Varza roșie este bogată in fitochimicale, antioxidanti, substanțe nutritive, vitamine și minerale. Unele dintre aceste componente esențiale includ tiamina, riboflavina, acid folic, calciu, mangan, magneziu, fier, potasiu precum și vitamina C, A, E, K, fibre alimentare și vitamine din complexul-B.
Varza roşie conţine de câteva ori mai multe vitamine decât surata sa albă, iar pigmenţii care îi dau culoarea roşie-violacee sunt un adevărat inamic al infecţiilor.
1. Varza roşie şi imunitatea
Fiind de câteva ori mai bogată în vitamina C decât portocalele, având puţine calorii şi multe substanţe cu efect antioxidant, varza roşie este un adevărat medicament imunostimulent.
Cu ajutorul său sunt prevenite răcelile, infecţiie bronşice, pulmonare şi urinare recidivante, dar sunt tratate şi infecţiile deja instalate. Pigmenţii pe care îi conţine blochează replicarea viruşilor gripali, dar şi a celor care produc hepatita sau herpesul.
Se administrează proaspătă, sub formă de salată, câte 300-400 g pe zi, la bolnavii cu infecţii respiratorii, pentru a susţine şi a grăbi procesul vindecării.
Persoanelor care iau antibiotice de sinteză li se recomandă şi varza roşie murată, pentru restabilirea florei tubului digestiv şi pentru contracararea efectului imuno-supresor al acestor medicamente.
În caz de febră se administrează sucul de varză roşie, câte 200 mililitri, băuţi de 2-3 ori pe zi. Conţinutul ridicat de vitamina C al acestei legume ajută inima şi sistemul cardiovascular să reziste cu succes temperaturii ridicate, catalizează acţiunea sistemului imunitar, care este principalul „beneficiar” al acceselor de febră.
2. Valori ridicate ale colesterolului, ateroscleroză
Cercetătorii evidenţiază faptul că unii compuşi din varza roşie împiedică transportul colesterolului cu densitate redusă (forma periculoasă a acestuia), către vasele de sânge şi către ţesuturi.
De asemenea, varza roşie, prin conţinutul său de vitamina C şi alţi antioxidanţi, împiedică oxidarea colesterolului pe artere şi formarea plăcilor de aterom. Se recomandă consumul de varză roşie sub formă de salată, câte 300 g zilnic, vreme de măcar trei zile pe săptămână.
3. Obezitate
Consumul zilnic, la prânz şi la cină, a câte 200-300 g de salată de varză roşie crudă face minuni în reglarea ponderală. Ce-i drept, efectele apar pe termene medii şi lungi, adică de ordinul lunilor. Însă vorbim de un slăbit natural, cât se poate de sănătos.
Obiceiul de a consuma timp de 3-4 zile pe săptămână această salată, în cantităţi mari, are şi alte avantaje: reduce cantitatea de hrană consumată la fiecare masă, curăţă organismul de toxine, ne ajută în regimurile disociate.
4. Constipaţia
Cel mai simplu tratament este consumul de varză roşie murată, măcar 200 g pe zi. În varza murată se găsesc aşa-numitele „bacterii prietenoase”, care combat constipaţia, prin reglarea florei intestinale.
Varza murată este bogată în fibre alimentare, de unde şi efectul ei de „mătură” a colonului, din care extrage prin absorbţie toate reziduurile şi apoi ajută la eliminarea lor promptă.
5. Surmenaj fizic şi intelectual
Consumul de varză roşie sub formă de salată este un tratament tonic extraordinar pentru sistemul muscular şi pentru sistemul nervos.
Bogată în vitamine şi în minerale, conţinând substanţe cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni care intensifică procesele de regenerare din organism, varza roşie are efect adaptogen şi antioboseală.
Se ţin cure de 3 săptămâni, timp în care se consumă la prânz şi la masa de seară câte 125 g de salată de varză roşie. Acest tratament este foarte bun adjuvant şi contra depresiei psihice.
Dacă vrei să beneficiezi de uimitoarele proprietăţi terapeutice ale verzei roşii, trebuie să ţii cont de următoarele:
– Consumă varză roşie cât mai proaspătă şi întotdeauna crudă! Salata de varză roşie se taie mărunt, cu ajutorul unui cuţit cu lamă de inox sau, şi mai bine, de ceramică (pentru a reduce la minimum procesul de oxidare a enzimelor şi a vitaminelor).
Imediat după tăiere, se amestecă bine cu sare, cu puţin cimbru (pentru efect carminativ), cu ulei presat la rece şi cu oţet sau lămâie, după gust.
– Varza roşie murată păstrează doar parţial vitaminele şi celelalte substanţe vindecătoare ale legumei proaspete, în schimb, are conţinutul de minerale, de fibre alimentare intact şi, important, are pigmenţi şi substanţe care ajută la îmbunătăţirea digestiei, mai ales a digestiei grăsimilor şi a proteinelor.