Gălbenele: Top 11 utilizări pentru piele, ochi și multe altele

457

Gălbenelele – Calendula officinalis (denumită în mod obișnuit calendula) , sunt utilizate pentru a face unguente de vindecare pe bază de plante, ceaiuri, tincturi și tratamente topice care există de aproape 1.000 de ani.

În timp ce gălbenele din genul tagetelor sunt de obicei plantate în grădini pentru a respinge gândacii, pentru a adăuga culoare și pentru a oferi un miros plăcut, gălbenele din genul Calendula sunt utilizate pentru numeroșii lor compuși antiinflamatori, antispastici și antifungici. De fapt, conform unui raport publicat în Pharmacognosy Review , mai mult de 200 de formulări comerciale și medicale diferite conțin acum extract concentrat de gălbenele de calendula.

Beneficiile și utilizările pentru gălbenele

Calendula officinalis includ tratarea afecțiunilor, cum ar fi erupții cutanate, alergii, eczeme și dermatite; durere, umflături și roșeață cauzate de crampe musculare, leziuni musculare sau entorse; inflamația ochilor și mâncărimea cauzată de conjunctivită; și infecții fungice, inclusiv piciorul atletului, candida, infecțiile urechii și pecingine.

Ce sunt gălbenele?

Calendula officinalis se află în familia plantelor cunoscută sub numele de Asteraceae sau Compositae. Gălbenele sunt de culoare galben-portocaliu și formează mici flori de petale care sunt recoltate și uscate pentru numeroasele lor proprietăți medicinale.
În timp ce există diferite specii de flori de gălbenele cultivate în întreaga lume, calendula este considerată a fi cea mai medicinală. Este originară din Egipt și părți ale Mediteranei, dar acum este cultivată pe fiecare continent, înflorind de obicei în lunile mai calde ale anului (din mai până în octombrie în emisfera nordică).
Cercetările botanice arată că gălbenele de calendula conțin numeroși constituenți activi, inclusiv diverși antioxidanți și uleiuri volatile. Acestea sunt responsabile pentru culoarea strălucitoare a florilor și mirosul puternic; capacitatea de a respinge anumite ciuperci, dăunători și insecte; și, de asemenea, capacitatea sa de a îmbunătăți fluxul sanguin și de a controla inflamația.

Articol recomandat:
📌 Va prezentam beneficiile cremei de galbenele si o reteta simpla pe care o poti face acasa
👉 Utilizări

Datorită proprietăților lor antioxidante, utilizările pentru gălbenele includ:

1. Tratament de casă pentru piele
Unguentul poate fi folosit pentru a calma arsurile solare, negii, mușcăturile, acneea și ulcerațiile, pe lângă vindecarea rănilor, a pielii uscate și a veziculelor.

2. Ceai digestiv-calmant
Ceaiul poate fi preparat cu flori de gălbenele pentru a reduce simptomele cauzate de boli inflamatorii intestinale / colită. Ceaiul de gălbenele este, de asemenea, benefic pentru tratarea gastritei, a refluxului acid și a ulcerelor, precum și pentru reducerea crampelor stomacale sau menstruale.

3. Formula de stimulare a imunității
Picăturile sau extractele de gălbenele (calendula) sunt uneori folosite pentru a gestiona simptomele tusei, durerilor în gât sau ale febrei.

4. Tratamentul infecțiilor oculare, genitale sau cutanate
Preparatele făcute cu gălbenele au fost folosite de mult timp pentru a trata infecțiile fungice ale organelor genitale, picioarelor, ochilor, gurii, pielii, precum și pentru a reduce hemoroizii și candida.
Unele dintre ingredientele active găsite în gălbenele (calendula) care îi conferă aceste capacități includ:
•Steroli vegetali cunoscuți sub numele de calendulină
•Acid calendicic
•Polizaharide
•Acid linoleic
•Carotenoizi
•Flavonoide
•Saponine triterpenice, cum ar fi triterpenoidul
•Tocoferoli
•Glicozide ale acidului oleanolic

👉 Beneficii
🌼 Reduce inflamația și deteriorarea radicalilor liberi

Cercetările arată că zeci de substanțe chimice active ale calendulei o fac o plantă naturală citotoxică, hepatoprotectoare și spasmogenă, demonstrată atât în experimentele pe animale, cât și pe cele umane. Extractele prelevate din floare s-au dovedit a reduce nivelul proteinei C-reactive și al citokinelor și protejează celulele de a fi deteriorate de radicalii liberi – una dintre principalele cauze ale îmbătrânirii și deteriorării celulelor.
Calendula nu numai că controlează daunele oxidative cauzate de radicalii liberi care pot afecta țesuturile delicate, cum ar fi cele ale ochilor, dar ne apără și de infecțiile pielii, ale tractului gastro-intestinal și ale organelor genitale cauzate de viruși sau bacterii.
În plus, cercetările arată că gălbenele ajută la combaterea creșterii bacteriilor în răni și ar putea chiar să reducă simptomele asociate chimioterapiei și tratamentelor pentru cancer.

