Cunoscut științific sub numele de Thymus vulgaris, cimbrul aparține aceleiași familii ca și menta și este o rudă a genului origan Origanum. Este o plantă veșnic verde și este utilizată în scopuri medicinale, culinare și ornamentale.
Cuvântul „cimbru” a fost derivat din cuvântul grecesc „thumus”, care înseamnă curaj. Din cele mai vechi timpuri, cimbru a fost asociat cu vitejia și chiar folosit ca un antidepresiv natural.
În timp ce grecii antici îl foloseau ca tămâie în temple, egiptenii antici foloseau cimbru pentru îmbălsămare. Romanii au mers puțin înainte și au folosit cimbru pentru aromatizarea băuturilor alcoolice. Se spunea că cimbrul era chiar oferit ca leac pentru persoanele timide sau melancolice.
Hipocrate, numit și Tatăl medicinei occidentale, a recomandat cimbru pentru afecțiuni respiratorii (în jurul anului 370 î.Hr.). Și când moartea neagră a invadat Europa în anii 1340, se spunea că ramuri de cimbru erau purtate pentru protecție.
Cimbru vs. Oregano – Care este diferența?
Cimbru și oregano sunt rude apropiate. Pentru că asemănările sunt izbitoare. Dar există și câteva diferențe.
Cimbru
•Mai bogat în vitaminele A și C.
•Diuretic natural.
•Stimulează pofta de mâncare.
•De obicei administrat pe cale orală pentru tratarea unor afecțiuni precum bronșita, tuse convulsivă, artrită și colici.
Oregano
•Mai bogat în potasiu, calciu și fier.
•Utilizat pentru tulburări ale tractului gastro-intestinal, cum ar fi balonarea și arsurile la stomac.
•Poate calma crampele menstruale și durerile de cap și anumite afecțiuni cardiace.
Ce conține cimbrul
28 de grame de cimbru conține aproximativ 28 de calorii, 0,5 grame de grăsimi, 3,9 grame de fibre și 1,6 grame de proteine. De asemenea, conține 6,8 grame de carbohidrați. Alți nutrienți importanți din cimbru sunt:
•45 de miligrame de vitamina C (75% din aportul zilnic recomandat)
•1330 UI de vitamina A (27% din valoarea zilnică)
•5 miligrame de mangan (24% din valoarea zilnică)
•113 miligrame de calciu (11% din valoarea zilnică)
•45 de miligrame de magneziu (11% din valoarea zilnică)
•171 miligrame de potasiu (5% din valoarea zilnică)
Și, în sfârșit, iată de ce trebuie să includeți cimbru în rutina zilnică:
Care sunt beneficiile cimbrului
🌱 Îmbunătățește sănătatea inimii
Studiile sunt suficiente pentru a susține acest lucru. S-a constatat că extractul de cimbru reduce frecvența cardiacă în mod semnificativ la șobolanii cu tensiune arterială crescută. Și ne putem aștepta la rezultate similare și la oameni. Cimbrul s-a dovedit, de asemenea, că scade nivelul colesterolului.
Ceea ce puteți face este să înlocuiți sarea cu cimbru la mese. Acest lucru vă poate proteja de efectele negative ale hipertensiunii arteriale.
Un alt studiu afirmă că cimbrul poate ajuta la tratarea aterosclerozei, o formă majoră de boli cardiovasculare.
🌱 Ajută la combaterea cancerului
Un studiu portughez a dezvăluit că cimbrul poate ajuta la prevenirea cancerului, în special a celui de colon. Aceste proprietăți pot fi atribuite constituenților săi – dintre care unii includ acid oleanolic, acid ursolic, luteină și beta-sitosterol.
Cimbrul a avut, de asemenea, un efect benefic asupra cancerului de sân. Planta a demonstrat că are efecte pozitive asupra tratamentului cancerului de sân prin creșterea potențială a morții celulelor canceroase.
O altă componentă majoră a uleiului esențial de cimbru care ajută la prevenirea cancerului este carvacrolul – un studiu a constatat că acest compus poate inhiba proliferarea și migrația liniilor celulare canceroase. Compusul prezintă efecte terapeutice asupra tratamentului și prevenirii posibile a cancerului, în special a cancerului de colon.
