Mugurii de pin – când se culeg, ce boli vindecă și cum se folosesc

2671

Mugurii de pin sunt cunoscuți pentru efectele lor binefăcătoare asupra sistemului respirator.

Cei mai mulți dintre noi îi folosim pentru ameliorarea simptomelor de răceală și gripă.

În medicina tradițională sunt folosiți ca leac pentru tuse, răceli, alergii, infecții sinuzale și infecții ale tractului urinar.

La nivel extern, sunt utilizați pentru combaterea durerilor și inflamațiilor articulare, precum și pentru tratarea infecțiilor pielii.

Proprietățile mugurilor de pin

Mugurii de pin au efecte expectorante, antimicrobiene și antiinflamatoare.

Aceștia ajută la decongestionarea sinusurilor și a plămânilor. Sunt bogați în vitamina C și întăresc imunitatea.

Au de asemenea o acțiune diuretică (măresc cantitatea de urină eliminată).

Studiile au arătat că pinul are următoarele proprietăți terapeutice:

antiseptice
antivirale
expectorante
colagoge și coleretice
diuretice
hipertensive
rubefiante
insecticide
antihelmintice
stimulente corticale
Ce boli pot trata mugurii de pin?

În medicina tradițională, mugurii de pin sunt utilizați în:

inflamația tractului respiratori superior
catar respirator
tuse persistentă
febră
dureri corporale asociate cu răceala și reumatismul
stomac deranjat

Uleiul esențial de pin folosit în aromaterapie poate ajuta în:

astm
bronșită
sinuzită
guturai
afecțiunile sistemului nervos
Când se culeg mugurii de pin?
Mugurii și acele de pin se recoltează primăvara, din martie și până în mai.

Cum se prepară ceaiul de muguri de pin

Se prepară din 20 de grame de muguri și 1 litru de apă clocotită, care se lasă la infuzat timp de 3 ore, iar apoi se strecoară. Se beau câteva cești pe zi.

Pentru a obține un ceai mult mai aromat și eficient împotriva afecțiunilor respiratorii, puteți adăuga și unele mirodenii, precum scorțișoară sau cardamom.

Ceai din ace de pin

Se recomandă infuzia din ace de pin:

2 linguri de ace de pin
500 ml de apă

Altă rețetă de ceai de pin:

un pumn de ace de pin (circa 5-7 vârfuri de crenguțe de pin)
250 ml de apă
1,5 linguri de mentă uscată
1 linguriță de cătușnică uscată
Fierbeți vârfurile de pin 20 de minute. Stingeți focul și adăugați celelalte plante. Acoperiți și lăsați ceaiul la infuzat încă 20 de minute. Sorbiți ceaiul fierbinte. Adulții pot bea câte 3 căni de ceai pe zi.

Ceaiul de muguri de pin – beneficii și utilizări

În unele regiuni din lume, oamenii din mediul rural consumau ceai din vârfuri de pin în fiecare primăvară și toamnă pentru prevenirea răcelilor.

Ceaiul de muguri de pin este bun pentru tusea învechită și alte boli de plămâni.

În medicina rusească, ceaiul de muguri de pin este folosit pentru ameliorarea bronșitei cronice și a tuberculozei.

Ceaiul de ace de pin poate fi folosit și la inhalații. Ajută la ruperea flegmei din plămâni și curățarea tractului respirator în timpul unei gripe sau răceli.

Vârfurile de pin pot fi asociate în acest scop cu crenguțe verzi de cimbru.

Acele și ramurile de pin se adaugă și în apa de baie pentru:

oboseală, slăbiciune
extenuare nervoasă
insomnie
dureri de artrită
reumatism vechi
nevralgii
afecțiunile pielii

Precauții și contraindicații

Preparatele din pin nu sunt recomandate în sarcină și alăptare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.