Nu aruncati coaja lamailor! Poate fi folosita in multe feluri si are efecte benefice

1947

De obicei, după ce preparam o limonada delicioasa, cojile lamailor se aruncă. Dacă aruncați cojile de lămâie, aruncati si numeroasele beneficii și utilizări pe care le oferă.

Vei fi surprins să știi că cojile de lămâie sunt mai dense din punct de vedere nutritiv decât lămâile! Continuați să citiți pentru a afla beneficiile și modalitățile interesante de a include cojile de lămâie în dieta, rutina de înfrumusețare și remediile casnice.

Studiile au arătat că coaja de lămâie este bună pentru igiena orală, pierderea în greutate, piele, inima, sănătatea oaselor și imunitate. De asemenea, este la îndemână în jurul casei, deoarece se poate
folosi ca un produs de curățare natural, netoxic, dezodorizant și respingător de insecte.

Este bogat în fibre, vitamina C, potasiu, calciu, pectină și flavonoide bioactive, cum ar fi d-limonenul, care oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Diversele utilizări și beneficii pentru sănătate ale cojilor de lămâie sunt discutate în detaliu în acest articol:

Lupta impotriva acneei, pigmentarii si combate imbatranirea
Vitamina C din coaja de lămâie poate face pielea stralucitoare și ajuta la reducerea petelor de vârstă. Vitamina C ajută la stimularea producției de colagen, care, la rândul său, poate ajuta la revigorarea pielii.

Coaja de lamaie contine si acid citric. Acidul citric ajută la întinerirea pielii și la eliminarea celulelor moarte ale pielii. Poate îndepărta ușor stratul exterior al pielii deteriorat de soare, ceea ce duce la reducerea petelor maro, a liniilor fine și a ridurilor.
Acizii alfa-hidroxi tratează acneea și îmbunătățesc pielea predispusă la acnee, lucrând la straturile interioare ale pielii.

Remediile populare susțin că ubtanii tradiționali (exfolienti de piele indiană) făcuti cu coji de lămâie și portocale ajută la reducerea celulitei și acneei. Cu toate acestea, nu există nicio cercetare științifică care să susțină această afirmație, deoarece aceste compoziții din plante nu sunt formulate și reglementate științific.

Promoveaza pierderea in greutate
Coaja de lămâie este bogată în antioxidanți, bioflavonoide și diverse vitamine și minerale esențiale. Pectina din coaja de lămâie ajută la pierderea în greutate și la combaterea obezității.

Pectina citrică a prezentat efecte antiinflamatoare asupra anumitor bacterii intestinale legate de combaterea obezității într-un studiu stimulat folosind SEMUI (Simulatorul ecosistemului microbian uman intestinal). Aceste bacterii benefice – cum ar fi Lactobacillus și Megamonas – au răspuns pozitiv la extractele din coaja de lămâie.

Un studiu realizat la Universitatea din California Medical Center a arătat că pectina, care este o fibră solubilă, scade golirea gastrică și crește sațietatea la persoanele cu obezitate. Acești factori joacă, de asemenea, un rol major în menținerea greutății și în reducerea obezității.

De fapt, un studiu recent realizat pe șobolani a constatat că pectina crește producția de enzime și hormoni digestivi (GLP-1) ceea ce duce la o scădere a aportului alimentar, a conținutului de grăsimi și a greutății corporale. Sunt necesare dovezi experimentale asupra oamenilor pentru a valida în continuare aceste afirmații.

Mentine sanatatea si igiena orala
Coaja de lămâie este de asemenea excelentă pentru sănătatea orală și menținerea unei igiene orale bune . Deficitul de vitamina C este legat cu sângerarea gingiilor, scorbut și gingivită.

Coaja de lămâie este abundentă în vitamina C, astfel că consumând-o în diverse moduri – cum ar fi coaja de lămâie sau ceaiul de coajă de lămâie – poate combate problemele dentare precum abcese dentare și carii.
Proprietățile antibacteriene puternice ale coajei de lămâie pot reduce infecțiile gingivale cauzate de bacterii precum Streptococcus mutans.

Un studiu realizat la Universitatea Tokaigakuen (Japonia) a arătat că creșterea microbiană poate fi inhibată de coaja de lămâie, deoarece conține compuși precum 8-geraniloxipolaren, 5-geraniloxipsolaren, 5-geraniloxi-7-metoxicumarin și phloroglucinol 1-β-D- glucopiranoside (clor).

Imbunatateste sanatatea oaselor
Coaja de lămâie ajută la îmbunătățirea sănătății oaselor, deoarece conține cantități mari de calciu și vitamina C, care sunt elemente de bază esențiale ale oaselor și structura noastră scheletică.

Un studiu realizat pe șoareci a descoperit că osteoporoza poate fi gestionată prin administrarea acidului ascorbic pe o genă specifică. Astfel, coaja de lămâie – care este bogată în acid ascorbic – poate avea potențialul de a gestiona bolile osoase și de a îmbunătăți sănătatea oaselor.

După cum am menționat anterior, coaja de lămâie este bogată în antioxidanți. Antioxidanții pot ajuta la reducerea inflamației, ceea ce poate ajuta la gestionarea tulburărilor autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă.

Poate trata stresul oxidativ și detoxifia organismul
Coaja de lămâie este bogată în vitamina C. Vitamina C este un antioxidant care controlează deteriorarea celulară prin eliminarea radicalilor liberi sau a toxinelor eliberate în timpul stresului sau a anumitor procese biologice legate de moartea și îmbătrânirea celulelor.

