Cerealele integrale, în special tărâțele de grâu, sunt izvor de sănătate. Tărâțele conțin cantități mari de minerale precum Fe, Ca, Zn, Mn, Mg, K, Cu, vitaminele grupului B, dar și inhibitori de proteaze şi antioxidanţi.
Acestea încarcă organismul cu microelemente, energizează, îmbunătățește funcțiile metabolismului și ale sistemului nervos, reglează funcțiile tractului digestiv, curăță căile renale, detoxifică și contribuie la prevenția cancerului.
Înainte de consum, este bine ca tărâţele de grâu să fie cât mai bine mărunţite, deoarece astfel vor fi asimilate mai uşor de organism. Un preparat din tărâţe de grâu, uşor de obținut şi de administrat este apa de tărâţe, foarte utilă pentru anemii şi boli nervoase.
Reglează digestia, este emolientă, în special pentru stomac şi intestine, laxativă, nutritivă, reconfortantă, remineralizantă, tonic general.
Apa de tărâţe este foarte bogată în vitamine din complexul B. Este foarte utilă în special în cazul persoanelor care se confruntă în mod frecvent cu stresul sau care au anumite degreglari la nivelul creierului.
Poate fi consumată cu încredere de către cei care doesc să îşi îmbunătăţească memoria. Apa cu tărâţe poate fi consumată şi de către persoanele vârstnice care au suferit sau au boli cronice prelungite.
Mod de preparare şi administrare
Într-un litru de apă se pun 3 – 4 linguri de tărâţe de grâu care se lasă de seara până dimineaţa, când se strecoară. Pentru un plus de savoare şi de vitamine, în apă se pot adaugă suc de lămâie proaspăt stors şi miere. În acest caz, excepţie fac diabeticii şi persoanele alergice la cele două alimente. Apa de tărâţe se consumă în locul apei, în mod regulat.
Un elixir de sănătate este şi ceaiul din plante medicinale îmbogăţit cu apă de tărâţe. Cura cu ceai din plante şi apă de tărâţe este un minunat adjuvant în toate afecţiunile. Iată cum trebuie procedat:
Se prepară un litru de ceai din plante (nu la plic), în funcţie de afecţiunea care se doreşte a fi tratată. Doar după răcirea şi strecurarea ceaiului medicinal se adaugă 5 – 8 linguri de tărâţe de grâu, care se lasă de seara până dimineaţa, când se filtrează.
În cazurile în care nu există alergii, obezitate sau diabet zaharat, în ceaiul cu apă de tărâţe se pot adaugă suc de lămâie şi miere.
Se consumă 1 litru ceai îmbogăţit cu apă de tărâţe, zilnic, pe o perioadă de 30 de zile. După o pauză de 7 zile, cura poate fi reluată.
Apă de tărâţe cu prune
Apa de tărâţe cu prune sau stafide este un tratament foarte simplu şi eficient împotriva constipaţiei cronice.
La 1 litru de apă se adaugă 5 – 8 linguri de tărâţe de grâu şi 6 – 8 prune uscate şi mărunţite (fără sâmburi) sau 4 linguriţe de stafide mărunţite. Se lasă întreaga noapte, de seara până dimineaţa, când se strecoară totul prin tifon. Lichidul astfel obţinut se consumă pe parcursul zilei, în perioade lungi de timp, neavând efecte secundare.
Apă de tărâţe cu seminţe de dovleac
Apa de tărâţe cu ceai de seminţe de dovleac (Curcubita pepo) este un remediu şi tratament simplu împotriva prostatei, care poate fi luat în completarea altor tratamente cu mult mai costisitoare.
Într-un litru de apă se pun 8 linguri de seminţe de dovleac neprăjite şi nesărate, mărunţite cu tot cu coajă. Se lasă să fiarbă timp de 15 minute, se lasă la răcit şi se scurge doar apa de la suprafaţă, care conţine ulei de dovleac, şi se pune deoparte, până a doua zi.
Restul de lichid se toarnă nestrecurat peste 5 linguri de tărâţe de grâu şi se lasă de seara până dimineaţa, când se strecoară. Se combină cu apa care conţine uleiul din seminţe de dovleac. În lichid se mai poate adăuga sucul de două lămâi şi eventual, miere (dacă nu există cazuri de diabet, obezitate sau alergie).