Efectele secundare ale mierii – 8 moduri negative în care te poate afecta

270

Mierea oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Conține antioxidanți și alte minerale importante. Este promovată ca o alternativă sănătoasă la zahăr.
Dar, în ultima vreme, au existat opinii diferite despre miere. În timp ce susținătorii consideră că este nutritiv, criticii simt altfel. Mierea poate provoca alergii, botulism la sugari, creșterea în greutate și creșterea nivelului de zahăr din sânge.

Care sunt efectele secundare ale mierii?

Poate duce la creșterea în greutate

O lingură de miere (21 grame) conține 64 de calorii. Este relativ bogată în calorii. Deși s-ar putea să nu pară prea mult, consumată in exces, în fiecare zi pentru o lungă perioadă de timp, aceasta contribuie la creșterea in greutate.
Acest lucru este valabil mai ales dacă nu se fac alte schimbări ale stilului de viață.
Potrivit OMS, este important să mențineți aportul zilnic de zahăr sub 10% din totalul caloriilor.

Poate provoca alergii

Deși alergiile la miere sunt rare, aportul crescut de alimente care conțin miere ca ingredient cheie poate provoca alergie.
Persoanele alergice la polen ar putea fi alergice și la miere.
Alergiile la miere pot duce la anafilaxie, o afecțiune care poate pune viața în pericol. Se caracterizează prin erupții cutanate , umflarea feței, greață, vărsături și șoc.
Se crede că această alergie este cauzată de propolis, o substanță utilizată de albine în timpul construirii fagurilor. Propolisul este un alergen de contact.

Poate provoca botulism la sugari

Botulismul sugarului apare atunci când un sugar ingeră un spor bacterian care produce o toxină în interiorul corpului. Acest lucru se datorează prezenței C botulinului în miere, care este o tulpină bacteriană.
Cercetările recomandă să NU se dea miere copiilor cu vârsta mai mică de un an.
Atunci când sporul bacterian produce o toxină în sistemul digestiv al sugarului apare o problemă. Prin urmare, sugarii cu vârsta sub 1 an trebuie să fie ținuți departe de orice produs / supliment care conține miere (chiar și de cele pe care scrie ca poate conține urme de miere).
Botulismul infantil poate duce la întreruperea funcțiilor motorii și autonome la sugar. Simptomele pot include constipație, stări de leșin, pleoape lăsate, pierderea expresiilor faciale și controlul capului și insuficiență respiratorie.

Poate ridica nivelul zahărului din sânge

Deși mierea ar putea fi o alternativă mai bună la zahărul, tot conține zahăr. Studiile arată că persoanele cu diabet trebuie să consume mierea cu precauție.
Aportul pe termen lung de miere poate crește nivelul de hemoglobină A1C (hemoglobina care este legată de glucoză) în sânge. Nivelurile ridicate de hemoglobină A1C pot însemna un risc mai mare de diabet.
Mierea poate avea efecte similare cu zahărul de masă și siropul de porumb bogat în fructoză (un aditiv dăunător). Într-un studiu, toate cele trei ingrediente au crescut nivelurile de trigliceride și au afectat răspunsul la glucoză în moduri similare.
Cu toate acestea, unele studii indică, de asemenea, efectele antidiabetice ale mierii.
Este posibil ca mierea să nu fie dăunătoare pentru persoanele cu diabet. Poate avea și anumite efecte benefice. Dar dacă aveți de-a face cu complicații ale diabetului, vă recomandăm să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a o include în dieta dumneavoastră.

🍯 Poate provoca diaree

Mierea poate provoca diaree. Conține fructoză în exces. Acest lucru poate duce la o absorbție incompletă a fructozei în organism, care poate provoca diaree.

🍯 Poate provoca intoxicații alimentare

Mierea conține în mod natural microbi. Acestea includ bacteriile, drojdia și mucegaiurile, care provin din praf, aer și polen. Dar, deoarece mierea are proprietăți antimicrobiene, acești microbi nu sunt de obicei un motiv de îngrijorare.
Cu toate acestea, există posibilitatea ca mierea să poată avea o contaminare secundară. Acest lucru poate proveni din procesarea de către oameni. Deși acest lucru este rar, este important să aveți grijă. Dacă aveți antecedente de intoxicații alimentare, evitați mierea sau cumpărați-o numai de la un vânzător de încredere.

🍯 Poate provoca carii dentare

Mierea conține zahăr. Acest lucru poate duce la apariția cariilor dentare pe termen lung, dacă nu se clătește gura în mod corespunzător după ce a fost consumată.
Mierea poate provoca carii dentare la copii, cu atât mai mult dacă utilizează suzete înmuiate în miere. Zahărul din miere furnizează hrană bacteriilor orale, încurajând creșterea acestora.

🍯 Poate provoca sângerări

Mierea poate avea un efect inhibitor asupra coagulării sângelui. Deși nu este clar dacă acest lucru poate provoca sângerări, există o posibilitate. Dacă aveți probleme de sângerare, vă rugăm să consultați medicul înainte de a consuma miere.

Concluzie

Mierea este un ingredient benefic cu proprietăți importante. Dar consumul excesiv ar putea duce la probleme datorate conținutului său de fructoză.
Mierea poate provoca creșterea în greutate, alergii și, de asemenea, crește nivelul zahărului din sânge. Dacă aveți vreo afecțiune medicală, consultați medicul înainte de a consuma miere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.