Salcâmul și beneficiile sale pentru sănătatea ta

430

Salcamul este un arbore care se intalneste frecvent in zonele de campie si de deal din Romania deoarece este o planta iubitoare de caldura. Prefera solurile usoare, nisipoase pe care le fixeaza.

Frunzele sunt compuse din 5-17 perechi de foliole ovale si prezinta la baza 2 ghimpi.

Florile albe, papilonate, dispuse in raceme raspandesc un parfum discret, placut. Infloreste in mai – iunie, dupa infrunzire. Fructul este o pastaie care se deschide in 2 valve.

Salcamul (Robinia pseudacacia) isi are originea in America. La noi in tara a fost introdus in 1750 ca specie ornamentala, pentru ca din 1852 sa fie intrebuintat pentru impaduriri in zonele nisipoase din Oltenia.

Astazi salcamul este o specie comuna care creste atat in mod spontan cat si in cultura.

Principii active

Florile contin: ulei volatile, glicozizi, acizi organici, saruri minerale;

Semintele contin fitotoxine, in scoarta si in lemn s-au gasit toxalbunime, deci sunt otravitoare. In fitoterapie se folosesc doar florile singure sau in combinatie cu cantitati mici de frunze uscate.

Actiuni terapeutice

Florile de salcam sunt folosite in terapeutica pentru proprietatile antispastice(actionand asupra musculaturii gastrice si pulmonare netede ), antitusive si de reducere a hiperaciditatii gastrice.

Se administreaza intern, sub forma de infuzie in bolile aparatului digestive (gastrite hiperacide aparute mai ales pe fond nervos, ulcere gastrice, pirozis- arsuri la stomac-, reflux gastro-intestinal, indigestii), in tuse convulsiva sau astmatica, rau in sarcina.

Datorita actiunii slab sedative ceaiul de flori de salcam este util in tulburari minore ale sistemului nervos.

Salcamul se mai recomanda in edemul produs sau asociat cu acidoza metabolica si in leucoree.

Mod de administrare

Infuzie:
–din flori: se realizeaza dintr-o lingura de flori la o cana cu apa. Se beau 2-3 ceaiuri zilnic. In bolile de stomac, infuzia se administreaza calduta sau la temperatura camerei. Ca pansament gastric, florile de salcam se pot amesteca in proportie egala cu frunze de dud.La fel de eficienta este infuzia in detoxifierea organismului. Se bea cate o cana pe zi timp de 21 de zile.
–din flori si frunze : se prepara din 2 lingurite cu varf, la 200 ml de apa.
In leucoree, din 4 linguri de flori uscate si maruntite la 250 ml de apa, se prepara o infuzie cu care se fac spalaturi vaginale de 3 ori pe zi, ultima inainte de culcare

Pulberea de flori de salcam :Florile uscate si macinate, sub forma de praf, se aplica pe arsuri.
Baile cu flori de salcam: se folosesc doi pumni de flori la cada- prezinta efecte calmante asupra sistemului nervos fiind indicate in caz de incordare fizica si de stres.
macerat la rece din flori: se tin florile 2-3 zile in miere de albine, dupa care se iau zilnic cate 3-5 lingurite. Util in cazul bolnavilor de nevroze;
Tinctura: se prepara din 20 grame flori uscate, care se macereaza in 100 ml alcool 70°, timp de 10-14 zile, din care se iau zilnic de doua ori cate 10 picaturi; Util in cazul bolnavilor de nevroze;
Cataplasma: preparata din trei parti miere de salcam s io parte faina de grau, se utilizeaza pentru tratatea afectiunilor pielii. Se aplica direct si se schimba la intervale de 10-12 ore.
padure

Inhalarea parfumului florilor de salcam are efecte linistitoare asupra psihicului, asa ca nu ezita sa faci o plimbare intr-o padure de salcam inflorit atunci cand simti ca esti prea incordat sau prea stresat!

Contraindicatii si reactii adverse

Florile de la salcam nu prezinta efecte adverse, la dozele recomandate.

Recoltare si pastrare

Florile salcamului se recolteaza in scopuri medicinale la inceputul sau la mijlocul infloritului, dar numai pe vreme bine insorita . Se culege floare cu floare din inflorescenta. Se usuca apoi la umbra, in straturi subtiri, in incaperi bine aerisite sau in poduri de case acoperite cu tabla. Se pastreaza de preferinta in saculeti de panza.

Alte utilizari:

A fost şi este utilizat pentru fixarea solurilor nisipoase şi al celor erodate.

În apicultura specia este apreciata de catre crescatorii de albine mierea de salcam avand o calitate superioara, dar si proprietati curative. Are si o productivitate mare de 1kg /ha

S-a cultivat si se cultiva in scopuri ornamentale

Lemnul de salcam este greu, foarte durabil, rezistent in apa, fiind utilizat adesea in mediul extern (constructii, stalpi, araci de vie, pari, cozi de unelte, etc.) sau drept combustibil; se mai foloseste pentru fabricarea parchetului si a articolelor sportive.

Florile de salcam, sunt folosite in si in alimentatie si in industria cosmetic, nu doar in fitoterapie,

În zootehnie si in medicina veterinara se pot utiliza cu succes frunzele de salcam uscate si maruntite deoarece stimuleaza ouatul pe timp de iarna.

Florile pot fi folosite pentru vopsirea tesaturilor in culoarea galben.

Inchei cu o reteta de serbet de flori de salcam publicata pe bucatarul.ro, reteta ce se pare ca provine din Moldova. Am crescut acolo, dar din pacate bunica nu mi-a facut niciodata:)

Ingrediente:

1 kg floare de salcam aleasa
1 kg zahar
3 pahare cu apa
1 lingurita zeama de lamaie.
Modalitate de preparare:

Fierbi intai cele 3 pahare cu apa si apoi oparesti floarea de salcam.

Lasi sa fiarba acoperit, ca sa nu isi piarda parfumul, pana scade compozitia aproape la jumatate.

Iei apoi un pahar si jumatate din siropul format, limpezit si strecurat, si il torni intr-o alta cratita, peste zahar.

Fierbi compozitia mai intai la foc foarte mic pana se topeste zaharul, apoi dai focul iute.

Iei spuma de cate ori se formeaza si stergi marginile cratitei cu o carpa curata, inmuiata in apa rece.

Incerci siropul daca e legat dand drumul catorva picaturi intr-o ceasca de apa foarte rece.

Daca picaturile nu se dizolva indata, serbetul e gata si il iei imediat de pe foc.

Acoperi cratita cu o carpa uda si stoarsa bine si il lasi sa se racoreasca numai atat cat sa suporte degetul temperatura dulcetii.

Amesteci apoi serbetul cu o lingura de lemn intr-o singura directie, pana isi schimba culoarea si devine ca un aluat potrivit de tare.

Adaugi imediat, amestecand intruna, o lingurita de zeama de lamaie.

Cand serbetul e gata, il pui direct cu lingura in borcane, indesandu-l bine ca sa nu ramana goluri de aer.

Le acoperi apoi cu o folie de celofan si le legi cu sfoara.

Reprezinta o modalitate placuta de a beneficia de efectele terapeutice ale plantei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.