Ficatul este principalul organ de metabolizare a alimentelor, el fiind primul care vine în contact cu sângele care transportă toxinele.
Principala funcţie a ficatului este să purifice organismul, să îl elibereze de toxine şi de deşeuri metabolice. Ficatul poate fi protejat prin consumul regulat al unor alimente sănătoase, considerate, de altfel, remedii extraordinare împotriva bolilor. Pentru aceasta, avem la îndemână cea mai ieftină legumă: varza.
Varza activează enzimele utilizate de ficat pentru detoxifiere
Atât varza proaspătă, cât şi varza murată conţin sulforafan – o substanţă ce stimulează puternic producerea în organism a unor enzime care joacă rolul de detoxifiant al ficatului. Totodată, consumul de varză poate preveni procesele de distrucție celulară la nivelul ficatului sub acţiunea factorilor infecţioşi sau a celor chimici. Pentru a proteja ficatul de boli, se recomandă consumul verzei murate/acre sau a celei crude sub formă de salată, de măcar 3 ori pe săptămână.
Salată de varză crudă/ proaspătă
Se spală varza şi se taie mărunt. Pentru a reduce la minimum procesul de oxidare a enzimelor şi a vitaminelor, este bine ca varza să fie tăiată cu un cuţit cu lama de inox. Imediat după tăiere, se adaugă sare, puţin cimbru (pentru efect carminativ), ulei presat la rece şi oţet sau lămâie, după gust. Se consumă cât mai proaspătă posibil – cel puţin 300 g pe zi.
Salată de varză murată
Varza murată se ţine în apă rece timp de 10-30 de minute, pentru a se desăra parţial. Se curăță de frunzele deteriorate şi se taie mărunt, cu ajutorul unui cuţit cu lama de inox. Imediat după tăiere, se amestecă bine cu morcov ras foarte fin, cu puţin cimbru şi cu ulei presat la rece. Se consumă imediat după preparare. Doza minimă de salată de varză acră este de 300 g pe zi.
Precauţii, contraindicaţii
Varza crudă sau murată va fi consumată cu prudenţă de persoanele care suferă de colită de fermentaţie, hiper şi hipo-tiroidie. Varza acră este contraindicată persoanelor cu hipertensiune, la care aportul de sare trebuie limitat (neajuns care se poate corecta prin desărare în apă rece). Persoanelor cu un sistem digestiv sensibil la varză li se recomandă consumul de condimente, cum ar fi chimenul, anasonul, feniculul (un adevărat antidot la astfel de probleme).