LOBODA – Leacul care previne accidentele vasculare și are efecte anticancerigene

891

Ciorba de lobodă este unul dintre felurile de mâncare preferate ale românilor, motiv pentru care ne bucurăm atunci când primavara piețele sunt pline cu aceste frunze roșiatice extrem de gustoase, dar și cu multe beneficii pentru sănătate.

Încă din Evul Mediu, loboda era folosită atât pe post de aliment, cât și ca remediu naturist, grație proprietăților medicinale. În Grecia Antică, loboda era frecvent folosită pentru tratarea arsurilor de la nivelul pielii și nu numai. Ulterior, medicii danezi au început să o folosească, undeva după 1300, în tratamentul icterului, dar și pentru calmarea durerilor menstruale.

La nivel cutanat, frunzele lobodei se foloseau pentru accelerarea vindecării rănilor minore, dar și a tăieturilor și juliturilor. De asemenea, unii specialişti susţin că un consum regulat de lobodă ar putea ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer şi boli cornice.

Beneficiile lobodei

Este bogată în antioxidanți
Are efecte anticancerigene
Are proprietăți diuretice
Este bogată în fibre
Ajută la slăbit și la menținerea siluetei
Contribuie la sănătatea ochilor

Propriețăți anti-îmbătrânire

Loboda roșie este o sursă naturală foarte bogată în antioxidanți și vitamina C. Loboda roșie are o pigmentare extraordinară, iar acest lucru poate fi atribuit prezenței diferiților antioxidanți în legume. Antioxidanții pot face o treabă excelentă de încetinire a procesului de îmbătrânire, iar consumul de lobodă în fiecare zi poate aduce beneficii organismului și pielii prin stimularea producției de colagen. Vitamina C prezentă în lobodă ajută la menținerea liniilor fine ale tenului, dieta va juca un rol vital în cât de repede îmbătrânești. O dietă bogată în vitamina C nu numai că va preveni apariția diferitelor boli, ci vă va păstra și mai tineri și vă va îmbunătăți aspectul general al tenului.

Previne accidentele vasculare

Datorită conţinutului de vitamina K, loboda are proprietatea de a reduce riscul apariţiei accidentelor vasculare distrugătoare.

Are efect anti-cancerigen

Anto-cianina este un antioxidant deosebit de puternic, care are capacitatea de a proteja organismul împotriva radicalilor liberi, responsabili de apariţia celulelor canceroase. Astfel, consumul de lobodă ajută la prevenirea acestei maladii necruţătoare.

Îmbunătățește circulația sanguină

Conținutul mare de fier din lobodă îmbunătățește fixarea oxigenului din sânge prin intermediul hemoglobinei, fiind benefică în combaterea anemiilor. Loboda participă la reducerea riscurilor de atac cerebral prin faptul că împiedică formarea trombilor din sânge, iar vitamina K întărește vasele sanguine.

Elimină toxinele și stimulează metbolismul

Loboda are efect ușor laxativ și joacă un rol important în curățarea sângelui. Pentru aceasta nu e nevoie de ceaiuri sau de tincturi sofisticate, ci planta poate fi folosită, pur și simplu, în ciorbe sau salate.

Mai ales în curele de detoxificare, consumarea frunzelor tinere în stare crudă este cu atât mai indicată, ele având rol diuretic. În plus, planta mai conține pigmenți antioxidanți, care ajută organismul să se regenereze, încetinește procesele de îmbătrânire și este un bun remineralizant. De asemenea, stimulează metabolismul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.