Ceaiul de coada-șoricelului, remediu în afecțiuni ginecologice și nu numai

3317

Coada-soricelului (Achillea millefolium) este o planta cu flori mici si albe, care se dezvolta pe majoritatea pajistilor de la noi din tara. Este utilizata in mod traditional de catre femei pentru afectiuni ginecologice, insa beneficiile sale se extind si asupra altor organe.

Ceaiul de coada-soricelului este utilizat atat intern, cu 1-2 cani de infuzie administrate zilnic, cat si extern, prin bai si comprese. Din cauza gustului usor neplacut, este combinat uneori cu alte plante sau indulcit cu foarte putina miere. Indiferent de modalitatea de administrare, se recomanda ceaiul caldut, niciodata fierbinte.

Beneficiile ceaiului de coada-soricelului pentru afectiuni ginecologice

Din punct de vedere ginecologic, ceaiul de coada-soricelului este folosit cu rol preventiv si de vindecare. Multe femei il folosesc impreuna cu bicarbonatul de sodiu pentru bai de sezut periodice in zona intima. Aceasta combinatie distruge bacteriile daunatoare din zona genitala si sustine dezvoltarea bacteriilor benefice. Nu se recomanda, insa, mai mult de o astfel de baie de sezut pe saptamana, pentru ca excesul poate distruge flora vaginala normala.

Baut regulat, ceaiul de coada-soricelului regleaza fluxul menstrual si este util in cazurile cu amenoree sau menstruatie cu intarzieri mari. Calmeaza durerile menstruale si simptomatologia din perioada de premenopauza, si ajuta la prevenirea cancerului de col uterin prin reglarea nivelurilor hormonale.

Ceaiul de urzica, leac cu puteri nebanuite

Alte efecte benefice ale ceaiului de coada-soricelului
Proprietatile sale antiseptice, decongestiopnante, antiinflamatoare si calmante sunt benefice in tratarea infectiilor urinare, a migrenelor, racelilor, gripelor si bronsitelor. Ceaiul de coada-soricelului sustine regenerarea ficatului si calmeaza simptomatologia in cazul afectiunilor hepatice. Ceaiul de coada-soricelului este util si pentru sistemul digestiv, fiindca ajuta la refacerea mucoasei tubului digestiv, combate afectiunile colecistului si spasmele intestinale. Este recomandat si in parazitozele intestinale.

Are actiuni astringente si cicantrizante, calmand acneea, roseata si eliminand toxinele de la nivelul pielii. Este recomandat si pentru tenul uscat, in cazul caruia vindeca eczemele si previne descuamarea pielii.

Contraindicatii

Ceaiul de coada-soricelului este un bun antiinflamator si calmant pentru multiple afectiuni, insa excesul poate cauza dureri de cap si ameteli. Nu este recomandat femeilor insarcinate si nici anumitor persoane care sufera de boli cronice. Coada-soricelului nu este o planta sigura cand este administrata pe cale orala in timpul sarcinii, pentru ca ar putea cauza avort. Nu exista suficiente informatii despre cat de sigura este planta in cazul in care se administreaza in perioda de alaptare. Cel mai bine este sa eviti sa folosesti remediile din coada-soricelului daca alaptezi.

Ce simptome mai poti calma cu ajutorul plantei de coada-soricelului

Avand denumirea stiintifica Achillea millefolium, coada-soricelului este folosita din cele mai vechi timpuri pentru vindecarea ranilor si pentru a incetini pierderea sangelui. Alte remedii din medicina traditionala incurajeaza folosirea plantei coada-soricelului pentru a calma anumite afectiuni inflamatorii, spasmele musculare, anxietatea si insomnia. Alte popoare folosesc pe post de remediu naturist coada-soricelului pentru a ameliora racelile, gripa, tusea si diareea.

S-a aratat, de-a lungul timpului, ca micutele flori de coada-soricelului au proprietati ce calmeaza durerea, anxiolitice (inlatura anxietatea) si antimicrobiene. Desi sunt necesare mai multe cercetari pe aceasta tema, planta coada-soricelului are proprietati antiinflamatoare care pot fi utile in cazul persoanelor care se confrunta cu migrenele. In plus, coada-soricelului poate fi folosita in mai multe forme, nu doar ca ceai, ci si sub forma de tincturi, capsule cu pulbere si ulei esential.

Specialistii spun ca uleiul esential de coada-soricelului este considerat unul dintre cele mai bune uleiuri in ceea ce priveste imbunatatirea circulatiei sangvine. Totodata, uleiul esential de coada-soricelului este folosit pentru a trata simptomele de raceala si de gripa si pentru a ajuta la reducerea inflamatiei de la nivelul articulatiilor.

Retine ca uleiul pentru masaj (de exemplu, daca vrei sa iti masezi articulatiile dureroase) trebuie amestecat cu un ulei purtator, care dilueaza uleiul esential si care asigura lubrifierea zonei dureroase.

Tulpinile plantei pot fi folosite si ele, dupa ce sunt transformate intr-o pasta care este aplicata pe partile umflate ale corpului, pe echimoze (zonele invinetite) si pe entorse. De fapt, toate partile de coada-soricelului au intrebuintari medicinale, iar planta poate fi folosita atat pentru uz intern, cat si pentru uz extern.

Iata si alte intrebuintari ale plantei coada-soricelului, in scop medicinal:

Lupta contra bacteriilor si virusurilor – Daca se consuma un ceai facut din coada-soricelului, flori de soc, tei, minta si ghimbir, se poate incuraja transpiratia, mai ales ca ceaiul ajuta organismul sa lupte contra virusului racelii.
Ajuta digestia – Substantele amare din componenta plantei de coada-soricelului si acizii grasi incurajeaza secretia de bila din vezica biliara (colecist), lucru care poate imbunatati apoi digestia si poate impiedica formarea de calculi biliari.
Calmeaza crampele menstruale si durerea menstruala – Coada-soricelului are si alte beneficii: ea poate sa ajute la reglarea menstruatiei, controland in special menstruatiile abundente.
Poate calma durerea in caz de artrita si reumatism – Planta are proprietati antiinflamatoare care pot calma durerea provocada de aceste afectiuni.

Cum se prepara ceaiul de coada-soricelului

Ceaiul de coada-soricelului este foarte simplu de preparat, daca vrei sa incerci sa il faci acasa. El poate fi facut in cantitati mai mari, pentru consumul in scop medicinal.

Adauga 1 lingurita de frunze uscate de coada-soricelului (poti include, desigur, si o cantitate de tulpini si de flori) intr-o cratita. Toarna apa fiarta si lasa frunzele si florile la infuzat, 10 minute.

Strecoara frunzele si florile pe masura ce torni ceaiul intr-o cana. Adauga putina miere cand ceaiul s-a racit sau o feliuta de lamaie, pentru un plus de savoare.

Daca folosesti ceaiul pentru uz extern, lasa-l sa se raceasca pe deplin inainte de a-l aplica local. Daca vrei, il poti pastra si la frigider.

Poate provoca reactii alergice

Coada-soricelului poate cauza o reactie alergica in cazul persoanelor care sunt sensibile la anumite plante, din familia Asteraceae (sau Compositae). Printre plantele care fac parte din aceasta famile se afla si ambrozia, crizantemele, margaretele si multe altele. Daca suferi de alergii, discuta cu medicul curant inainte de a lua suplimente din coada-soricelului sau inainte de a bea ceai din aceasta planta.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.