Țelina este excelentă pentru sănătate! Are multe beneficii si este bine sa mâncăm frecvent

346

Fie în supe, ciorbe, caserole de legume sau in diverse alte mâncăruri, majoritatea oamenilor consumă măcar ocazional țelină într-un fel sau altul. Acesta este un lucru bun, deoarece beneficiile țelinei – ca să nu mai vorbim de semințele de țelină (link la sfârșitul articolului) – includ faptul că are un conținut ridicat de antioxidanți și enzime benefice, precum și fibre și anumite vitamine și minerale.

Cu mulți ani în urmă, părți din această legumă au fost administrate de fapt ca agenți naturali antihipertensivi în medicina populară. Mai recent, studiile farmacologice au demonstrat atât activități antioxidante, cât și antiinflamatoare în țelină, care pot ajuta la îmbunătățirea markerilor sănătății inimii.
În plus, în calitate de furnizor de flavonoide și polifenoli, alte beneficii includ capacitatea sa de a susține sănătatea ficatului, pielii, ochilor și sistemului digestiv.

Ce este țelina?
Țelina, care poartă numele științific Apium graveolens, este o legumă din familia plantelor numită Apiaceae. Este o legumă extrem de veche, cu înregistrări care arată că părți ale plantei au fost găsite în mormântul faraonului „Tutankhamon”, care a murit în 1323 î.Hr.

În trecut, țelina a fost cultivată ca legumă, mai ales în lunile de iarnă și primăvara devreme. Oamenilor le plăcea cel mai mult să mănânce pentru a ajuta la „curățare” și credeau că acționează ca un tonic natural detoxifiant care ar putea preveni boala.
După cum știm, de fapt pare să ajute la detoxifiere datorită calităților sale hidratante și a conținutului nutrițional.

Majoritatea oamenilor aleg să mănânce tulpini de țelină, dar frunzele verzi și semințele acestei legume sunt, de asemenea, comestibile și benefice. De exemplu, frunzele aduc un excelent adaos la cartofi prăjiți și supe, iar semințele – care pot fi găsite fie sub formă de semințe întregi, fie pulbere – au unele beneficii impresionante pentru sănătate, cum ar fi reducerea inflamației și combaterea bacteriilor si infecțiilor

Informații nutriționale
Este țelina un super-aliment? Deși s-ar putea să nu fie la fel de densa din punct de vedere nutrițional ca și alte legume, este o sursă foarte bună de vitamina K , vitamina C , potasiu , folat și vitamina B6.
Este, de asemenea, aproximativ 95% apă, motiv pentru care este atât de scăzută în calorii.

Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, o ceașcă de țelină crudă tocată (aproximativ 100 de grame) conține aproximativ :
16,2 calorii
3,5 grame carbohidrați
0,7 grame de proteine
0,2 grame de grăsime
1,6 grame de fibre
29,6 micrograme vitamina K (37% DZR – doza zilnica recomandata)
453 unități internaționale de vitamina A (9% DZR)
36,5 micrograme folat (9% DZR)
263 miligrame de potasiu (8% DZR)
3,1 miligrame vitamina C (5% DZR)
0,1 miligrame mangan (5% DZR)
0,1 miligrame vitamina B6 (4% DZR)
40,4 miligrame de calciu (4% DZR)
0,1 miligrame de riboflavină (3% DZR)
11,1 miligrame magneziu (3% DZR)
În plus, este o sursă decentă de fibre dietetice, mai ales atunci când mănânci mai mult de o ceașcă la un moment dat, ceea ce înseamnă că poate avea beneficii digestive.
Având în vedere că are un procent ridicat de apă și electroliți – inclusiv aproximativ 80 de miligrame de sodiu per cană, care este destul de ridicat pentru o legumă – poate ajuta la prevenirea simptomelor de deshidratare, acționând în același timp ca un diuretic natural care reduce balonarea.

