Ingrediente:
- O cană de fasole boabe albă,
- 5 cepe mari,
- 150 ml untdelemn,
- 2 morcovi,
- 1 linguriţă de boia dulce,
- 6 căţei de usturoi,
- sare, după gust,
- tarhon sau cimbru,
- 1 linguriţă pătrunjel verde tocat,
- 1 linguriţă pastă de tomate.
Mod de Preparare.
La fel ca în cazul supei de fasole, cu o seară înainte se spală fasolea în mai multe ape, apoi se lasă la înmuiat.
A doua zi se schimbă apa şi se pune la fiert.
Când dă în clocot schimbăm apa şi adăugăm o ceapă curăţată, tăiată în sferturi, 2 morcovi curăţaţi, tăiaţi în jumătăţi, tarhonul sau cimbrul şi se lasă totul să fiarbă până ce fasolea devine moale.
Apoi se strecoară printr-o sită.
Într-o cratiţă, se pune uleiul la încins şi se călesc cele 4 cepe rămase.
În momentul în care vedem că s-a rumenit ceapa, adăugăm pasta de tomate, boiaua de ardei, fasolea strecurată cu legumele, sare după gust.
Se fierbe până ce scade bine şi la final se presară pătrunjel verde tocat.