Radiațiile solare cresc riscul producerii accidentului vascular cerebral. Ce poți să faci pentru a evita efectele nedorite ale ultravioletelor?

321

Chiar dacă îți place să stai la soare și să te bronzezi, trebuie să știi că radiațiile solare pot avea efecte nocive asupra pielii, care te pot aduce mai aproape de îmbătrânirea cutanată și diferite forme de cancer de piele. Află cum poți avea grijă de pielea ta pe timpul verii și ce trebuie să faci atunci când o expui prelungit la soare.

Efectele nocive ale radiațiilor solare pot fi multiple: de la eritemul solar( o reacție a pielii apărută în urma expunerii prelungite la soare, până la arsuri solare, alergii la soare și conjunctivite grave. În cele mai grave cazuri, radiațiile solare pot duce la îmbătrânirea cutanată și la diferite forme de cancer de piele.

Ce este insolația?

Insolația este o afecțiune declanșată de supraîncălzirea corpului în urma expunerii prelungite la soare sau a efortului fizic depus la temperaturi ridicate. Aceasta apare în momentul în care temperatura corpului crește până la 40 grade C sau mai mult, situația putând deveni critică pentru organism. Odată instalată, hipertermia duce la pierderea lichidelor și sărurilor din plasma sanguină. Persoana poate manifesta stări de oboseală, slăbiciune, crampe musculare, alături de stări de greață, convulsii, confuzie și uneori, pierderea cunoștinței.

Categoriile de persoane cu risc ridicat în a face insolație sunt cele care suferă de boli cardiace, obezitate, afecțiuni endocrinologice sau boli metabolice. Copiii sunt o categorie foarte des afectată de insolație, precum și persoanele în vârstă.

Insolația poate duce la creșterea riscului de AVC?

Mai puțin știut este faptul că radiațiile solare și temperaturile ridicate pot duce la creșterea riscului de accident vascular cerebral. Hipertermia afectează sistemul nervos la nivelul creierului, putând duce la apariția unui edem cerebral, prin faptul că alternează termoreglarea, procesul natural prin care corpul își menține o temperatură optimă. Hipertensiunea, diabetul zaharat și bolile cardiovasculare nu fac casă bună niciodată cu hipertermia, aceasta putând să declanșeze diverse situații patologice la nivelul sistemului nervos. Sfatul nostru este să limitați pe cât de mult posibil expunerea la soare atunci când știți că aveți afecțiuni de această natură.

Arsurile solare, principalul pericol al expunerii prelungite la ultraviolete

Obținerea bronzului perfect vine cu o serie de riscuri pe care mulți dintre nou le conștientizează, dar prea puțini sunt atenți la prevenirea acestora. Arsurile solare reprezintă unul dintre aceste riscuri.

Arsurile solare apar în momentul în care cantitatea de expunere la radiațiile ultraviolete este cu mult mai mare decât abilitatea melaninei, pigmentul protector al pielii, de a o proteja. Chiar și după 15 minute de expunere la radiațiile UV, pielea poate fi deteriorată, iar primele semne să fie vizibile de la 12 – 24 de ore. Pot apărea stări de disconfort și simptome precum: înroșirea pielii, mâncărime, usturime, durere, inflamarea pielii, dureri de cap, greață, febră, amețeli și chiar apariția bășicilor. Orice parte a corpului care este expusă la soare în mod necontrolat se poate arde, chiar și buzele, lobul urechii sau pielea capului.

Pentru a reduce riscul acestor consecințe nedorite, trebuie să ții cont de următoarele sfaturi:

Evită expunerea la soare între orele 11 – 16.
Folosește ochelari de soare, pălării cu boruri mari, haine largi și lungi.
Alege locurile umbrite și ferește-te de expunerea solară directă.
Folosește creme cu protecție solară 30 sau 50
Bea lichide în mod regulat, zilnic, cel puțin 2 litri, în special apă, deoarece expunerea la soare poate determina pierderea de lichide.
Chiar și respectând aceste sfaturi, poți obține un bronz perfect, dar sănătos și te poți bucura la fel de mult de plajă și mare.

Ce persoane ar trebui să fie expunerea la soare?

Chiar dacă pare greu de crezut, există anumite persoane pentru care expunerea la soare produce numai efecte nocive. Mai mult decât atât, expunerea la soare nu este recomandată persoanelor care sunt sub tratament medicamentos.

Evită expunerea la soare dacă iei medicamente precum:

medicamente foto-sensibilizante: – tetracicline (Doxiciclina, Tetraciclina), sulfonamide (Biseptol), chinolonele (Ciprofloxacin, Ofloxacin, Levofloxacin), antiinflamatoare nesteroidiene( Ibuprofen, Ketoprofen, Naproxen, Celecoxib)
medicamente utilizate în tratamentul afecţiunilor cardiovasculare (Hidroclorotiazida, Diltiazem, Chinidina), antidiabetice orale (Glipizid, Gliburid), antidepresive (Clorpromazina, Tioridazina), antihistaminice (Ciproheptadina, Prometazina).
Îți recomandăm să eviți alimentele fotosensibilizante, precum pătrunjelul, sunătoarea și teiul, care pot genera reacții cutanate. Același tip de reacții pot apărea și după utilizarea uleiurilor esențiale de bergamotă, santal, lavandă, precum și după utilizarea parfumurilor și a loțiunilor de corp. De aceea, este foarte important să evitați folosirea acestor produse înainte de expunerea solară.

Când se aplică loțiunile de protecție solară?

Cremele sau loțiunile de protecție solară se aplică cu cca. 20-30 minute înainte de expunerea la soare. Aceste produse trebuie selecționate coroborând indicele SPF (factor de protecție solară), cu fototipul cutanat și timpul de expunere la soare. În funcție de SPF, produsele sunt grupate în 4 clase :

SPF 6 = protecție foarte redusă
SPF 15 = protecție medie
SPF 30 = protecție înaltă
SPF 50 = protecție foarte înaltă.
Persoanele care vor să fie protejate maxim și să nu se bronzeze vor folosi produsele cu SPF 50.

Spre exemplu, dacă numai 10 minute de expunere la soare produce arsuri la nivelul pielii, atunci o cremă cu protecție solară 30 furnizează protecție de 10 ori mai mare decât durata suficientă pentru ca soarele să provoace leziuni, adică 300 de minute de protecție inainte ca razele solare să producă arsuri la nivelul pielii.

Pentru a te proteja de razele soarelui, aplicarea cremei se face într-un strat subțire, dar vizibil, aproximativ 2 linguri pe întreg corpul și neapărat pe nas, pomeți, urechi, gât, umeri și vârful picioarelor.

Pentru a fi eficient, produsul trebuie reaplicat la fiecare 2 ore. Conform specificațiilor din prospecte, unele produse sunt rezistente la apă (care sunt active maxim 30 minute după ieșirea din apă) sau pot să accelereze apariția bronzului, pentru a reduce timpul de expunere la soare.

Nu sta mult timp în lumina solară, chiar dacă că ai aplicat un produs cu indice ridicat de protecție. Scopul acestor produse este de a reduce riscurile în timpul expunerii și nu cel de a crește numărul orelor de plajă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.