Urina – Ce reprezintă diferitele nuanțe ale urinei

17157

Culoarea și frecvența urinei dvs. pot fi destul de grăitoare – indicând nivelurile de hidratare și chiar servind drept semn al unor potențiale probleme de sănătate.

Ce spune urina despre sănătatea ta? Multe lucruri, într-adevăr.
Poate indica o problemă a vezicii urinare, rinichilor, prostata sau uretra. Urina tulbure, întunecată sau spumoasă servește ca semn al creșterii bacteriilor sau mai rău.

Este important să fiți conștienți de aceste semne – oricât de stupid pare – și să vă adresați medicului dumneavoastră atunci când observați anomalii prelungite.

❓Ce este urina
Urina este alcătuită din apă, sare, electroliți și substanțe chimice.
Iată o simplă descriere a tractului urinar:
•Rinichi: Filtrează deșeurile și toxinele din sângele nostru și produc urină
•Uretere: duce urina de la rinichi la vezică
•Vezica urinară: un sac care stochează urina
•Uretra: Tubul care transportă urina din vezică în afara corpului în timpul urinării

Urina este importantă deoarece filtrează deșeurile din corp. Rinichii lucrează pentru a filtra deșeurile din sânge și produce urină.
Când rinichii, care alcătuiesc sistemul tău natural de filtrare, nu funcționează corect, toxinele pot fi lăsate în organism și îți pot afecta sănătatea.

 Culoarea și semnificația urinei
Culoarea urinei tale îți poate spune de fapt multe despre starea ta de sănătate și nivelurile de hidratare.

Culoarea standard a urinei este un galben clar, care apare din cauza unei substanțe chimice numite urocrom. Această substanță chimică este un produs final al metabolismului proteinelor și creează pigmentul galben normal și natural în urină.

Cercetătorii indică faptul că multe dintre cauzele culorii urinare anormale sunt benigne. Culoarea urinei se va schimba din cauza câtorva factori, inclusiv dieta, medicamentele, hidratarea și sănătatea.

 Iată un rezumat al posibilelor culori de urină și ce semnificație au:

🧻 Limpede
Urina limpede este un semn că ești hidratat și bei suficiente lichide. Este complet normal ca urina să fie limpede, dar dacă este întotdeauna limpede, poate fi un semn că sunteți suprahidratat, ceea ce poate însemna că electroliții dvs. sunt dezechilibrați.
Dacă urina dvs. nu are niciodată o nuanță galbenă, atunci încercați să reduceți aportul de apă.

🧻 Galben
Culoarea normală a urinei este de culoare galben deschis până la culoarea chihlimbarului. Acest lucru se întâmplă deoarece urocromul, care are un pigment galben, este produs de organism atunci când descompune hemoglobina, un tip de proteină care transportă oxigenul către celulele roșii din sânge.
Nuanță mai închisă de galben depinde de nivelurile de urocrom.

🧻 Maro
Dacă urina dvs. are o culoare maro, acesta este un indicator că sunteți deshidratat. Urina maro până la maro închis poate fi cauzată și de anumite medicamente sau de acumularea de bilă în urină, care este un indicator al problemelor hepatice.

🧻 Întunecată și tulbure
Urina tulbure poate fi un simptom al unei infecții ale tractului urinar, mai ales dacă aceasta are și un miros urât. Urina tulbure poate fi, de asemenea, un semn de probleme renale, anumite boli, cum ar fi diabetul și bolile de inimă, boli cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea și chlamydia, și probleme de prostată.
Dacă urina este în permanență tulbure, contactați medicul.

🧻 Roșie
Urina roșie sau chiar roz poate fi cauzată de alimente cu pigmenți puternici, cum ar fi sfecla sau chiar afinele. Dacă este o singură dată și observi o culoare roșiatică, gândește-te la mesele tale recente pentru a determina dacă aceasta poate fi cauza.
Însă dacă urina dvs. este în mod constant roz sau roșie, trebuie să contactați medicul cu privire la unele posibile probleme de sănătate, inclusiv probleme cu prostata, rinichii și vezica urinară.

