Furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor (parestezie) – cauze, rememedii și prevenție

38594

Senzatia de furnicaturi, adesea intalnita la nivelul mainilor si picioarelor, este cunoscuta din punct de vedere medical ca parestezie.

Parestezia este de obicei temporara si poate necesita asistenta medicala numai daca persista pe o perioada lunga de timp si daca este rezultatul unei afectiuni subiacente.
Parestezia temporara sau senzatia de furnicaturi ale diferitelor parti din corp sunt adesea rezultatul unei presiuni asupra unui nerv sau perioade scurte de circulatie proasta. Aceasta mai poate fi cauzata de:

• Leziuni ale nervilor;
• Dezechilibru estrogenic;
• Trauma;
• Tulburari autoimune cum ar fi artrita reumatoida;
• Traumatisme de miscare repetitiva sau raniri;
• Boli neurologice;
• Afectiuni renale;
• Accident vascular cerebral;
• Deficient de vitaminele B1, B6, B12, B3 sau E;
• Eexpunerea la substante toxice, cum ar fi anumite metale grele sau substante chimice.

Senzatiile de furnicaturi nu sunt de mare interes daca nu sunt semnale unei afectiuni medicale, insa daca acestea persista trebuie consultat un medic specialist (neurolog).
Remedii pentru a trata senzatiile de furnicaturi in maini si picioare

Ulei de chiparos

Adaugati 12 picaturi de ulei de chiparos in 30 ml ulei purtator (de cocos sau de masline). Aplicati amestecul direct in zonele afectate, masati usor timp de cateva minute si lasati-l peste noapte.

Cum functioneaza?

Uleiul de chiparos este folosit pe scara larga pentru tratarea inflamatiei. Masajul regulat cu acest ulei ajuta la repararea nervilor deteriorati si restabileste functionarea acestora.

Ulei de lavanda

Adaugati 12 picaturi de ulei de lavanda in 30 ml de ulei purtator (de cocos sau de masline). Amestecat bine si masati zona cateva minute si lasati-l peste noapte.
Cum functioneaza?
Uleiul de lavanda este unul dintre cele mai bune uleiuri esentiale pentru probleme neurologice, cum ar fi furnicaturile. Are proprietati puternice antiinflamatorii si analgezice care pot ameliora durerea nervilor si pot repara nervii deteriorati.

Masaj

Terapia cu masaj este o optiune excelenta pentru reducerea furnicaturilor. Stimuleaza nervii si restabileste functionarea normala. Masajul imbunatateste circulatia sangelui si este foarte benefic pentru sanatatea nervoasa.

Otet de cidru de mere

Adaugati o lingura de otet de cidru de mere intr-un pahar cu apa calda. Amestecati cu putina miere si beti o data pe zi.

Cum functioneaza?
Otetul de cidru de mere contine acid acetic si prezinta proprietati antiinflamatoare puternice care pot face minuni in repararea nervilor. Este, de asemenea, o sursa bogata de multe substante nutritive care va pot stimula energia si va pot accelera recuperarea.

Compresa calda

Aplicati o compresa calda pe zaona afectata si lasati-o 5 -7 minute de 2 -3 ori pe zi.Cum functioneaza?
Compresele calde reprezinta o modalitate excelenta de a creste circulatia sangelui in maini sau picioare. Imbunatatirea circulatiei stimuleaza functionarea nervilor si ajuta la combaterea senzatiei de furnicaturi.

Ceai de Ginkgo Biloba

Beti 2 -3 cani de ceaii de Ginkgo Biloba.
Cum functioneaaza?
Ginkgo Biloba este un alt remediu minunat pentru tratarea senzatiilor de furnicaturi. Este antiinflamator si este, de asemenea, cunoscut pentru a imbunatati circulatia sangelui, ambele putand ajuta la repararea nervilor deteriorati.

Sare epsom

Adaugati o ceasca de sare Epsom intr-o cada cu apa calda. Relaxati-va timp de 20 – 30 de minute.
Cum functioneaza?
Sarea Epsom contine magneziu, care este cunoscut pentru a reduce inflamatia in organism. Ajuta la repararea nervilor deteriorati care ar putea provoca senzatia de furnicaturi.

Sfaturi pentru prevenire:

• Evitati miscarile repetitive;
• Obtineti odihna de care organismul are nevoie;
• Ridicati-va si miscati-va la fiecare 30- 60 de minute daca ati stat jos prea mult timp;
• Evitati consumul de cofeina deoarece aceasta ar putea agrava starea dumneavoastra;
• Faceti exercitii fizice usoare pentru a creste circulatia sangelui;
• Dieta dumneavoastra joaca un rol important. Deficienta vitaminelor este una dintre multele cauze ale amortelii si furnicaturii pe care le simtiti. Deci este important sa urmati o dieta bogata in toate substantele nutritive necesare pentru buna functionare a corpului dumneavoastra.

Alimente care pot combate senzatiile de furnicaturi:

• Brocoli – contine fitonutrienti care echilibreaza hormonii din organism. Acest lucru, la randul sau, imbunatateste absorbtia vitaminelor de catre corpul dumneavoastra.
• Alimentele bogate in vitaminele B precum cerealele integrale, pestele, laptele, ouale, legumele si fructele cu coaja lemnoasa.
• Fructe si legume proaspete care sunt bogate in antioxidanti, cum ar fi fructele de padure, spanac, struguri, rosii, ceapa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.