Plăcintă cu mere – 3 rețete delicioase pe care trebuie să le încerci

3307

Sunt multe variante de placinta cu mere pe care le poti incerca acasa, oricand ti-e pofta de ceva dulce                                                                    Iata care sunt propunerile noastre!

Placinta cu mere clasica

Este gata in aproximativ o ora, cu tot cu timpul de pregatire, si are un gust delicios.
Ingrediente pentru aluat:
500 de grame de faina;
200 de grame de unt (un pachet intreg);
2 oua;
150-200 de grame de zahar;
150-200 de grame de smantana;
un plic de zahar vanilat;
un plic de praf de copt;
un varf de lingurita de sare.

Ingrediente pentru umplutura:

⦁ 1,5-2 kilograme de mere dulci si acrisoare;
⦁ 50 de grame de zahar;
⦁ 50 de grame de unt;
⦁ o lingura de scortisoara.

Mod de preparare:

In prima etapa, amesteca untul rece, taiat cubulete, cu zaharul, de preferat cu mainile, pana obtii o compozitie cu textura nisipoasa;

Adauga zaharul vanilat, smantana si ouale si amesteca-le pana cand se omogenizeaza. Intr-un alt vas pune ingredientele uscate: faina, praful de copt si sarea;
Amesteca apoi cu o lingura de lemn ingredientele umede (compozitia cremoasa) cu cele uscate pana ce aluatul se intareste si poate fi framantat;
Cand este gata, imparte-l in doua si intinde cu facaletul fiecare jumatate, pe masa pe care ai presarat putina faina (ca sa previi lipirea aluatului);

La final, ar trebui sa obtii doua foi subtiri de placinta, pe care sa le decupezi dupa forma tavii in care se coace desertul. O alternativa mult mai simpla, la care poti recurge cand nu ai mult timp la dispozitie, este sa cumperi din comert foi de placinta gata facute;
Pentru umplutura, inainte de toate, trebuie sa cureti merele de coaja si sa le scoti samburii. Poti alege sa le tai cubulete sau sa le dai prin razatoare, daca vrei ca umplutura sa fie cat mai moale;

Inainte de a le pune la copt, amesteca-le cu zaharul si scortisoara si caleste-le intr-o tigaie in care ai pus putin unt, la foc mediu, pentru cateva minute. Se vor carameliza si vor avea un gust delicios;
La final, asaza prima foaie de placinta in tava (pe care o poti unge in prealabil cu putin ulei sau unt), adauga merele, iar apoi ultima foaie;
Pune placinta la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 35-40 de minute. Pentru a verifica daca s-a copt blatul si daca s-au fragezit merele, poti face testul cu scobitoarea. Dupa ce scoti placinta din cuptor, las-o putin la racit, presara zahar pudra deasupra ei si va fi gata de taiat si degustat!

Placinta cu mere si nuci caramelizate

Un alt desert care te va cuceri este placinta cu mere si topping de nuci caramelizate. Modul de preparare, ingredientele pentru aluat si umplutura sunt aceleasi ca in cazul placintei traditionale, diferenta fiind ca trebuie sa pregatesti si un topping.

Ingrediente pentru topping:

100-150 de grame de nuci (ar fi recomandat sa fie gata macinate, ca sa nu mai faci tu asta);
3-4 linguri de zahar;
2 linguri de apa.

Mod de preparare:

Dupa ce scoti de la cuptor placinta cu mere, pune zaharul si apa intr-o tigaie incinsa pana capata o culoare bruna;
Adauga nucile macinate (daca nu sunt deja macinate sau tocate foarte marunt, le poti da putin prin blender) si amesteca-le pana cand zaharul se lipeste de ele. La final, toarna acest topping deasupra placintei cu mere pe care ai lasat-o la racit.
Tarte tatin
Un desert clasic al francezilor, care, in ciuda faptului ca suna sofisticat, e foarte usor de preparat, tarte tatin este, de fapt, o tarta cu mere rasturnata.

Ingrediente pentru foietaj:

500 de grame de faina;
400-450 de grame de unt;
300 de mililitri de apa rece;
un varf de lingura de sare.

