Merișoarele – inamicul natural al infecțiilor și al cancerului. Află totul despre merișoare și cum le puteți folosi!

1070

Merisoarele ,inamicul natural al infectiilor si al cancerului. Afla totul despre merisoare si cum le puteți folosi!

Este interesant faptul ca din arbustul de merisor se pot consuma atat fructele, cat si frunzele, care sunt mereu verzi si foarte bogate atat in substante antibacteriene, cat si in substante cu efect antioxidant.

Fructele se consuma fie ca atare, crude, proaspete, fie sub forma de suc natural sau extract. Deshidratate, pot fi introduse in preparate diverse sau, in combinatie cu frunzele, pot fi servite sub forma de ceai. Conservate si tinute la temperatura medie si constanta, acestea pot sa isi pastreze calitatile benefice aproape un an de zile.

Merisoarele, numite si afinele rosii sau insulina verde, sunt fructele unui arbust, originar din America de Sud, dar care poate creste si in Muntii Apuseni din Romania. La vechii indieni americani, era considerat un fruct sacru, care simboliza pacea si prietenia. In limba engleza regasim merisoarele sub denumirea de cranberry.

Au un gust placut acrisor, racoritor, datorita caruia pot si utilizate in prepararea bauturilor, prajiturilor de casa si chiar a mancarurilor pe baza de carne. De exemplu, americanii prepara si consuma frecvent sos de merisoare. Daca sunt uscate, fructele se pot pastra timp indelungat intr-un recipient ermetic, la temperatura constanta si nu foarte crescuta. In stare proaspata, le poti tine in frigider chiar si pana la 6-8 saptamani, in timp ce in congelator rezista pana la un an.

Unde poți găsi merișoare?

Merișoarele se găsesc sub mai multe forme în comerț. Proaspete, după trecerea verii, la piață sau la supermarket (poți lua mai multe și să le congelezi), confiate sau deshidratate (mai ales la magazinele tip Plafar).

Merisoarele –un antioxidant de 20 de ori mai puternic decat vitamina C, inhiba cresterea celulelor canceroase, iar o cura din sucul lor poate fi un bun tratament complementar. Fiind veritabile antibiotice naturale si sursa de antioxidanti, merisoarele au importante beneficii anticancer, inhiband dezvoltarea celulelor canceroase.

• Imbunatatesc si functiile sistemului imunitar , scazand frecventa racelilor, vindeca tusea.

• Fiind si antibacteriene, consumate regulat, ar trebui sa uitam de afectiunile gingivale. Impiedica formarea placii bateriene si a tartrului dentar. Previn caderea dintilor si intaresc sistemul osos.

• Antiinflamatoare, ajuta la tratarea reumatismului.

• Surse vegetale de iod, ajuta tiroida in producerea hormonilor tiroidieni Ft3 si Ft4.

• Precautii in utilizarea fructelor de merisor

• Aciditatea mare a merisoarelor poate provoca deranj la stomac, diaree sau reflux gastro-esofagian.

• Nu se recomanda consumarea merisorului în timpul sarcinii.

• Merisoarele pot opri evolutia tumorilor si previn aparitia cancerului, in special al cancerului de san, datorita prezentei proantocianidinei, antioxidant de 20 de ori mai puternic decât vitamina C.

• Merisoarele stimuleaza memoria.

• Reduc anemia, gratie continutului de fier.

• Gratie compozitiei bogate in calciu, merisoarele previn osteoporoza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.