Hrisca este o sursa bogata in substante nutritive, fara gluten, cu o multitudine de beneficii pentru sanatate, incluzand o crestere a sanatatii inimii, reducerea tensiunii arteriale, ajutor in scaderea in greutate, prevenirea anumitor forme de cancer si altele.
Hrisca contine proteine de inalta calitate, care livreaza toti cei opt aminoacizi esentiali, inclusiv lizina, care de obicei lipseste din proteinele vegetale. Hrisca este bogata in flavonoide care actioneaza ca antioxidanti, rutina si quercetin. Este foarte bogata in vitamine si minerale, cum ar fi riboflavina (B2), niacina (B3), cupru, magneziu, fosfor, zinc si mangan.
Previne bolile cardiace
Una dintre cele mai importante calitati este nivelul sau ridicat in fitonutrienti, in special flavonoide. Acesti compusi importanti actioneaza ca antioxidanti in organism, care cauta si elimina radicalii liberi periculosi, produsul secundar chimic al metabolismului celular, despre care se stie ca provoaca boli precum cancerul si bolile cardiace.
Rutin, una dintre cele mai importante flavonoide gasite in hrisca, scade cantitatea de colesterol LDL, reducand riscul de ateroscleroza, infarct miocardic si accident vascular cerebral. Rutinul creste nivelul colesterolului HDL, reducand, in continuare, riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
Ajuta la scaderea in greutate
Hrisca contine mai putine calorii in comparatie cu orzul, nu contine grasimi saturate si colesterol si este bogat in fibre si proteine. Aceasta este o combinatie puternica ce ajuta la suprimarea poftei de mancare, regleaza nivelul zaharului din sange, imbunatateste sanatatea digestiva si construieste musculatura.
Reduce riscul de cancer
Studiile recente privind fibrele dietetice au aratat efecte anti-cancerigene puternice, in primul rand asupra dezvoltarii si metastazarii celulelor cancerului de san la femeile aflate in postmenopauza. Un studiu a aratat ca exista o reducere cu 50% a frecventei cancerului de san la femeile care au consumat in mod regulat cantitatea recumandata de fibre in dieta zilnica.
Fibrele sunt cunoscute si ca cea mai buna metoda de a preveni cancerul de colon deoarece ajuta la mentinerea tractului intestinal curat, fara radicali liberi si ajuta la functionarea unui nivel optim. O singura cana de hrisca are mai mult de 20% din doza zilnica recomandata de fribre si nu contine aproape nici un fel de calorii.
Sursa bogata de proteine
Hrisca contine proteine de inalta calitate, are in compozitie toti cei opt aminoacizi esentiali, inclusiv lizina. Proteinele de inalta calitate sunt vitale pentru multe functii ale corpului, astfel incat produsele alimentare care contin proteine complete nu numai ca inlocuiesc necesitatea de a manca carne, dar si beneficiaza mai repede de aceste proteine.
Aceste proteine ofera stimulente suplimentare de energie, iar studiile au aratat ca sunt capabile sa creasca abilitatea cognitiva. Studiile au mai aratat ca proteinele complete previn pierderea masei musculare si osoase, ofera o rezistenta mai mare, durabilitate si rezistenta in timpul activitatii fizice.
Imbunatateste digestia
In ceea ce priveste digestia, hrisca este una dintre cele mai bune alimente. Are un nivel ridicat de fibre care ajuta la miscarea peristaltica. Fibrele pot reduce riscul de aparitie a problemelor gastrointestinale mai grave, chiar si de colon si de cancer gastric. De asemenea, poate contribui la reducerea sindromului intestinului iritabil si a diareei.
Stimuleaza sistemul imunitar
Hrisca are o lunga lista de atribute, iar impactul sau asupra sistemului imunitar este unul dintre cele mai importante. Antioxidantii precum acidul fenolic, tecoferolii si flavonoidele sunt excelente in gasirea si eliminarea radicalilor librei. Toti acesti compusi se gasesc in cantitati mari in extractul de seminte de hrisca. Acestea stimuleaza activitatea altor antioxidanti precum vitamina C si protejeaza organele impotriva radicalilor liberi.
Reduce riscul de aparitie a calculilor biliari
Hrisca este bogata in fibre insolubile, ceea ce inseamna ca scade drastic riscul de a dezvlta calculi biliari. Fibra insolubila creste timpul de tranzit al alimentelor prin tractul digestiv si reduce necesitatea excesului de secretie a acizilor biliari. Cand se produce prea mult acid biliar, sansele de a dezvolta calculi biliari sunt mult mai mari, astfel ca un aport constant de fibre insolubile va poate proteja vezica biliara.
Imbunatateste sanatatea osoasa
Hrisca este bogata in seleniu si zinc, ambele minerale fiind esentiale pentru oase, dinti si unghii puternice.
Previne anemia
Hrisca este bogata in fier, iar acesta este unul dintre componentele cheie in formarea celulelor rosii. Deficienta de fier poate duce la anemie, o afectiune complicata caracterizata prin oboseala, incetinire cognnitiva, dureri de cap si chiar alte efecte secundare mai grave.
Imbunatateste dispozitia
Hrisca are toti aminoacizii esentiali, inclusiv triptofan, care actioneaza ca un precursor al serotoninei hormonale. Triptofanul este foarte important pentru a spori starea de spirit si claritatea mentala.
Sanatatea pielii
Continutul ridicat de rutina din hrisca actioneaza ca o protectie solara naturala, protejand pielea de efectele daunatoare ale soarelui. Amestecul bogat de antioxidanti si flavonoide ajuta la prevenirea semnelor de imbatranire, cum ar fi liniile fine sau ridurile. Magneziul gasit in hrisca stimuleaza circulatia sangelui si confera pielii o stralucire radianta.
Sanatatea parului
Hrisca este utila pentru cresterea parului. Bogata in vitamina A, complexul de vitamine B si zinc, este un aliment uimitor pentru par.
Semintele de hrisca sunt aromate si usor dulcegi. Ele pot fi consumate crude, fierte sau prajite, simple sau in amestec cu alte alimente, sau ca faina, de asemenea in numeroase combinatii.