Mierea este folosita in mod traditional pentru sanatate datorita proprietatilor sale antioxidante, antibacteriene si anti-fungice, precum si datorita efectelor calmante si antiinflamatorii asupra problemelor respiratorii.
Laptele, pe de alta parte, a fost laudat de-a lungul timpului pentru continutul sau de vitamine si minerale, inclusiv vitamina C, B, D precum si pentru calciu, proteine si acid lactic.
Ingrijirea pielii
Laptele si mierea au proprietati antimicrobiene si de curatare. Utilizarea unei masti de lapte cu miere este foarte eficienta pentru ameliorarea acneei.
Ajuta digestia
Potrivit studiilor, mierea este o sursa buna de prebiotice. Prebioticele sunt substante nutritive care stimuleaza cresterea si dezvoltarea probioticeloe, bacteriile benefice care se gasesc in intestine si in sistemul digestiv.
Carbohidratii si oligozaharidele din miere promoveaza functionarea sanatoasa a acestor bacterii benefice, care sunt esentiale pentru functionarea tractului intestinal. Cand cantitatea de bacterii din tractul digestiv este una pozitiva, aceasta diminueaza numarul de afectiuni iritante, incluzand aici constipatia, crampele sau balonarea, dar previne si dezvoltarea bacteriilor negative.
Imbunatateste stamina
Un pahar de lapte si miere in fiecare dimineata este capabil sa imbunatateasca rezistenta la efort a unei perosane. In timp ce laptele contine proteine, mierea contine carbohidrati necesari pentru un stimul eficient al metabolismului. Laptele si meirea dau putere in special copiilor si varstnicilor.
Proteinele animale din lapte sunt descompuse de enzime in aminoacizi de baza, iar mai apoi acestia sunt transformati pentru a crea proteine utilizabile de corpul uman. Materialul in exces din aceasta transformare este mai apoi oxidat, transformandu-se astfel in energie utilizabila. Proteinele reprezinta o parte esentiala a dietei umane, iar mierea de albine ajuta la stimularea metabolismului acestora.
Sanatatea oaselor
Devine din ce in ce mai clar ca mierea actioneaza ca un mijloc de transport al nutrientilor din alimente in corpul uman. Mai exact, mierea poate stabiliza in organism un aport considerabil de calciu, de care laptele nu duce lipsa. Astfel, consumand lapte si miere impreuna, nu numai ca vei primi principalul nutrient de care are nevoie organismul tau (calciul), pentru a ajuta la starea de sanatate a oaselor, dar vei putea impulsiona capacitatea de absorbtie a acestuia. Nivelurile normale de calciu din corp previn afectiuni precum osteoporoza sau inflamarea incheieturilor, pe masura ce imbatranim.
Previne insomnia
Mierea si laptele au fost utilizate in mod traditional ca remediu pentru insomnie. In mod individual, ambele sunt eficiente, dar efectele sunt imbunatatire atunci cand sunt amestecate.
Proprietati anti-imbatranire
Combinatia de lapte cu miere ofera agilitate corpului. Civilizatiile antice, inclusiv grecii, romanii sau egiptenii au baut lapte cu miere pentru a-si pastra tineretea.
Multiplele proprietati antioxidante care apar cand mierea si laptele sunt combinate – iata explicatia stiintifica din spatele credintei ca acest „elixir“ are proprietati antiimbatranire, deoarece antioxidantii ataca radicalii liberi ce ne afecteaza sistemele interne. De asemenea, radicalii liberi reprezinta principalul motiv pentru care pielea imbatraneste, pentru care apar ridurile si, in general, din cauza carora apar diverse afectiuni in organismul uman.
Infectii bacteriene
Studiile au scos la iveala faptul ca laptele si mierea au impreuna un efect mai pronuntat asupra stafilococilor, decat daca ar fi luate separat. De asemenea, se crede ca mierea adaugata in lapte cald vindeca flatulenta, constipatia si alte afectiuni intestinale. Aceasta combinatie este, totodata, potrivita pentru tratarea unor probleme respiratorii, precum raceala sau tusea.