Provocate, de cele mai multe ori, de o alterare a mecanismului de eliminare a bilei, crizele de fiere apar ca urmare a abuzului de alimente grase, mâncări condimentate, precum și al consumului de alcool în exces, oboseală și stres.
Cum se manifestă crizele de fiere?
Numite, în termeni medicali, și ”dischinezii biliare”, crizele de fiere se manifestă prin dureri înțepătoare în partea dreaptă a abdomenului, exact sub coastă, simptomele neplăcute fiind deseori urmate de grețuri, dureri de cap și vărsături.
Ce este fierea?
Fierea se găsește în partea dreaptă a abdomenului, sub ficat, și are forma unui săculeț în formă de pară. Funcția primară a organului este aceea de a colecta și concentra bila pe care organismul o folosește pentru a digera grăsimile.
Preparate naturiste pentru crizele de fiere
Simptomele neplăcute ale crizelor de fiere pot fi combătute cu ajutorul plantelor. Iată câteva preparate naturiste la care puteți apela, aflate la îndemâna fiecăruia:
Infuzie de anghinare
Preparați o infuzie dintr-o lingură de plantă la 500 ml apă clocotită. Dimineața beți o cană pe stomacul gol, urmând ca după consumul acesteia, să stați relaxați o jumătate de oră. Consumul celei de-a două căni se face în două reprize, jumătate din ea luându-se cu 30 de minute înainte de mesele principale, în timp ce cealaltă jumătate se consumă în 3 părți, la un sfert de oră după masă. Tratamentul se urmează 20 de zile, continuând să beți, timp de 10 zile, o infuzie mai concentrată, mărind treptat doza de plantă la 2 linguri/500 ml apă. Se face o pauză de o lună, reluând tratamentul, la nevoie.
Ulei de sunătoare
Folosiți o infuzie de 1-2 lingurițe de sunătoare la o cană cu apă clocotită. Consumați 3 căni zilnic. Pentru combaterea disconfortului cauzat de crizele de fiere, se poate urma tratamentul cu ulei de sunătoare, care se obține astfel: într-un recipient din sticlă închis ermetic se amestecați 20 grame plantă cu 20 ml alcool alimentar dubli rafinat. După ce ați lăsat-o la macerat preț de câteva ore, adăugați 200 ml ulei de floarea soarelui. Se fierbe pe bain-marie la foc mic, timp de 3 ore, amestecând din când în când. Înainte de a-l consuma, lăsați lichidul obținut, la temperatura camerei, câteva zile, servind, apoi, câte o linguriță după mesele principale.
Ceai de măceșe
Se face o infuzie din pulpa măceșelor, fără semințe, respectiv, 2 lingurițe la o cană cu apă clocotită. Pentru atenuarea simptomelor neplăcute, serviți 2 căni pe zi.
Infuzie de mătase de porumb
Preparați o infuzie din 2 lingurițe de mătase de porumb la o cană cu apă fierbinte și luați câte o linguriță la două ore.
Pulbere de crușin
Pe lângă stimularea producției de bilă și favorizarea eliminării acesteia, coaja de crușin reprezintă un excelent remediu și pentru constipație. Coaja de crușin o puteți consuma sub formă de pulbere, servind câte un vârf de cuțit de 3-4 ori pe zi, după mesele principale. Important de menționat este faptul că un astfel de preparat naturist nu poate fi urmat mai mult de o săptămână.