Ingrediente pentru umplutura:

1,5-2 kilograme de mere;
50 de grame de zahar;
50 de grame de unt;
o lingura de scortisoara.

Ingrediente pentru topping (optional):

Frisca;
Inghetata de vanilie

Mod de preparare:

Aluatul se framanta in modul clasic, amestecand si framantand ingredientele treptat, pana cand capata o consistenta tare. Apoi, acesta este intins cu facaletul pana ajunge la o grosime de aproximativ trei milimetri si se decupeaza astfel incat sa fie putin mai mare decat marimea vasului in care vei face tarte tatin. Bineinteles, daca nu vrei sa te complici, ai oricand posibilitatea de a lua foile de aluat din comert;

Curata merele de coaja, taie-le in doua, scoate-le samburii, iar apoi mai da-le o data pe jumatate (dintr-un mar ar trebui sa ai patru bucati);
Lasa-le la caramelizat cateva minute, iar apoi asaza-le intr-o tava rotunda pentru tarta (daca nu ai, poti folosi cratita in care le-ai caramelizat, insa ar fi de preferat sa nu fie una foarte adanca);

Asaza deasupra merelor foaia de aluat, avand grija sa introduci si marginile sale in interiorul vasului, astfel incat sa acoperi de jur imprejur merele;
Inteapa aluatul cu furculita si apoi da-l la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 30-35 de minute;

La final, rastoarna vasul in care ai copt tarte tatin cu aluatul in jos, lasa preparatul la racit si savureaza-l simplu sau cu un topping de frisca ori inghetata de vanilie.

Placinta cu mere de post

Placinta cu mere de post se pregateste exact la fel ca cea clasica, singurele diferente fiind eliminarea smantanii din compozitie si inlocuirea untului cu uleiul vegetal (in locul unui pachet de unt, adauga 150-200 de mililitri de ulei). De asemenea, evita toppingurile de frisca, inghetata sau orice alt sos facut din lapte.

Sfaturi pentru o placinta cu mere gustoasa

Desi reteta nu este deloc dificila si oricine o poate face, sunt cateva „secrete” care ii pot imbunatati semnificativ gustul si textura.
Trage la tigaie merele inainte de a da preparatul la cuptor. Chiar daca e mult mai simplu sa incorporezi merele proaspat taiate sau date prin razatoare in aluat si sa le pui la copt direct, ar fi mai bine sa le calesti inainte in putin unt cu scortisoara. Vor avea o textura moale, suculenta, dar si un gust absolut delicios.

Prepara aluatul astfel incat sa obtii o crusta crocanta (asta, desigur, daca nu iei foi de aluat din comert). Foloseste doar unt lasat la rece, la frigider, pentru minimum o jumatate de ora, pe care il poti taia apoi cubulete. Amesteca-l cu faina folosindu-ti degetele, astfel incat ingredientele sa se incorporeze foarte bine si aluatul sa fie usor de intins si de modelat.

Folosește doua tipuri de mere. E o regula importanta in cazul placintelor, iar combinatia intre doua gusturi diferite va face preparatul si mai aromat. Alege, de exemplu, cateva mere roșii, dulci (ionatanele sunt cele mai bune), alături de cateva mere verzi (din soiul Granny Smith, de exemplu, care sunt ceva mai acrisoare).
Imediat ce tai merele cubulete sau le dai prin razatoare, stropeste-le cu suc de lamaie, ca sa nu se oxideze.

Unge foile de placinta cu un amestec format din galbenus si apa sau lapte, iar cu ajutorul furculitei, inteapa-le in mai multe locuri, pentru a circula aburul mai usor.
Pentru ca placinta sa aiba un gust bogat, adauga scortisoara si nucsoara, cele mai bune condimente pentru acest desert. La final, deasupra aluatului, poti presara si un topping de miere si nuci maruntite sau cateva cupe de inghetata de vanilie, inainte de servire.
Acestea fiind spuse, nu ne mai ramane decat sa iti dorim… spor la gatit! De-abia asteptam sa ne spui cum ti-a iesit placinta cu mere!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.