Fibroamele, în functie de dimensiune si localizare, pot fi asimptomatice, descoperite întamplator cu ocazia unui examen ginecologic sau la ecografie.
În alte cazuri, fibromul poate cauza tulburări de menstruație (în ceea ce priveste durata, cantitatea de sânge).
Simptome asociate: Hemoragii menstruale sau hemoragii între menstre, dureri pelvine, iar prin compresia organelor din jur pot aparea si tulburări de micțiune sau de defecație, durere în timpul actului sexual sau chiar infertilitate.
In functie de aceste semne si simptome, pacienta, impreuna cu medicul ginecolog, trebuie sa decida asupra tratamentului. Acesta poate fi chirurgical sau naturist.
Daca se optează pentru un tratament naturist, plantele pot aduce reale beneficii.
Se pot folosi urmatoarele plante medicinale (sub forma de infuzie, macerat, pulbere) care diminueaza meno/metroragiile, amelioreaza congestia pelvina si ajuta la reglarea hormonala: cretisoara, traista-ciobanului, coada-racului, urzica, papadia, galbenelele, coada-soricelului, coada-calului, salvia, branca-ursului, radacina de dragavei (stevie creata).
Sunt recomandate si tincturile. Astfel, in caz de hemoragii prelungite, se poate lua urmatorul amestec: 30 picaturi cretisoara + 30 picaturi urzica + 30 picaturi de traista-ciobanului, dizolvate in 1/2 pahar apa plata, de 3-4 ori/zi.
Exista si comprimate, care contin amestecuri de plante (Laminaria, Lemn dulce, Angelica, Passiflora, Schinduf, Musetel) plus componente homeopate, cu rol de restabilire a echilibrului hormonal. Tratamentul acesta trebuie urmat 3-6 luni pt obtinerea efectului dorit.
Deosebit de benefica este gemoterapia (tratament naturist cu ajutorul mugurilor) care, pe langa faptul ca amelioreza simptomatologia, poate duce la micsorarea sau chiar disparitia fibromului: extract din mladite de merisor, mladite de mur si zmeur, mladite de sequoia; extract din muguri de arin alb, muguri de coacaz negru, dupa o schema stabilita de medicul apifitoterapeut, urmata timp de 3 luni.
Tratamentul cu produse apicole (miere, propolis, apilarnil, laptisor de matca, polen, pastura) sub indrumarea unui specialist, poate da rezultate foarte bune.
Ca tratament extern, se pot aplica si comprese calde cu coada-calului (inmuiata in aburi) sau cu ulei de ricin si ghimbir, care ajuta la calmarea durerilor dar si la micsorarea fibromului.
Foarte importanta este si alimentatia, care trebuie sa contina multe legume si fructe consumate proaspete, consumate ca atare sau sub forma de sucuri; cereale integrale, oleaginoase, alimente ce contin proteine vegetale, uleiuri presate la rece.
Este de preferat sa se elimine toate alimentele semi-preparate si bauturile din comert, ce contin multi aditivi sintetici si perturba echilibrul endocrin.
De asemenea trebuie redusa cantitatea de carne, de grasime animala, de mezeluri, afumaturi, conserve.
Zaharul ar trebui si el inlocuit cu miere de albine.
Dr. Constantina Ruxandra – Medic specialist MF