Eliminarea acestor toxine dăunătoare ajută la detoxifierea organismului și la reducerea stresului la nivel metabolic. Anumite bioflavonoide din citrice sunt de asemenea utile în reducerea stresului oxidativ, care, dacă este lăsat netratat, poate provoca cancer.
Un studiu experimental realizat pe șobolani a descoperit că limonenul – care se găsește în coaja de lămâie – accelerează activitatea enzimelor și producția de mucoase, ceea ce, la rândul său, reduce stresul oxidativ asociat cu deteriorarea țesuturilor.

De fapt, un studiu realizat în Egipt a arătat că activitatea antioxidantă a coajei de lămâie este mai puternică decât cea a cojilor de grapefruit și de mandarină, ceea ce face o alegere mai buna pentru detoxifierea organismului. Astfel, poate preveni deteriorarea celulară și poate detoxifica sistemul de substanțe chimice nocive.

Are proprietati anticancerigene
Coaja de lămâie a fost legată de prevenirea și tratarea cancerului datorită compușilor pe care îi conține, cum ar fi salvestrol Q40 și limonen. S-a descoperit că D-limonen crește rata de deces a celulelor mutate și ajută la inhibarea propagării celulelor canceroase a cancerului gastric la șobolani.
Celelalte substanțe de combatere a cancerului găsite în coaja de lămâie sunt flavonoidele.

S-a dovedit că aportul de flavonoizi reduce riscul de cancer mamar și gastric. Flavonoidele citrice numite polimetoxiflavone (PMFs) prezintă activitate anticarcinogenă prin blocarea cascadei metastazice care inhibă mobilitatea celulelor canceroase.
În ciuda acestor studii, coaja de lămâie nu trebuie considerată un remediu pentru cancer, deoarece sunt necesare mai multe cercetări pentru validarea acestor constatări.

Poate imbunatatii imunitatea
Concentrațiile mari de flavonoide și vitamina C din coaja de lămâie vă pot creste imunitatea. Componentele majore ale sistemului nostru de apărare al corpului constând din celule albe din sânge sau celule B și celule T. Studiile in vitro au arătat că vitamina C este esențială în dezvoltarea și proliferarea celulelor T sau a limfocitelor.

Vitamina C este prezentă și în neutrofile (un tip de celule albe din sânge) care ajută la fagocitoză, proces prin care celulele imune ale organismului înglobează celule dăunătoare sau străine, cum ar fi toxinele sau bacteriile și le distrug. Vitamina C este, de asemenea, esențială pentru a ajuta la reducerea deteriorării țesuturilor.

S-a descoperit că praful de coajă de lămâie îmbunătățește imunitatea la pește. Peștele a fost hrănit coaja de lămâie într-o formă deshidratată, ceea ce a dus la o creștere a activității imunoglobulinelor și a peroxidazei. Imunoglobulinele sunt proteine ​​pe care sistemul imunitar le produce pentru a se lega de antigene sau substanțe străine. Aceste complexe sunt apoi defalcate în siguranță de organism, astfel încât antigenul să nu dăuneze organismului.

O deficiență gravă de vitamina C poate duce la un sistem imunitar puternic compromis, așa că asigurați-vă că veți consuma cu regularitate aceasta vitamina, de preferat zilnic. Suplimentarea de vitamina C prin aportul dietetic de coajă de lămâie este o alegere sănătoasă și hrănitoare.

Utilizari ale cojii de lamaie in casa
Coaja de lămâie este o alternativă non-toxică pentru curățarea și dezinfectarea casei tale. Produsele chimice din coaja de lămâie sunt puternice și funcționează ca substanțe de curățare eficiente pentru a îndepărta petele încăpățânate, cum ar fi depozitele minerale sau petele de cafea / ceai.

Mirosul răcoritor de citrice este un beneficiu suplimentar al utilizării coajei de lămâie pentru a pregăti un produs de curățare facut in casa. Amestecarea apei de coajă de lămâie fiartă cu oțet sau cu bicarbonat de sodiu îl face un curatator natural și mai puternic.

Dezodorizant cu coaja de lamaie
Cojile de lămâie pot fi folosite pentru a absorbi mirosurile proaste din frigider sau coșul de gunoi. Adăugând câteva coji de lămâie în apă poate deodoriza și curăța cuptorul cu microunde daca amestecul este lasat cateva minute cu cuptorul pornit pana se degaja suficienti aburi.
Frecând coaja de lămâie cu sare pe o placă de tăiere poate igieniza și păstra mirosul proaspăt.

Repelent de insecte cu coji de lămâie
Cojile de lămâie pot fi amplasate în locuri strategice din bucătărie și casă pentru a proteja insecte cum ar fi furnicile și gandacii. Cercetările sunt rare despre mecanismul din spatele acestui proces, însă insectelor – în special țânțarilor – nu le place mirosul de lămâie și derivatele sale, cum ar fi cojile de lămâie.

Folosirea sucului de lămâie direct pe piele ar putea fi aspră pentru piele. Uleiul esențial extras din coaja de lămâie este mai concentrat și util pentru a menține insectele la distanta. Folosirea cojilor de lămâie este o alternativă eficientă din punct de vedere al costurilor și simplă pentru combaterea dăunătorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.