Beneficii pentru sănătate

Care sunt beneficiile consumului de țelină? Iată câteva motive pentru a adăuga această legumă la dieta ta:

1. Poate ajuta la scăderea colesterolului ridicat și a zahărului din sânge
Țelina poate avea unele efecte de scădere a colesterolului datorită unui compus unic numit 3-n-butilftalidă (BuPh) despre care s-a raportat că are acțiune de scădere a lipidelor. Cercetătorii cred că această legumă are probabil și mulți alți compuși de protecție care încă sunt în curs de cercetare.

Într-un studiu, când șobolanii au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi timp de opt săptămâni, cei cărora li s-a administrat extract de țelină au prezentat niveluri semnificativ mai scăzute de lipide în sânge, comparativ cu grupul martor al șobolanilor care nu au primit extract de țelină. Grupul care a consumat extract de țelină a înregistrat o reducere benefică a concentrațiilor serice de colesterol total, colesterol lipoproteic cu densitate mică (LDL-C) și trigliceride (TG).
În plus, s-a constatat că extractele obținute din această legumă ajută la scăderea semnificativă a nivelului de glucoză plasmatică la adulții prediabetici.

2. Poate reduce inflamația
Țelina conține antioxidanți și polizaharide despre care se știe că acționează ca antiinflamatoare, în special antioxidanți flavonoizi și polifenolici. Cercetările indică faptul că acestea susțin sănătatea generală, mai ales pe măsură ce îmbătrânim, luptând împotriva deteriorării radicalilor liberi (sau a stresului oxidativ) care poate duce la deteriorarea celulară și inflamație.

Cercetătorii au identificat peste o duzină de tipuri diferite de compuși nutriționali și antioxidanți care sunt responsabili de beneficiile țelinei. Acestea includ acizi fenolici precum acidul cafeic și acidul ferulic, plus flavanoli precum quercetina.
Datorită potențialului său de scădere a inflamației, țelina poate fi utilă pentru tratarea unei game largi de afecțiuni care sunt agravate de inflamație, inclusiv:
dureri articulare (cum ar fi de la artrită)
gută
infecții renale și hepatice
tulburări ale pielii
sindromul colonului iritabil
și altele

Consumul de flavonoide din alimente vegetale a fost chiar asociat cu reduceri ale inflamației care afectează creierul.

3. Poate ajuta la prevenirea sau tratarea hipertensiunii
Se crede că anumiți nutrienți găsiți în țelină pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale acționând ca un relaxant muscular neted și îmbunătățind fluxul de calciu și potasiu în și din celule. Există, de asemenea, unele dovezi că extractul de țelină poate ajuta vasele de sânge să se extindă și să se contracte, să îmbunătățească fluxul sanguin și să ajute la sănătatea inimii.

4. Poate ajuta la prevenirea ulcerelor
Această legumă poate ajuta la prevenirea sau reducerea formării ulcerelor dureroase datorită unui tip special de extract de etanol care este util în protejarea mucoasei tractului digestiv.
Cercetătorii consideră că țelina hrănește stomacul, colonul și intestinele datorită prezenței constituenților chimici, precum flavonoide, taninuri, uleiuri volatile și alcaloizi. Acești compuși controlează nivelul de acid gastric eliberat, îmbunătățind în același timp nivelul mucusului protector.

Un studiu din 2010 publicat în Journal of Pharmaceutical Biology a constatat că extractul de țelină are, de asemenea, capacitatea de a umple în mod semnificativ nivelurile epuizate de mucus gastric care sunt necesare în mucoasa stomacului pentru a preveni formarea de găuri și deschideri mici.

5. Poate proteja sănătatea ficatului
Într-un studiu, când șobolanii au fost hrăniți cu țelină (împreună cu cicoare și orz), au experimentat o reducere a cantității de acumulare de grăsimi periculoase în ficat, precum și îmbunătățiri ale funcției enzimelor hepatice și ale nivelurilor de lipide din sânge.
Cercetătorii au descoperit că cu cât șobolanii din acest studiu special au primit mai multa țelină, cicoare și orz, cu atât sănătatea ficatului lor s-a îmbunătățit.

