Denumite științific boabe de Sambucus, socul aparține unui gen de plante cu flori din familia Adoxaceae. Acestea se găsesc în regiunile temperate până la subtropicale din întreaga lume.
Mai multe specii de soc sunt cultivate nu doar pentru fructe, ci și pentru frunzele și florile lor.
Boabele își transformă culoarea de la verde la violet închis pe măsură ce se coc. Puteți căuta boabe de soc negre, deoarece acestea sunt cele coapte.
Hipocrate, vechiul grec care este cunoscut sub numele de Tatăl Medicinii, a descris planta de soc ca un cufăr medicamentos. Fructul este originar din Europa și America de Nord. Boabele au o lungă istorie de utilizare în medicina populară și sunt cercetate de mai bine de două decenii pentru beneficiile lor medicinale.
Există un motiv pentru care sunt cercetate – datorită profilului nutrițional variat.
👉 Care este profilul nutrițional al boabelor de soc?
👉 Care sunt beneficiile pentru sănătate ale fructelor de soc?
Antioxidanții din fructele de soc stimulează imunitatea, protejează inima și previn cancerul. Acestea îmbunătățesc sănătatea pielii și a părului. Fibrele din aceste fructe de pădure îmbunătățesc digestia și previn alte afecțiuni digestive.
1. Creșterea imunității
Câteva studii vorbesc despre capacitatea fructelor de soc de a crește sistemul imunitar. Un raport publicat de Universitatea din Maryland Medical Center arată efectele puternice de stimulare a imunității ale acestora.
Același lucru este valabil și pentru siropul de soc, care crește nivelul de antioxidanți din organism și ajută la combaterea bolilor. Vitaminele A și C din fruct ajută la menținerea sănătății optime. Sâmburii oferă protecție împotriva virusurilor care ar putea deteriora pereții celulari.
Fructele de soc scad producția de mucus în timpul răcelii și gripei, ușurând simptomele. Și este un remediu excelent pentru simptomele debilitante ale gripei, conform unui studiu japonez.
Fructele de soc îmbunătățesc imunitatea prin creșterea producției de citokine. Și în acest fel, ajută și la tratarea infecțiilor tractului respirator superior și a altor afecțiuni respiratorii.
2. Sănătatea digestivă
Deși cercetările sunt limitate aici, fructele de soc, ca majoritatea fructelor, sunt surse bune de fibre și pot îmbunătăți digestia. Fibrele din fruct pot trata alte probleme digestive, cum ar fi constipația, stomacul deranjat, gaze și balonare.
3. Prevenirea cancerului
Oamenii de știință din numeroase părți ale lumii folosesc socul în tratamentul cancerului cu mult succes. Acest lucru poate fi atribuit quercetinei – ale cărei efecte terapeutice pot stimula sistemul imunitar și pot ajuta la combaterea acestei boli.
Alte studii arată că fructele de soc pot trata și cancerul de prostată.
4. Sănătatea inimii
Având în vedere că sunt bogate în potasiu, fructele de soc pot ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Acestea asigură relaxarea vaselor de sânge. De asemenea, se știe că o dietă bogată în potasiu reduce tensiunea asupra inimii.
Studiile au arătat că persoanele care consumă o cantitate mare de potasiu (și prin aceasta nu ne referim la exces) au avut un risc cu 49 % mai mic de deces prin boală cardiacă ischemică.
Unele surse spun că boabele de soc pot ajuta la reglarea nivelului de colesterol și chiar la creșterea circulației.
Socul conține compuși benefici numiți antociani, care protejează stratul interior al vaselor de sânge de stresul oxidativ. Acest lucru protejează celulele de factorii de stres inflamatori, îmbunătățind în cele din urmă circulația și reducând riscul bolilor de inimă.
Și nu doar fructele de soc, ci mai multe studii au dovedit de nenumărate ori că toate fructele de pădure, în general, pot avea efecte protectoare puternice asupra inimii.
