În afară de scopurile culinare, drojdia este aliatul perfect pentru păstrarea sănătății și frumuseții pielii, unghiilor și părului și pentru menținerea unui organism sănătos.
Drojdia conține 16 aminoacizi, 17 vitamine și 14 minerale și este folosită mai ales pentru prepararea pâinii și a băuturilor alcoolice.
Datorită conținutului mai mult decât generos de minerale, aminoacizi, vitamine și proteine, drojdia de bere se recomandă și ca supliment natural mai ales în cazul celor care suferă de anemii sau celor care nu au o rezistență optimă la efort.
Potrivit studiilor, drojdia de bere este benefică în toate afecțiunile intestinale precum și în prevenirea accidentelor survenite în urma administrării de antibiotice. De asemenea, consumul drojdiei de bere reglează și nivelul colesterolului în sânge, favorizează activitatea miocardului și aduce tensiunea arterială la valori normale.
Se poate folosi fie sub formă de capsule sau tablete, fie sub formă de pudră sau sub clasicul cub de drojdie. Iată pentru ce se recomandă:
1. Pentru a trata osteoporoza, anemia, stresul
Drojdia se mândrește cu un conținut bogat de oligoelemente și minerale esențiale pentru funcționarea tuturor proceselor din organism.
Este bogată în complexul de vitamina B, minerale precum magneziu (care luptă împotriva stresului), calciu (care luptă împotriva osteoporozei) și fier (care luptă împotriva anemiei). Mai mult, conține și zaharuri complexe și se recomandă și în dieta diabeticilor.
2. Balonări ale stomacului
Senzația de balonare apare din cauza intestinelor leneșe, iar drojdia este soluția ideală pentru a îmbunătăți digestia: este un probiotic natural care stimulează flora intestinală. Se adaugă un pic de pudră de drojdie într-un pahar cu apă călduță și se bea.
3. Îngrijirea feței – Pentru piele grasă cu aspect lucios, dar și pentru tenul uscat În cazul în care pielea este grasă și are un aspect lucios, drojdia este ingredientul ideal pentru a curăța fața de excesul de sebum.
Pentru un efect mai rapid, se recomandă o mască pe bază de acest ingredient:
– Se amestecă 1 plic de pudră de drojdie sau un cub de drojdie proaspătă cu apă călduță și se lasă deoparte pentru 30 de minute.
– Separat, se amestecă un gălbenuș cu 1 lingură de germeni de grâu.
– Se amestecă cele două preparate și se aplică masca obținută pe față, unde se lasă să acționeze timp de 15 minute.
– Se clătește cu apă călduță. Se poate folosi și pentru tenul uscat.
4. Îngrijirea feței – Împotriva ridurilor, coșurilor și acneei
Întrucât are proprietăți antibacteriene, drojdia se recomandă ca tratament regulat împotriva acneei faciale cronice. Potrivit dermatologilor, o piele care nu este curată se asociază cu o carență de vitamina B.
Drojdia este bogată în vitamina B, curăță și reîmprospătează pielea, o face mai moale și mai mătăsoasă. De asemenea, are capacitatea de a regenera pielea uscată și deteriorată.
Pentru rezultate pe termen lung, se recomandă folosirea unei măști pe bază de drojdie și de lapte care se aplică pe zona afectată de 2 ori pe săptămână, într-un tratament de 2 luni.
Pentru a prepara această mască este nevoie de 1 cub de drojdie proaspătă și 3 linguri de lapte:
– Laptele se încălzește pe foc mic, se adaugă drojdia și se amestecă.
– Masca se aplică pe față folosind o pensulă și se lasă să acționeze timp de 15 minute.
– Se îndepărtează cu apă călduță, după care fața se clătește din nou cu apă rece pentru a închide porii.
5. Îngrijirea părului
Părul cade aproape în fiecare zi, dar din cauza stresului, oboselii și din cauza schimbărilor sezoniere, această cădere se poate înteți, caz în care părul are nevoie de vitamina B8 care se găsește și în drojdie.
Pentru un aport de vitamina B8 și pentru un păr strălucitor și plin de vitalitate, se recomandă următoarea mască:
– Se pune jumătate de cub de drojdie într-un bol mic și se adaugă apă fierbinte cât să formeze o pastă.
– Se lasă deoparte pentru 30 de minute, după care se aplică la rădăcini și se lasă să acționeze 30 de minute.
– Se clătește bine cu apă caldă.
După un astfel de tratament, părul va crește mai bine, va deveni mai puternic și mai rezistent și nu se va mai rupe, va începe să cadă din ce în ce mai puțin.
6. Îngrijirea unghiilor
Ca unghiile să fie sănătoase și frumoase, au nevoie de suficientă vitamina B și de calciu, fier, iod, magneziu, elemente pe care drojdia le conține din plin.
Unghiile se pot trata cu drojdie în două feluri:
– Se poate prepara o mască identică ca cea pentru îngrijirea feței care se aplică pe unghii și se lasă să acționeze 10 minute
– Se poate consuma pudră de drojdie diluată într-un pahar cu apă călduță în fiecare zi. Unghiile vor deveni mai puternice, vor crește mai repede și nu se vor rupe atât de ușor.