6. Poate avea beneficii pentru pierderea în greutate
Țelina este extrem de scăzută în calorii și poate fi un aliment valoros pentru a vă ajuta să pierdeți în greutate datorită capacității sale de a furniza substanțe nutritive vitale și de a ajuta la reglarea metabolismului lipidelor (grăsimilor).

În plus față de conținutul său nutrițional, în special aportul său de antioxidanți, electroliți și vitamine și minerale, conține apă și fibre care vă pot ajuta să vă simțiți plini adăugând volum la mese. Consumul de țelină ca atare oferă mai multe fibre decât sucul, deci aceasta poate fi cea mai bună opțiune.

7. Poate sprijini digestia și reduce balonarea
Semințele de țelină conțin un compus inodor cunoscut sub numele de NBP, care are un efect diuretic și ajută organismul să se detoxifice. Într-un studiu care a inclus șobolani publicat în Journal of Medicinal Foods menționat mai sus, volumul de urină a fost semnificativ mai mare atunci când șobolanilor li s-a administrat extract de țelină în comparație cu un grup de control.

Beneficiile digestive ale țelinei se datorează parțial efectelor sale diuretice – și, de asemenea, deoarece stimulează circulația în intestine, contribuind astfel la îmbunătățirea digestiei și ameliorarea balonării și a umflăturilor din reținerea apei. Studiile sugerează, de asemenea, că, atunci când este utilizat în sucul de legume, acesta poate furniza polifenoli și fibre și poate avea efecte asemănătoare prebioticelor, susținând creșterea probioticelor benefice .

8. Conține proprietăți antimicrobiene care combat infecțiile
Semințele de țelină au fost de fapt folosite de secole ca medicament pe bază de plante cu efecte antibacteriene raportate. Un raport din 2009 publicat în Journal of Pharmacy and Pharmacology a demonstrat că produsele de țelină conțin componente antimicrobiene speciale.
Există unele dovezi că ar putea purifica și reduce semnificativ creșterea bacteriilor, susținând în mod natural imunitatea împotriva infecțiilor bacteriene.

9. Poate ajuta la prevenirea infecțiilor tractului urinar
Deoarece țelina ajută la reducerea acidului uric și stimulează producția de urină, este benefic pentru combaterea infecțiilor bacteriene din tractul digestiv și organele de reproducere. Similar cu afine, care sunt cunoscute pentru combaterea infecțiilor tractului urinar (ITU), țelina poate ajuta la prevenirea ITU , precum și a tulburărilor vezicii urinare, a problemelor renale și, eventual, a chisturilor de pe organele de reproducere.

10. Poate avea efecte anti-cancer
Țelina se află în aceeași familie de plante ca legumele de protecție împotriva cancerului, cum ar fi morcovii, feniculul, pătrunjelul și păstârnacul, care conțin toți compuși chimioprotectori numiți poliacetilene. Studiile timpurii au arătat că poliacetilenele ajută la reducerea toxicității și lupta împotriva formării cancerului, în special a cancerului de sân, a cancerului intestinal și a leucemiei.

Poliacetilenele au multe efecte de stimulare a imunității, inclusiv abilități de combatere a tumorii care opresc proliferarea celulelor mutante. Potrivit facultății Departamentului de Științe Agricole de la Universitatea Aarhus din Danemarca, „poliacetilenele au arătat multe bioactivități interesante, inclusiv activități antiinflamatoare, antiagregante plachetare, citotoxice, antitumorale, precum și activitate împotriva bacteriilor și micoplasmei”.

Asta nu e tot. Țelina conține flavonoide numite apigenină și luteolină, despre care s-a demonstrat că induc moartea în celulele canceroase.
Știind că este una dintre legumele cele mai pulverizate chimic, căutați întotdeauna țelină organică ori de câte ori este posibil pentru a obține cele mai multe beneficii fără a consuma toxine și substanțe chimice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.