Cunoscut și sub denumirea de graușor, fetică, salată mielului sau salată de câmp, untișorul este folosit atât în bucătărie, cât și ca plantă medicinală, având o varietate de beneficii asupra sănătății.
Planta untișor are numeroase beneficii asupra sănătății, contribuind la combaterea alergiilor, varicelor, ajută la tratarea bolilor de piele și la îmbunătățirea digestiei.
Primavara devreme, înainte de înflorire, frunzele conțin cantități mari de vitamina C. Specialiștii spun că untişorul devine periculos atunci când a ajuns la maturitate sau a înflorit deja sau la consumul în cantităţi mari. Unii nutriţionişti recomandă 100 g pentru un adult, pe zi, şi 50 de g pentru copiii de peste 10 ani.
Untișorul reprezintă o sursa importanta de fibre și potasiu, ajutând la scăderea nivelului colesterolului și la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, consumul de untișor ne poate îmbunătăți starea de spirit, contribuind și la eliminarea toxinelor din organism, la curățarea sângelui și a ficatului.
Beneficiile untișorlui
Hemoroizi – este unul dintre cele mai bune remedii cunoscute contra hemoroizilor, inclusiv a celor sângerânzi, datorită proprietăților sale laxative și antiinflamatoare
Varice – curele cu frunze de untișor sunt un extraordinar stimulator al circulației venoase, ajutând totodata la tonifierea pereților capilari
Tratează anemia
Apără organismul de viruși și bacterii
Curăță dinții
Ajută în problemele de digestie
Alină inflamațiile pielii, reduce alergiile
Utilizări medicinale
Proprietățile astringente și calmante ale untișorului îl recomandă ca tratament extern pentru hemoroizii hemoragici. O lucrare publicată în Phytochemistry în 1984 atribuie proprietățile antihemoroidale ale untișorului compuşilor săi saponinici. Planta este folosită extern și pentru tratarea pruritului, inflamațiilor pielii și negilor. Nu este în nici un caz recomandată administrarea internă a plantei, deoarece protoanemonina, principalul său compus, este un iritant sever.
Părți utile
Untișorul se recoltează primăvara, când înflorește, apoi este uscat departe de soare. Planta uscată este folosită la prepararea de creme farmaceutice, unguente și supozitoare.
PREPARARE SI DOZAJ
În tratamentul hemoroizilor
CREME, UNGUENTE SAU SUPOZITOARE (conținând extract 3%): Aplicați de 2 ori pe zi.
DACĂ SIMPTOMELE PERSISTĂ, APELAȚI LA MEDIC.