🌱 Tratează inflamația
Studiile au arătat că uleiul de cimbru poate suprima COX-2, o enzimă inflamatorie care duce la câteva afecțiuni inflamatorii. S-a descoperit că cimbrul suprimă inflamația similară resveratrolului – un alt compus puternic din vinul roșu care a fost legat de mai multe beneficii pentru sănătate.
Un alt studiu vorbește despre modul în care carvacrolul și un alt compus numit timol din uleiul esențial de cimbru pot combate inflamația. Uleiul este, de asemenea, utilizat pentru a ușura simptomele dureroase ale artritei și ale gutei.
🌱 Sporește imunitatea
Cimbrul este plin de vitamina C și asta explică totul. De asemenea, este o sursă bună de vitamina A – ambii nutrienți contribuie la creșterea imunității și la prevenirea răcelilor și gripei.
Cimbrul susține, de asemenea, formarea de celule albe din sânge, stimulând astfel sistemul imunitar. Și efectele sale antiinflamatorii contribuie, de asemenea, la creșterea imunității.
Având în vedere mirosul și aroma ușoară, acesta poate fi utilizat pentru inhalarea aburilor dintr-un castron cu apa fierbinte pentru ușurării congestiei.
Cimbrul poate accelera și vindecarea rănilor. Aplicația sa locală poate ajuta la grăbirea vindecării rănilor.
🌱 Ajutoare în tratamentul dispraxiei
Numită și tulburare de coordonare a mișcării, dispraxia este o tulburare neurologică care afectează mișcarea. Cimbrul ameliorează simptomele acestei boli, în special la copii.
Uleiul de cimbru a fost unul dintre uleiurile utilizate într-un studiu pentru tratamentul afecțiunilor neurologice, cum ar fi dispraxia. Iar rezultatele studiului au fost promițătoare.
Cu toate acestea, avem nevoie de mai multe studii pentru a forma o bază concretă în acest sens.
🌱 Îmbunătățește sănătatea digestivă
Cimbrul este cunoscut pentru a preveni creșterea gazelor nocive în stomac, sporind astfel sănătatea digestivă. Acest efect poate fi atribuit uleiurilor volatile din cimbru care oferă proprietăți carminative. Cimbrul funcționează și ca antispastic și ajută la ameliorarea crampelor intestinale.
🌱 Tratează problemele respiratorii
Îți amintești ce a spus Hipocrate acum 2300 de ani? Da. Și am discutat deja acest lucru. Cimbrul crește imunitatea, iar acest lucru ajută la tratarea majorității problemelor respiratorii. Și chiar și altfel, cimbru a fost folosit în mod tradițional pentru a trata afecțiuni respiratorii, cum ar fi bronșită și tuse.
De fapt, cimbrul a fost aprobat de Comisia germană E (o agenție guvernamentală de reglementare) pentru utilizarea sa în tratarea disconfortului respirator.
Un studiu sugerează utilizarea frunzelor de cimbru și iederă pentru ameliorarea tusei și a altor simptome ale bronșitei acute.
Consumul de ceai de cimbru data viitoare când aveți tuse sau dureri în gât vă poate oferi ușurare.
🌱 Ajută la ameliorarea problemelor menstruale
Studiile au arătat că cimbrul poate ajuta la reducerea durerii din dismenoree (menstruație dureroasă care implică crampe abdominale).
🌱 Îmbunătățește sănătatea vederii
Cimbrul este bogat în vitamina A, un nutrient deosebit de benefic pentru sănătatea vederii. Deficitul de vitamina A poate duce la orbire nocturnă.
Cimbrul ar putea ajuta, de asemenea, la prevenirea altor probleme legate de vedere – inclusiv degenerescența maculară.
🌱 Îmbunătățește sănătatea bucală
Studiile au arătat cum uleiul de cimbru poate ajuta la ameliorarea infecțiilor cavității bucale. Uleiul a prezentat o mare eficacitate împotriva bacteriilor care au crescut rezistente la antibiotice.
De asemenea, puteți folosi cimbru ca apă de gură pentru menținerea sănătății bucale. Pur și simplu adăugați o picătură de ulei la o ceașcă de apă caldă. Clătiți gura și scuipați-l.
Conform unui alt studiu, uleiul de cimbru poate acționa și ca un tratament antiseptic eficient împotriva agenților patogeni orali.
Câteva alte probleme orale la care poți apela la cimbru sunt gingivita, placa, cariile dentare și respirația urât mirositoare. Proprietățile antibacteriene și antiseptice ale cimbrului contribuie la realizarea acestui lucru. Și timolul, componenta din cimbru, poate fi folosit ca protecție împotriva cariilor dentare.
