Sfinții Petru și Pavel 2021. În această noapte, Cerurile se deschid și se îndeplinesc dorințe. Ce trebuie sa faci

598

Biserica Ortodoxa praznuieste pe 29 iunie pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Cei doi sfinti au fost martirizati la Roma, in anul 67.

Sfantul Apostol Petru a fost fiul lui Iona si fratele Sfantului Apostol Andrei. Era originar din Betsaida (in Galileea Palestinei). Dupa ce se casatoreste, se muta in Capernaum, unde se indeletniceste cu pescuitul. Inainte de a deveni ucenic al lui Hristos se numea Simon. Numele de Petru il primeste de la Hristos:

“Tu esti Simon, fiul lui Iona; tu te vei chema Chefa, ce se talcuieste: Petru” (Ioan 1, 42). Inainte de a fi rastignit Hristos, Petru se leapada de trei ori de Mantuitorul, marturisind in fata soldatilor romani ca nu-L cunoaste pe Domnul.

A plans cu amar aceasta cadere a sa, iar dupa Invierea Domnului este reasezat in treapta de Apostol. Mantuitorul il intreaba dupa Invierea Sa din morti daca Il iubeste, iar Petru ii raspunde de trei ori “Doamne, Tu stii toate. Tu stii ca Te iubesc”. Apoi Iisus i-a zis: “Paste oile Mele” (Ioan 21, 17)

Aceasta sarbatoare este insotita de traditii si obiceiuri din strabuni.

Se spune ca in noaptea dinaintea acestei zile, Sanpetru pocneste din bici, iar scanteiele care apar se transforma in licurici si ii calauzesc pe cei rataciti in padure sau pe munte.

La miezul noptii, oamenii pistruiati trebuie sa se spele cu apa pe fata pentru ca aceste pete sa nu se inmulteasca.

Potrivit traditiei, la miezul noptii, cerurile se deschid si se indeplinesc dorinte. Batranii spun ca daca ai o dorinta si vrei sa se indeplineasca, in noaptea de 28 spre 29 iunie, trebuie sa iesi cand ceasul bate miezul noptii si sa spui aceasta scurta rugaciune de 7 ori.

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul/pacatoasa!”

Rugaciunea se spune cu fata catre rasarit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.