inflamației hepatice și la eliminarea bacteriilor, paraziților și infecțiilor virale.
Ceaiul verde – Ceaiul verde, în special ceaiul verde matcha concentrat, este cunoscut pentru a conține compuși puternici cunoscuți ca catehine care acționează ca antioxidanți în organism, combaterea radicalilor liberi din sânge, reducerea inflamației ficatului și scăderea efectelor stresului oxidativ din organele digestive.
Uleiul de cocos – Considerat una dintre cele mai bune surse de acizi grași cu lanț mediu (MCFA), uleiul de cocos conține grăsimi sănătoase benefice, inclusiv acid lauric. Acizii găsiți în MCFA au proprietăți antifungice, antimicrobiene și antivirale care ajută la detoxifierea ficatului, reduc pofta de alimente nesănătoase și susțin nivelurile de energie.
Oțet de cidru de mere – Un produs fermentat realizat prin combinarea sucului de mere cu bacterii vii sub formă de drojdie, oțetul de mere conține enzime și antioxidanți benefici, precum acidul acetic și acidul malic, care ajută la stabilirea unui raport sănătos între acid și alcalinitate.

Cele mai proaste alimente pentru funcția ficatului includ:

•Prea mult alcool sau cofeină
•Alimente ambalate care conțin uleiuri vegetale rafinate, ingrediente artificiale, îndulcitori și coloranți
•Fructe și legume puternic pulverizate cu pesticide chimice și erbicide (culturi neorganice)
•Produse animale de fermă, pește crescut la fermă și produse lactate convenționale (pasteurizate și omogenizate)
•Carnea procesată, cum ar fi mezelurile care conțin nitrați
•Alimente preparate cu uleiuri hidrogenate, uleiuri vegetale rafinate și îndulcitori artificiali
•Băuturi și gustări zaharoase
•Cereale rafinate

3. Folosiți suplimente de stimulare a ficatului

Ierburile naturale au fost folosite de secole pentru a ajuta ficatul să metabolizeze substanțele chimice nedorite din corp. Deși ierburile nu sunt neapărat eficiente pentru tratarea bolilor hepatice și nu sunt destinate acestui scop, mai multe plante puternice cunoscute pentru a da ficatului un impuls în conversia nutrienților și în eliminarea toxinelor includ:
•Ciulinul de lapte – Ciulinul de lapte este o sursă excelentă de antioxidant numit silimarină, care previne epuizarea glutationului în ficat și, de asemenea, combate bolile hepatice.
•Busuioc sfânt – Busuiocul sfânt conține uleiuri esențiale care ajută la combaterea bacteriilor, a metalelor grele și chiar a tulpinilor de ciuperci.
•Rădăcină de păpădie – Rădăcina de păpădie are un efect diuretic natural. Aceasta înseamnă că ajută la echilibrarea nivelurilor de lichide și stimulează eforturile ficatului de a elimina rapid toxinele, întărind sistemul imunitar, ajutând la echilibrul glicemiei și ameliorând indigestia.
•Rădăcină de lemn dulce – Extractul de rădăcină de lemn dulce are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la calmarea problemelor gastro-intestinale.
Dacă aveți norocul să vizitați un practicant de medicină tradițională chineză, s-ar putea să vi se recomande și alte plante medicinale care s-au dovedit a ajuta la îmbunătățirea funcției rinichilor, ficatului și splinei atunci când sunt combinate cu alte metode tradiționale de tratament.

4. Reduceți stresul și exersați iertarea

Ce legătură are iertarea cu ficatul tău? Cea mai mare parte se reduce la hormoni. Din punct de vedere istoric, practicienii holistici au legat problemele emoționale de afectarea ficatului și, prin urmare, de o stare generală de sănătate precară. După cum probabil știți, cantități mari de stres cronic – care pot fi cauzate de probleme emoționale, probleme de relație și menținerea vinovăției, furiei sau rușinii – toate au un impact asupra sistemului dvs. endocrin, reproductiv, digestiv și imunitar.
Cercetările arată că modificările axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale (HPA) cauzate de stres favorizează răspunsul inflamator și agravează afectarea ficatului, contribuind chiar la afecțiuni hepatice.

Se spune că un ficat deteriorat blochează fluxul emoțional sănătos, produce frustrare și provoacă furie – și credeți sau nu, acestea au implicații fizice. Funcția hepatică deficitară a fost legată de simptome fizice și psihologice, inclusiv: ceață cerebrală , dureri sau plenitudine a coastei, amețeli, dureri de cap, crampe, probleme articulare sau tendinoase, probleme menstruale, vedere neclară și tulburări digestive. Acest lucru poate crea, de asemenea, un ciclu vicios, deoarece cu cât sunteți mai stresat, cu atât poate rezulta mai multă disfuncție în ficat.

Deoarece ficatul este strâns legat de funcțiile uterului, implicate în reglarea hormonilor de reproducere, a ciclului menstrual al femeii și a libidoului, este important să renunțați la furia acumulată și să mențineți energia pozitivă în mișcare evitând conflictele și stresul asupra lucrurilor mici.

5. Sport

Studiile arată că exercițiile fizice reduc inflamația și stresul oxidativ în bolile hepatice legate de obezitate. Deoarece ficatul stochează și procesează sângele, circulația este importantă pentru a permite desfășurarea efectelor sale de curățare. Corpul poate deveni stagnant și mai susceptibil la boli atunci când sângele nu curge, dar în timpul activităților fizice, inima pompează mai mult sânge. Ficatul este apoi mai capabil să elibereze sânge în creier, organe, tendoane, articulații și mușchi. Exercițiile fizice ajută, de asemenea, sângele și nutrienții să ajungă la organele de reproducere sau digestive, ceea ce este util pentru gestionarea simptomelor legate de ficat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.