🌱 Poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap
Carvacrolul din cimbru obține creditul aici. Acest compus inhibă COX2 (așa cum am văzut), cam ca un medicament antiinflamator. Trebuie doar să masați câteva picături de ulei esențial de cimbru pe tâmple și pe frunte.
Frecați ușor pielea și rămâneți așezat o vreme până când simțiți ușurare.
Uleiul de cimbru poate ameliora stresul – antioxidanții din acesta vă protejează celulele de stres și toxine.
Uleiul esențial de cimbru vă poate stimula starea de spirit dacă este inhalat.
🌱 Îmbunătățește sănătatea pielii
Având în vedere proprietățile sale antibacteriene și antifungice, uleiul de cimbru vă poate proteja pielea de infecțiile asociate. Funcționează ca un remediu pentru acnee. Uleiul vindecă, de asemenea, răni, cicatrici și tăieturi. Ameliorează chiar arsurile și acționează ca un remediu natural pentru erupțiile cutanate.
Uleiul de cimbru poate ajuta și la reducerea simptomelor eczemelor – pielea uscată și mâncărimi. Eczema este adesea cauzată de o digestie slabă și de stres – și din moment ce cimbru îmbunătățește cele două condiții, poate ajuta la vindecarea eczemelor.
Și din moment ce cimbru este bogat în antioxidanți, acesta poate încetini procesul de îmbătrânire și vă oferă o piele sănătoasă și strălucitoare.
Pentru tratarea acneei, puteți folosi cimbrul împreună cu hamamelis. Puneți cele doua plante în apă fierbinte timp de aproximativ 20 de minute. Apoi, folosiți o minge de bumbac pentru a aplica pe zonele afectate. Așteptați 20 de minute și apoi spălați-l cu apă caldă.
🌱 Bun pentru păr
Cimbrul, atunci când este combinat cu alte ierburi, poate favoriza creșterea părului. Puteți aplica pur și simplu ulei de lavandă amestecat cu cimbru pe păr – anumite studii arată că această metodă poate îmbunătăți creșterea părului în timp.
Ceaiul de cimbru poate fi folosit și ca o clătire a părului ca remediu pentru mătreață.
Sfaturi pentru a folosi cimbrul
•Cimbrul este sigur atunci când este adăugat în alimente.
•Poate fi luat ca medicament pentru perioade scurte.
•Uneori, acest lucru vă poate supăra sistemul digestiv, deci evitați dacă aveți deja probleme.
•Uleiul de cimbru este sigur de aplicat pe piele.
•Evitați-l dacă uleiul provoacă iritarea pielii.
•Cimbrul este, de asemenea, sigur pentru femeile însărcinate și care alăptează în cantități normale, dar asigurați-vă că cereți părerea mai întâi medicul dumneavoastră.
•Nu trebuie administrat în doze mai mari decât cele prescrise de producător sau de medic.
•Persoanele alergice la oregano pot fi, de asemenea, alergice și la cimbru.
•Evitați utilizarea cimbrului cu două săptămâni înainte de operație.
Efectele secundare ale cimbrului
•Probleme la copii
În cantități normale, cimbrul este sigur pentru copii. Dar nu știm cât de sigur este uleiul de cimbru – dacă este luat oral sau aplicat local. Deci, evitați utilizarea acestuia.
•Probleme legate de sarcină și alăptare
Este sigur dacă este luat în cantități normale din alimente. Dar nu știm ce se întâmplă dacă cimbrul este luat în doze mai mari. Așadar, rămâneți în siguranță și respectați cantitățile mici si recomandarile medicului.
•Tulburări de sângerare
La fel ca majoritatea plantelor de culoare verde închis, cimbrul conține vitamina K, care poate încetini coagularea sângelui. Acest lucru ar putea crește riscul de sângerare dacă este consumat în cantități mari. Acesta este motivul pentru care trebuie să vă feriți de cimbru cu cel puțin două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală programată.
•Probleme cu expunerea la estrogeni
Cimbrul ar putea acționa ca estrogen în corpul tău. Dacă aveți o afecțiune care se agravează cu expunerea la estrogen (inclusiv cancer de sân, cancer uterin și ovarian și endometrioză), nu utilizați cimbru.