In medicina traditionala chineza, radacina de papadie este utilizata pentru a trata intestinul, ficatul si plamanii. In plus, multe culturi recunosc beneficiile radacinii de papadie pentru femeile care alapteaza sau care trec prin menopauza.
Detoxifica si previne afectarea ficatului
Radacina de papadie este bogata in fier, vitamina A si calciu, toate acestea fiind esentiale pentru sanatatea ficatului. Aceasta radacina promoveaza cresterea productiei de bile, in timp ce curata ficatul si vezica biliara.
Datorita puterii sale de curatare a toxinelor hepatice, radacina de papadie apare adesea in numeroase suplimente naturale.
Ajuta digestia
Radacina de papadie are un usor efect laxativ si este recomandata ca ajutor pentru digestie, datorita capacitatii de stimulare a acidului gastric si a bilei. Se utilizeaza pentru a mari pofta de mancare, pentru a reduce gazele si pentru a diminua constipatia.
Anticancerigena
Proprietatea anti-cancerigena a radacinii de papadie se datoreaza capacitatii sale de a induce apoptoza. Apoptoza este un proces prin care celulele se recicleaza, ceea ce permite celulelor cu proteine deteriorate sa fie reconstruite ca celule noi. Acest lucru este critic pentru stoparea proliferarii celulelor cancerigene in organism.
S-a dovedit stiintific ca radacina de papadie este eficienta in incetinirea cresterii celulelor canceroase pancreatice, precum si a leucemiei si a melanomului.
Antiinflamator
Radacina de papadie a fost folosita de mult timp pentru a trata inflamatia organelor, articulatiilor si umflaturilor. O parte din aceasta eficacitate a plantei medicinale in combaterea inflamatiei are legatura cu fitonutrientii si cu acidul gras esential pe care il contine. Fitonutrientii sunt antioxidanti naturali, care au numeroase beneficii pentru sanatate.
Diuretic
Radacinile papadiei au proprietati diuretice, demonstreaza un studiu de la Institutul Tai Sophia din Maryland. Este capabila sa elimine excesul de apa din organism, fiind recomandata persoanelor care sufera de guta, reumatism sau orice umflare a articulatiilor.
Poate ajuta la prevenirea infectiilor tractului urinar.
Productia de lapte matern
Desi exista putine dovezi stiintifice, de-a lungul secolelor radacina de papadie a fost folosita de mamele care alapteaza pentru a stimula productia de lapte matern si a regla hormonii.
Sanatate cardiovasculara
Radacina de papadie poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Este o sursa buna de potasiu care sustine tensiunea arteriala normala.
Radacina de papadie poate ajuta, de asemenea, la controlul nivelului de colesterol, scaderea trigliceridelor si mentinerea unui raport sanator de colesterol HDL (bun), toate acestea contribuind la buna functionare a sistemului cardiovascular.
Utilizare
Radacina de papadie uscata poate fi consumata fie sub forma de pulbere fie sub forma de ceai.
Inainte de masa se ia cate o lingurita de pulbere, de 3 -4 ori pe zi, umezita cu putina apa sau amestecata cu miere. Pentru eficienta maxima, pulberea se tine sub limba 10-15 minute, apoi se inghite.
Pentru a prepara ceai din radacina de papadie, purnati o lingurita din aceasta pulbere peste o cana de apa clocotita si lasati la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoara. Se beau 3-4 cani/zi, inainte de masa.
Atentie! Persoanele alergice la galbenele, musetel, floarea soarelui sau crizanteme ar trebui sa evite papadia, inclusiv frunzele si radacinile.
Persoanele care sufera de calculi biliari, leziuni la rinichi sau probleme ale vezicii biliare nu ar trebui sa consume radacina de papadie. Dozele mari de radacina de papadie pot reduce testosteronul la barbati sau pot cauza infertilitate.
Nu culegeti papadie din zonele poluate, deoarece acestea pot contine metale grele.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.