🧻 Portocalie
Urina portocalie poate fi un simptom al deshidratării, infecției și problemelor hepatice. Poate fi, de asemenea, un semn de icter pentru adulți.
Unele alimente (în special cele cu coloranți alimentari), suplimente sau medicamente pot face ca urina să fie temporar portocalie.

🧻 Albastru / Verde
Urina albastră sau verde este rară, dar poate fi cauzată de consumul de alimente cu coloranți alimentari sau de coloranți care sunt utilizați în tratamentele medicale de rinichi și vezică.

 Semne ale problemelor de urinare

🧬 Infecția tractului urinar
O infecție a tractului urinar apare atunci când bacteriile cresc în tractul urinar. Rapoartele arată că aceasta este una dintre cele mai frecvente infecții, iar femeile adulte au un risc de 30 de ori mai mare decât bărbații să dezvolte o infecție urinară.
Unele semne ale unei infecției tractului urinar includ:
•o senzație frecventă de a urina
•urină tulbure
•sânge în urină
•Urina mirositoare
•o senzație de arsură la urinare
•dureri de spate
•febră

🧬 Disurie (urinare dureroasă)
Disuria este un termen medical folosit atunci când cineva suferă de durere și disconfort în timp ce urinează. Cercetările indică faptul că această problemă de urinare poate fi cauzată de:
•Anumite săpunuri
•o infecție urinară
•infecție vaginală
•actul sexual
•infecție la rinichi
•pietre la rinichi
•probleme de prostată
•inflamația uretrei
Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți urinare dureroasă prelungită.

🧬 Ezitarea urinară
Ezitarea urinară este atunci când aveți dificultăți la pornirea sau menținerea unui flux de urină. Este cel mai frecvent în rândul bărbaților în vârstă cu glandele prostatei mărite, dar poate fi cauzat și de infecții urinare și de alte probleme.

Alte semne cauzate de o prostată mărită sau Infecții urinare includ o senzație de arsură la urinare, urină tulbure și un impuls brusc de urinare. Această problemă a urinării poate fi cauzată și de anumite medicamente, probleme ale măduvei spinării sau efectele secundare ale intervenției chirurgicale.

🧬 Retenție urinară
Retenția urinară este atunci când nu puteți goli complet urina din vezică. Gravitatea retenției urinare variază, cu cazuri acute care implică o incapacitate bruscă de a urina și probleme cronice cu golirea vezicii urinare.
Cercetările arată că retenția urinară poate fi cauzată de probleme ale vezicii urinare sau de un blocaj care împiedică fluxul adecvat de urină.

🧬 Incontinență
Incontinența este atunci când nu puteți controla scurgerile urinare. Acest lucru se datorează de obicei pierderii controlului vezicii urinare sau a mușchilor slabi ai vezicii urinare, dar poate fi cauzată și de stres.
Semnele de incontinență urinară includ scurgerea de urină, care poate apărea după tuse sau strănut și având un impuls foarte brusc de a urina.

🧬 Urinare frecventă
Urinarea frecventă este atunci când simți nevoia de a urina mai des decât de obicei. Această problemă este însoțită de obicei de o senzație numită urgență urinară, când mușchiul vezicii urinare se contractă involuntar.

Urinarea frecventă poate fi cauzată de:
•sarcina
•afecțiuni ale vezicii urinare (cum ar fi vezica urinară hiperactivă )
•probleme de prostată
•afecțiuni ale rinichilor
•Diabet
•anumite medicamente
Poate fi cauzată și de consumul excesiv de lichide și de energia nervoasă.

❓Cum să vă mențineți sănătatea vezicii urinare
✔️ Rămâi hidratat
✔️ Mănâncă sănătos
✔️ Îngrijiți-vă sistemul digestiv
✔️ Faceți sport regulat
✔️ Urinați la timp
✔️ Faceți exerciții Kegel
✔️ Evitați îmbrăcămintea strânsă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.