🌼 Reduce inflamația ochilor și conjunctivita
Rezultatele studiilor la animale arată că extractul de calendula este capabil să trateze conjunctivita și alte afecțiuni inflamatorii oculare cronice.
Aceste extracte au demonstrat proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice și imuno-stimulante care nu numai că reduc infecțiile oculare, ci protejează vederea prin protejarea țesuturilor delicate ale ochilor de efectele luminii UV, deteriorarea / îmbătrânirea și deteriorarea oxidativă.

🌼 Are proprietăți antiseptice naturale
O utilizare bine cercetată a extractului de gălbenele este aplicarea acestuia sub formă de picături în interiorul canalului urechii pentru a ajuta la tratarea infecțiilor bacteriene ale urechii și la diminuarea durerii. S-a constatat că picăturile de calendula pot reduce umflarea și inflamația urechii interne în doar câteva zile de utilizare, chiar și fără utilizarea antibioticelor în unele cazuri.
Datorită proprietăților sale antifungice, calendula poate fi utilizată și pentru tratarea vaginitei / infecțiilor vaginale și a mâncărimii. Aplicarea unui unguent sau cremă care conține gălbenele pe zona afectată a inghinei / organelor genitale timp de patru săptămâni poate ajuta la scăderea simptomelor, inclusiv durerea, mâncărimea, arsurile la urinare și uscăciunea.

🌼 Vindecă rănile, arsurile și erupțiile cutanate
Una dintre cele mai populare utilizări ale calendulei a fost aplicarea pe pielea iritată (sau pe pleoape și în alte părți) pentru a reduce mâncărimea, roșeața, sensibilitatea, uscăciunea și umflarea.
S-a constatat că calendula are capacitatea de a promova creșterea țesuturilor noi sănătoase, de a crește fluxul de sânge în zona afectată, de a spori producția de colagen, care întărește sănătatea pielii, hidratează pielea uscată și accelerează procesul de reparare a pielii după intervenția chirurgicală sau deteriorare.
Abilitatea gălbenelelor de a ajuta la tratarea rănilor se datorează stimulării producției de celule epiteliale, în principal ca urmare a prezenței glicoproteinelor și nucleoproteinelor.
De asemenea, este legat de creșterea volumului de celule și de stimularea îmbunătățită a metabolismului colagenului. În medicina folclorică, produsele cu gălbenele au fost aplicate la diferite ulcerații (atât interne, cât și externe) și răni pentru a preveni infecțiile și chiar și astăzi calendula este utilizată post-chirurgical pentru a promova vindecarea mai rapidă a inciziei.

Pentru cei cu pielea uscată, descuamată sau cu tendințe cutanate, calendula poate fi combinată cu produse lubrifiante naturale precum uleiul de cocos sau untul de shea pentru a îmbunătăți hidratarea și fermitatea pielii. În plus, gălbenele sunt utilizate topic pentru a:
•reduce iritația de scutec și protejează pielea sensibilă
•micșorează aspectul cicatricilor
•reduce varicele inestetice
•tratează mușcăturile de gândaci / insecte
•tratează arsurile
•reduce dermatita și eczema
•reduce vânătăile
•vindeca tăieturile infectate
•calmează pielea dupa ras
•tratează firele de par incarnate
•reduce mătreața pe scalp
•scad alte semne ale fluxului sanguin slab și ale inflamației care afectează pielea

Ajută la reducerea durerii hemoroizilor

Deoarece tratamentele de gălbenele pot promova vindecarea țesuturilor și pot reduce umflarea, mulți consideră că aplicarea ei locală pe zona anală sau genitală ajută la reducerea simptomelor hemoroizilor și fisurilor anale.
Un studiu efectuat pe animale care a investigat efectele tratamentului cu gălbenele asupra rănilor sângerânde a constatat că utilizarea produsului pentru o perioadă de opt zile a dus la închiderea cu aproape 90% a rănilor tisulare, comparativ cu doar 51% dintre cei care nu au folosit tratamentul.

 Ușurează crampele și spasmele

Acțiunile antispastice ale galbenelelor sunt benefice pentru ameliorarea spasmelor musculare, a durerilor, a crampelor stomacale și a crampelor menstruale și premenstruale. Gălbenele sunt capabile să reducă crampele prin îmbunătățirea fluxului sanguin către zona dureroasă și scăderea răspunsurilor inflamatorii.
Pot fi consumate sub formă de ceai pentru a facilita digestia internă și pentru a îmbunătăți sănătatea ficatului sau aplicate peste abdomen sub formă de unguent / extract pentru a se infiltra în mușchii tensionați prin piele.

