Pentru astăzi vă propun o întrebare care dă multe bătai de cap multor soferi

2419

Ca sunt mai vechi sau mai noi , dilema este aceeasi : Ordinea de trecere prin intersectie

Cu siguranta in practica se vor intalni doua cazuri :
1. Toti cei trei conducatori auto sunt „in ceata” si daca dau dovada de putina minte si ceva respect o rezolva amiabil , toata lumea pleaca acasa linistita.

2. Dintre astia trei care se intalnesc acolo in intersectie se gasesc doi imbecili , unu’ mai destept ca altu’ , care crezandu-se fiecare in parte un mare guru al circulatiei o sa iasa un accident de toata frumusetea in care pot fi implicati toti trei .

Rezultatul : masini sifonate , nervi , spume , draci , timp pierdut la politie , la asigurari , la service . Fereasca D-zeu si de ceva vatamari corporale.
Hai sa vedem acum , din punct de vedere al Cartii Cartilor cum sta treaba .
Conform Regulamentului de aplicare a Codului rutier , gasim asa”…….
Paragraful 6.
Intersectii si obligatia de a ceda trecerea
Art. 129.
(1) Vehiculul care circula pe un drum public pe care este instalat unul dintre indicatoarele avand semnificatia: „Drum cu prioritate”, „Intersectie cu un drum fara prioritate” sau „Prioritate fata de circulatia din sens invers” are prioritate de trecere.”
Asta insemna ca intr-o intersectie conteaza de unde vii (de unde intri) si nu categoria drumului pe care intentionezi sa parasesti acea intersectie.
In imaginea nostra B-camioneta vine pe drumul principal si ARE PRIORITATE fata de celelalte doua autovehicule .

Celelalte doua autovehicule C-turism si A-autobuz NU AU PRIORITATE deoarece intalnesc unul din indicatoarele care anuleaza prioritatea ( adica „Cedeaza trecerea” si „Stop”).
Dat fiind faptul ca C si A vin ambii de pe drumuri fara prioritate , intre ei se va aplica regula „Prioritatii de dreapta”

Tot art.129 , dar paragraful 2……..”(2) Cand doua vehicule urmeaza sa se intalneasca intr-o intersectie dirijata prin indicatoare, venind de pe doua drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeasi semnificatie, vehiculul care vine din dreapta are prioritate.”
Aha , in cazul asta turismul are prioritate in fata autobuzului .

Deci , dupa B-camioneta, o sa treaca C-turismul, si pentru ca nu mai este altcineca decat A-autobuzul , acesta o sa treaca ultimul.
Clasamentul arata asa , in aceste conditii :
1 – B
2 – C
3 – A

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.