Omul nu poate trai fara sare. Este continuta in corpul nostru si este consumata in mod constant, de aceea este vital sa compensam deficienta acesteia.
Daca corpul nostru nu are sare, acesta semnaleaza acest lucru cu o stare de sanatate precara, crampe, respiratie scurta si slabiciune generala. In ciuda acestui fapt, nu avem nevoie de multa sare pe zi – doar 4-6 miligrame, nu mai mult. Din pacate, impreuna cu unele alimente, obtinem un exces de sare, ducand la edem, hipertensiune si afectarea rinichilor.
Brânza
Branzeturile sunt liderii in continutul de sodiu dintre toate alimentele „sarate”.
Din motive de curiozitate, studiati eticheta acestui produs : veti vedea ca 100 de grame din acest produs contin aproximativ 1,5 grame de sare! Dar aceasta este deja 1/5 din norma zilnica. Parmezanul contine 1,8 grame de sare la 100 de grame de branza. Dar mozzarella nu mai este atat de sarata: doar 16 miligrame pentru aceeasi cantitate de produs.
Sos de soia
Este putin probabil sa va surprindem cu continutul de sare aproape indecent din sosul de soia: aproximativ 6 grame la 100 de grame de produs.In ciuda faptului ca sosul de soia in sine este complet inofensiv si contine chiar diverse vitamine, aminoacizi si minerale, in cantitati mari acest produs contribuie la retinerea excesului de lichid in organism.
Produse din soia
Evident, pentru a compensa lipsa de aroma si a o face cat mai bogata, multi producatori adauga exces de sare produselor vegetariene din soia. Ne referim la alimente care inlocuiesc carnea.
Carnea de soia poate contine pana la 2 grame de sodiu la 100 de grame de alimente. Si nu uitati sa adaugati la aceasta restul de sare pe care il obtineti, sa zicem, dintr-o garnitura sau din alte ingrediente ale mesei.
Fulgi de porumb
Un mic dejun consistent si popular – fulgi de porumb – contine nu numai o cantitate impresionanta de zahar, ci aproximativ 0,7 grame de sare la 100 de grame de produs. Gandeste-te: o farfurie mare din acest mic dejun si aportul zilnic de sare au fost atinse.
Citeste si articolul : Cinci alimente delicioase, sanatoase, cu continut scazut de carbohidrati
Paine
In efortul de a nu exagera cu sarea, chiar si painea obisnuita ar trebui tratata cu o prudenta rezonabila: fapt este ca si produsele coapte nedospite, din cauza sarii de masa, contin o cantitate destul de mare de sodiu in compozitia lor. Paine de secara – aproximativ 0,5 grame la 100 de grame, si paine de grau – de 2 ori mai putin.
Sosuri
Multe sosuri sunt bogate in sodiu, care actioneaza ca un conservant natural. Luati, de exemplu, ketchup – aceasta este de aproximativ 1 gram de sare la 100 de grame de produs. Chiar si mustarul sanatos contine mult sodiu, ceea ce, desigur, nu este un motiv pentru a abandona condimentul nostru preferat, ci doar ne aminteste ca totul este bun cu masura.
Cand alegeti un sos intr-un magazin, cititi etichetele: glutamatul monosodic sau clorura de sodiu adaugata la produs este un semnal clar al unei cantitati mari de sare din sos.
Mancare la conserva
Muraturile si alimentele murate contin pana la 1 gram de sare la 100 de grame de produs. Pestele sarat si conservat se poate lauda cu aceeasi cantitate de sodiu din compozitie.
Masline
Iubim atat de mult maslinele: in primul rand, sunt extrem de sanatoase, in al doilea rand, sunt fantastic de gustoase si, in cele din urma, sunt intotdeauna bune cu vinul ca gustare ideala. Ne grabim sa va avertizam: 100 de grame din acest produs conservat pot contine pana la 1,5 grame de sodiu. Adaugati-le la o pizza sau puneti-le pe aceeasi farfurie cu branzeturi – si devine cu usurinta aportul zilnic de sare.