Respinge în mod natural țânțarii

Datorită mirosului lor înțepător, conținutului de antioxidanți și uleiurilor volatile, gălbenele pot fi utilizate pentru a respinge în mod natural țânțarii, dăunătorii și alte insecte. Acesta este unul dintre motivele pentru care florile de gălbenele sunt în mod obișnuit plantate în grădini de legume și, de asemenea, folosite sub formă de extract în lumânări, spray-uri de cameră și multe loțiuni de piele pentru a preveni mușcăturile de țânțari.
Folosirea produselor cu gălbenele pe piele vă ajută să respingeți mușcăturile, dar puteți planta și florile direct în curtea sau grădina dvs. pentru a proteja solul. Aroma florilor funcționează în subteran pentru a ține la distanță nematodele (viermi microscopici) și alți dăunători care vă pot mânca culturile, potrivit Almanahului Fermierului.

Cum se folosește

Căutați diverse produse de gălbenele sau calendula în magazinele de produse naturiste. Achiziționarea de extracte sau picături vă permite să adăugați o cantitate mică la produsele pentru piele pe care le aveți deja, precum șampon sau cremă hidratantă. Pentru cele mai bune rezultate, păstrați produsele de gălbenele departe de lumina directă și umiditate.

Unguent de gălbenele:

•Unele cercetări sugerează că, pentru bebelușii cu erupție pe scutec, aplicarea unui unguent de 1,5% de calendula pe pielea sensibilă timp de șapte până la 10 zile poate ajuta la reducerea simptomelor.
•La adulți, unguentele mai puternice care conțin 3% până la 8% extract concentrat de calendula pot fi, de asemenea, utilizate pentru a reduce simptomele precum mâncărimea și umflarea.
•Crema de calendula poate fi deosebit de eficientă pentru calmarea erupțiilor cutanate sau pentru vindecarea reacțiilor sensibile ale pielii atunci când este combinată cu alte ingrediente antiinflamatoare topice – cum ar fi arbore de ceai, ulei esențial de lavandă, ulei de cocos sau gel de aloe vera.
•Puteți încerca, de asemenea, să vă creați propria cremă de gălbenele de casă (dacă nu aveți extract), tocând flori proaspete, uscându-le și măcinându-le / amestecând în ulei de cocos virgin. Încălziți ușor amestecul și lăsați-l să se răcească la temperatura camerei înainte de a aplica pe piele.
•Florile de gălbenele uscate pot fi folosite la prepararea ceaiului. Uscați petalele florilor la o temperatură scăzută și apoi fierbeți apă și adăugați o lingură de flori uscate în oala de ceai înainte de a o lăsa la infuzat. Bea mai multe căni pe zi în funcție de severitatea simptomelor.
•Deși este mult mai ușor să utilizați gălbenele local pe piele, florile de gălbenele concentrate pot fi găsite și în anumite remedii homeopate care sunt luate pe cale orală. Acestea sunt utilizate cel mai adesea pentru efectele anti-îmbătrânire, antiinflamatoare și antispastice.
•Deoarece doza depinde de starea pe care o tratați și de concentrația produsului, citiți întotdeauna recomandările de dozare cu atenție sau discutați cu un medic homeopat pentru recomandări.

 Efecte secundare

Se știe că crema de galbenele este bine tolerată, chiar și pentru persoanele cu pielea sensibilă. Cu toate acestea, ar trebui să evitați produsele de gălbenele dacă aveți o alergie cunoscută la ambrozie, margarete, crizanteme, mușețel, echinacee și alte plante din aceeași familie ca gălbenelele. Pentru femeile însărcinate sau care alăptează, se știe puțin despre efectele calendulei, deci este mai bine să primiți sfatul medicului dumneavoastră înainte de a lua orice intern sau de a folosi extract pe piele.
Nu aplicați calendula direct pe rănile deschise fără ca medicul dumneavoastră să vă îndrume, deoarece aceasta poate provoca iritații. Începeți cu o cantitate foarte mică pe piele pentru a vă testa reacția și apoi puteți crește doza încet.

Interacțiuni medicamentoase

Când luați calendula intern pe cale orală (inclusiv picături, extract lichid, ceai etc.), este posibil să experimentați interacțiuni atunci când este combinat cu medicamente sedative. Unii observă că gălbenele / calendula crește somnolența, mai ales atunci când sunt combinate cu medicamente pentru somn, medicamente anti-anxietate sau tranchilizante. Dacă luați oricare dintre următoarele medicamente, adresați-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza calendula:
•clonazepam (Klonopin)
•lorazepam (Ativan)
•fenobarbital (Donnatal)
zolpidem (Ambien)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.