5. Diabet
Rapoartele sugerează că fructele de soc pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge, ajutând la menținerea sub control a diabetului. Cu toate acestea, studiile sunt limitate în acest sens și vă sfătuim să discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră.
6. Oase puternice
Calciul, fierul și potasiul din fructele de soc sunt cunoscute pentru întărirea oaselor și creșterea densității minerale osoase, reducând astfel riscul de osteoporoză.
În plus, antocianinele din boabe ar putea preveni pierderea osoasă în anumite cazuri.
7. Scăderea în greutate
La fel ca majoritatea fructelor, și cele de soc sunt bogate în fibre. Și, după cum știm, fibrele îmbunătățesc sațietatea și pot ajuta la pierderea în greutate. Acest lucru a fost dovedit și de un studiu german – în care participanții care beau suc de soc îmbogățit cu floare de soc și extracte au văzut o îmbunătățire semnificativă a reglării greutății.
8. Sănătatea pielii și a părului
Infuzate cu proprietăți anti-îmbătrânire și de combatere a radicalilor liberi, fructele de soc vă mențin pielea strălucitoare pentru perioade mai lungi. În plus, acționează și ca un agent de detoxifiere natural și ajută la prevenirea afecțiunilor pielii, cum ar fi erupțiile, furunculele și cicatricile.
S-a constatat că antocianinele din sâmburii de soc (compușii care le conferă culoarea roșie caracteristică) dau un impuls natural sănătății pielii tale. Acest compus protejează și împotriva leziunilor pielii. De fapt, apa de flori de soc este cunoscută pentru a restabili sănătatea pielii și a diminua pistruii. Aplicarea extractului de fructe poate reduce inflamația și vânătăile. Extractul poate ajuta și la tratarea herpesului.
9. Sănătatea ochilor
Fiind bogate în vitaminele A și B6, fructele de soc pot ajuta la prevenirea unor afecțiuni grave ale vederii, cum ar fi glaucomul și degenerescența maculară. Activitatea antioxidantă a socului ajută la asigurarea sănătății vederii pe termen lung.
10. Infecția tractului urinar
Deși există cercetări foarte limitate în acest sens, anumite surse observă că infuziile de soc pot ajuta la reducerea inflamației tractului urinar și la tratarea infecțiilor tractului urinar.
11. Antiinflamator
Numeroase studii vorbesc despre proprietățile antiinflamatorii ale socului. De fapt, fructele de pădure au fost chiar folosite pentru tratarea inflamației ochilor.
Un alt studiu afirmă modul în care antocianinele din fructele de soc pot ajuta la combaterea inflamației.
12. Sănătatea creierului
Un studiu vorbește despre modul în care antocianinele din fructele de pădure (inclusiv cele de soc) pot ajuta la tratarea tulburărilor cognitive și a condițiilor rezultante, cum ar fi Alzheimer.
Fructele de soc sunt pline de quercetină, care este un flavonoid important pentru sănătatea creierului. Quercetina reduce inflamația dăunătoare la nivel celular. De asemenea, activează mitocondriile din celulele dvs. – centrale care stimulează sănătatea celulelor.
👉 Sirop de soc condimentat
✔️ De ce ai nevoie:
– 1 cană cu soc proaspăt
– 3 căni de apă
– 2 linguri de ghimbir proaspăt feliat
– 1 linguriță de scorțișoară
– 1 linguriță de cuișoare
– 1 ceașcă cu miere cruda
✔️ Preparare:
– Cu excepția mierii, așezați celelalte ingrediente într-o oală. Aduceți la fierbere și reduceți focul la minim timp de aproximativ o oră.
– Scoateți oala de pe foc. Folosind o sită cu plasă, strecurați lichidul. Transferați lichidul într-un borcan și amestecați cu o ceașcă de miere.
– Păstrați borcanul sigilat în frigider timp de câteva săptămâni.