S-ar putea sa fi auzit ca pelinul are legatura cu absintul, bautura alcoolica verde, populara din secolul XIX-lea, si asociata cu scriitori si artisti celebri, precum Vincent Van Gogh, Ernest Hemingway, Oscar Wilde și Edgar Allan Poe.
Pelinul este utilizat pentru a elimina virmii intestinali. Parazitii, din fericire pot fi tratati cu remedii naturale. Pelinul, nuca neagra si cuisoarele sunt folosite de obicei impreuna pentru a combate o infectie parazitica.
Atunci cand aceste trei ingrediente se folosesc impreuna, pot afecta ciclul de viata al unui parazit. Cercetarile stiintifice arata ca pelinul poate ucide chiar si celulele canceroase.
Poate fi folosit si pentru tratarea anorexiei, insomniei, anemiei, lipsa apetitului, flatulenta, dureri de stomac, icter si indigestie. Pe langa bacterii, pelinul poate ucide si ciuperci parazitice.
Uleiul esential distilat din partile aeriene ale plantei a impiedicat dezvoltarea unui spectru larg de ciuperci. Uleiul esential de pelin a demonstrat si proprietati antioxidante in timpul testarii.
Pelinul contine principii amare (absintina, artabsina, anabsintina, etc), ulei volatil, substante de natura carotenoidica, fitosteroli, lactone, acizi organici, vitaminele B6 si C etc.
Organismele daunatoare reprezinta o problema serioasa de sanatate care pot contamina alimentele si apa. Pelinul contine multi compusi care creeaza un mediu ce descurajeaza aceste organisme.
Contine compusi cunoscuti pentru stimularea digestiei prin sustinerea functiei hepatice si a vezicii biliare. Beneficiul este marit atunci cand este combunat cu alte plante digestive, cum ar fi menta sau ghimbirul.
Acesta sprijina circulatia sanatoasa si calmeaza iritarea. Cercetarile arata ca poate avea chiar proprietati neuroprotectoare.
La fel ca multe alte plante, pelinul este o sursa concentrata de antioxidanti. Activitatea antioxidanta sustine vindecarea ranilor.
Nu trebuie uitat nici rolul pelinului in tratarea diabetului, aceasta planta avand si calitati depurative.
Pelinul stimuleaza capacitatea de rezistenta a organismului fiind indicat in tratamentul unor boli infectioase ( gripa, pneumonii ).
Multi oameni apeleaza la tratamente alternative cand vor sa-si vindece afectiunile gastrointestinale. Studiile arata ca remediile din plante, printre care si cele pe baza de pelin, sunt foarte eficiente, uneori chiar mai bune decat medicamentele, in combaterea simptomelor de suprapopulare cu bacterii a intestinului subtire.
Daca este folosit extern, pelinul poate fi unul dintre cele mai bune leacuri impotriva durerilor. Tinctura alcoolica de pelin, atunci cand se aplica extern, are un efect excelent de alungare a durerilor musculare, umflaturile articulatiilor si artrita.
Tinctura alcoolica de pelin:
o ceasca jumatate de pelin taiat marunt
8 linguri de pelin pisat
2 cesti de whisky
Puneti ingredientele intr-un borcan si lasati-l 11 zile la macerat. Se agita borcanul zilnic, in ultima zi se lasa plantele sa se aseze pe fundul borcanului, apoi cu grija se strecoara printr-o panza fina sau prin filtru de cafea.
Se pune intr-o sticla de culoare inchisa si se pastreaza la loc racoros si slab luminat. Pentru dureri, se pune doar un singur strop, pelinul are puterea de a alunga imediat durerea. La fel de puternic este si uleiul de pelin.
Atentie!
Trebuie administrat cu prudenta din cauza toxicitatii tuioninei, mai ales cand se zadministreaza in inapetenta sau atonie gastrica, in inflamatii ale mucoaselor gastro-intestinale.
Nu este recomandat femeilor insarcinate si celor care alapteaza si celor care sufera de ulcer.