Cimbrul de cultură (Thymus vulgaris) era folosit frecvent de medicii greci şi, mai târziu, de cei romani, contra bolilor respiratorii. Are acţiune antiseptică, coleretică, colagogă, antitusivă, antihelmintică, antifungică şi antipruriginoasă.
Este un antibiotic puternic, acţiunea antibiotică a uleiului volatil de cimbru fiind dovedită şi la noi prin realizarea de aromatograme (antibiograme realizate cu uleiuri volatile). Cimbrul poate fi de un real ajutor pentru persoanele care se luptă cu astmul, pneumonia sau infecţiile respiratorii recidivante.
Efect antibiotic şi bronhodilatator puternic
Preparatele pe bază de cimbru de cultură au un efect antibiotic şi bronhodilatator puternic, uşurând respiraţia, eliminând infecţiile bacteriene. Tratamentul cu această plantă poate aduce ameliorări semnificative în cazul astmului, pneumoniei, infecţiilor respiratorii recidivante, dar şi tuberculozei.
Tratament cu cimbru de cultură
Cura presupune administrarea uleiului volatil de cimbru diluat în infuzie preparată din aceeaşi plantă.
Uleiul volatil de cimbru de cultură
Se obţine doar prin procedee industriale. Se găseşte în magazinele şi în farmaciile naturiste, fiind disponibil gata preparat. Se va folosi doar uleiul de cimbru de cultură din magazine specializate şi care poate fi folosit pentru uz intern.
Infuzia de cimbru de cultură
În jumătate de litru de apă se pun 3-4 linguri de cimbru mărunţit. Se lasă la macerat timp de 8-10 ore, apoi se filtrează preparatul. Maceratul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă jumătate de litru de apă, timp de 5 minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. În final, se amestecă cele două extracte, obţinându-se aproximativ un litru de infuzie de cimbru.
Mod de administrare
Se administrează câte 2-3 picături de ulei volatil de cimbru, de 4 ori pe zi. Uleiul de cimbru se ia diluat în infuzia de cimbru: o doză de ulei volatil la un sfert de pahar (50 ml.) de infuzie. Se ţin cure de 10-20 de zile.
Indicaţii terapeutice
Astm
Pneumonie
Infecţii respiratorii recidivante
Tuberculoză
Precauţii, contraindicaţii
Supradozat, cimbrul de cultură, şi mai ales uleiul volatil extras din el, poate da reacţii adverse extrem de puternice: convulsii, vărsături, dureri abdominale puternice, delir. Cimbrul de cultură este contraindicat în sarcină, alăptare, în cazurile de colon iritabil, ulcer gastric şi gastrită hiper-acidă, hipotensiune.