GASTRITA – Rețete și plante naturiste vindecătoare

428

Gastrita reprezintă inflamarea mucoasei stomacului. Poate să fie acută, apărând brusc, sau cronică, dezvoltându-se încet, pe parcursul mai multor ani. Esofagita reprezintă inflamația mucoasei esofagului.

Cauze

Gastrita poate fi consecința secreției de acid gastric excesive sau insuficiente la nivelul stomacului. Se asociază mai ales cu stresul, consumul excesiv de alcool, fumatul, un regim alimentar sărac în vitamine puține o dietă bogată în grăsimi sau alimente acide.

Anumite medicamente, cum sunt aspirina sau antiinflamatoarele (ca de exemplu, ibuprofenul), pot produce iritație, ducând la inflamarea mucoasei stomacului. Gastrita este de asemenea mai frecventă la persoanele care au obiceiuri alimentare dezordonate.

Esofagita este în principal legată de refluxul acid, dar apare frecvent și când nu înghițim în mod corespunzător anumite tablete (ca aspirina și antiinflamatoare) sau mergem la culcare imediat ce am luat astfel de medicamente.

Simptome

Senzație de arsură și disconfort în piept, cu contracții esofagiene
Refluxul conținutului stomacului în esofag, acompaniat de regurgitare acidă în gură (reflux acid)
Respirație urât mirositoare în cursul episoadelor de disconfort
Greață și spasme când stomacul este gol
Pot apărea ulcerații bucale și inflamarea limbii
Saliva poate fi eliminată cu sânge dacă exista sângerare gastrică
Pierderea poftei de mâncare și scădere în greutate
Tusea cronică poate apărea uneori datorită iritației gâtului

Diagnosticarea gastritei

Diagnosticul gastritei se poate suspecta încă de când apar primele simptome. Totuși, fiind destul de multe tipuri de gastrită, recomandarea noastră ar fi să mergeți la un doctor specialist și să recurgeți la o endoscopie digestivă superioară.

Endoscopia ajută foarte mult în cazul gastritei deoarece aceasta poate elimina din schemă alte boli care pot avea simptome asemănătoare (ulcerul gastric, cancerul gastric). Unele forme de gastrită se tratează specific și dacă nu aplicăm un tratament corect, pot apărea complicații pe parcurs și această boală poate avea o evoluție deosebită.

Plante folosite pentru eliminarea gastritei

ULM AMERICAN
Puneți o linguriță de pulbere de ulm american amestecată cu 1/4 cană de apă și beți licoarea de 3 ori pe zi înainte de mese, împreună cu un pahar suplimentar de apă

GHIMBIR
Tinctură (1:5 în alcool 60%). Luați 20-30 picături într-un pahar cu apă, de 3 ori pe zi

MUȘEȚEL
Infuzați un pliculeț de flori de mușețel într-o cană de apă clocotită timp de 5-10 minute. Beți 3 căni pe zi, înainte de mese

CREȚUȘCĂ
Extract lichid, echivalentul a 2-5g de plantă uscată, de 3 ori pe zi

MENTĂ
Puneți o linguriță de frunze uscate infuzate în 150 ml apă clocotită timp de 10-15 minute, apoi strecurate. Beți o cană după fiecare masă

ROZMARIN
Infuzați 2-4 g de plantă uscată într-o cană de apă clocotită timp de 10 minute, apoi strecurați. Beți 3 căni pe zi, dar nu la culcare

Alte măsuri pentru a evita gastrita

Mâncați încet și mestecați foarte bine. Evitați tutunul, alcoolul, aspirina și antiinflamatoarele care irită stomacul. Evitați mâncărurile grase, picante sau copioase și încercați să luați mese mici, frecvente. Lăsați să treacă măcar o jumătate de oră între masă și culcare. Luați întotdeauna tabletele sau capsulele din comerț cu multă apă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.