Tratamente și Remedii Naturiste Pentru Hemoroizi

14939

Hemoroizii pot sa fie descrisi ca fiind umflaturi ale venelor existente in interiorul canalului anal.
Canalul anal este reprezentat de ultimii patru centimetrii strabatuti de scaun pentru a ajunge spre exterior. Anusul reprezinta deschiderea canalului anal spre exterior.

Chiar daca cei mai multi oameni considera ca hemoroizii sunt anormali, ei sunt prezenti la toate persoanele si sunt considerati patologici doar in momentul in care dimensiunile lor sunt foarte mari si genereaza probleme.

Sunt mai multe grupuri de vene care inconjoara anusul – un grup include venele hemoroidale interne si altul venele hemoroidale externe. Cauza pentru hemoroizi este reprezentata de presiunea accentuata asupra venelor hemoroidale interne sau asupra celor externe. Cele doua tipuri de hemoroizi externi si interni au numele in functie de grupul de vene afectate.

Hemoroizi interni

Acestia apar in momentul in care este prezenta o presiune foarte mare asupra venelor interne. De foarte multe ori, singurul semn care indica prezenta hemoroizilor interni este sangele deschis la culoare care apare pe suprafata scaunului, pe hartia igienica sau in vasul de la toaleta. Daca presiunea sau umflarea este continua, venele se extind atat de mult incat uneori ies prin anus.

Durerea nu apare decat atunci cand se formeaza cheaguri de sange sau cand are loc o infectie.

Hemoroizi externi

Venele externe aflate in jurul anusului pot sa se umfle si sa cauzeze aparitia hemoroizilor externi. Acestia sangereaza usor, in urma incordarii aparute in timpul scaunului sau din cauza frecarii. Astfel, apare o iritatie rezultata din drenarea mucusului care genereaza mancarimi anale.

Definitie si clasificare hemoroizi care sunt tipurile

Cauze si factori de risc pentru hemoroizi

Unul dintre cei mai importanti factori care duc la aparitia hemoroizilor este reprezentat de cresterea presiunii din venele regiunii ano-rectale. Se va intampla asta in special in momentul sarcinii sau cand persoana ridica des greutati foarte mari. De asemenea, se mai poate intampla in momentul in care defecatia se face cu efort, in mod repetat. Constipatia este cea care poate sa determine sau sa agraveze hemoroizii.

Statul prelungit in scaun si varsta contribuie de asemenea la formarea hemoroizilor. Un numar mic de persoane au hemoroizi care apar din cauza faptului ca in vena porta presiunea este crescuta. Vena porta este vena abdomenului care dreneaza sangele din viscere si intestine care ficat. Medicul analizeaza si face diferenta dintre dilatatiile venoase normale si hemoroizi.

Principalele cauze ale hemoroizilor sunt:

Activitatea fizica intensa si prelungita;
Ridicarea halterelor sau greutatilor;
Travaliul si sarcina;
Dieta fara fibre;
Obezitatea;
Varsta;
Mostenirea genetica;
Constipatia;
Diareea;
Obieciurile intestinale gresite;
Perioadele lungi de stat pe scaun.
Preventia presupune echilibrarea activitatii fizice si practicarea obiceiurilor sanatoase privind alimentatia si, impicit, tranzitul intestinal.

Se recomanda pauze dese intre sedinte scurte de exercitii si se consuma alimente care contin multe fibre sau se suplimenteaza aportul de fibre cu ajutorul suplimentelor alimentare.

Nu amanati sub nicio forma eliminarea scaunului.

Simptome hemoroizi

Sunt foarte multe persoane care au vene hemoroidale dilatate in zona anala, atat la interiorul cat si la exteriorul anusului.

Venele hemoroidale sunt umflate si iritate si cauzeaza simptomele specifice hemoroizilor, cum sunt senzatia de mancarime, sangerarea, senzatiile de arsura si disconfortul general.

Simptomele pe care le dau hemoroizii interni sunt aproape inexistente – acestia sunt nu durerosi, pentru ca exista foarte putine terminatii nerovase aflate la interiorul canalului anal.
Asadar, cei mai multi oameni nu sunt constienti de faptul ca au hemoroizi interni pana in momentul in care acestia sunt iritati si sangereaza atunci cand are loc defecarea.

Prin frecarea scaunului de peretii canalului anal, hemoroizii interni pot sa se rupa, rezultand sange pe hartia igienica si chiar picaturi de sange rosu aprins pe vasul de toaleta.

Odata cu hemoragia, poate aparea si prolapsul hemoroizilor interni – acestia pot iesi din anus, in timpul defecatiei. Lucrul acesta reduce circulatia in hemoroizii strangulati.
Strangularea hemoroizilor reprezinta o afectiune foarte grava care necesita atentia imediata din partea medicului specialist.

Sangerarile, indiferent de cantitate, trebuie sa fie analizate de medic pentru ca pot genera cancer si alte afectiuni grave.

Hemoroizii externi se formeaza sub pielea din jurul anusului, care este o zona cu numerosi nervi, astfel ca, pe langa sangerari pot aparea si dureri locale.
Se pot recunoaste dupa textura moale, umeda si nuanta de roz care este mult mai deschisa decat restul zonei.

Tratamente naturiste pentru hemoroizi

Samburi de maslina

Inghititul unui sambure de maslina dimineata pe stomacul gol timp de 1-2 luni ajuta foarte mult la tranzitul intestinal si combate constipatia si hemoroizii.

Unguent cu nifedipina

Acest tratament poate sa fie preparat in farmacie si contine nifedipina si petroleum alb sau vaselina. Se aplica dupa igiena locala pe zona anala si ajuta la calmarea eficienta a durerilor si la vindecarea hemoroizilor.

Baile pentru sezut

Pot sa fie facute in fiecare seara, in perioadele in care suferintele hemoroidale devin acute, dupa dus, inainte de culcare, si pot fi urmate chiar de aplicarea unui unguent de galbenele.

Sunt recomandate baile de sezut foarte concentrate din: marul lupului, galbenele, musetel, coada soricelului, ceai de pelin, busuioc si coada calului, ceai din radacina de tataneasa si naprazinc. Acestea sunt toate tratamente naturiste pentru hemoroizi.

Dupa baie, poate fi introdus anal un supozitor cu propolis.

Regim igieno-dietetic

In cadrul acestui regim se recomanda minim 2 l de lichide pe zi, formate din supe, apa, ceaiuri si compot.

Se recomanda un regim bazat in special pe fructe si legume, pui, vita, carne slaba si lactate. Mesele ar trebui sa fie de fiecare data la ore regulate.

Ceaiurile se fac din musetel, coada calului, simple, in amestec sau doar din galbenele. Pot sa fie indlucite cu miere.

Ceai Hemoroizi-Fisuri Anale 200g Ambrau
Ceai Hemoroizi-Fisuri Anale 200g Ambrau
Extract Gemoterapeutic Castan Salb.Mug.50ml Plante
Extract Gemoterapeutic Castan Salb.Mug.50ml Plante

Castane salbatice

Din castane salbatice poate fi facut un unguent pentru ca hemoroiziii sa se vindece rapid. Pentru acest tratament trebuie decojite 4 castane uscate. Miezul acestora trebuie facut faina si aceasta se va amesteca cu 150 g de untura. Amestecul trebuie sa stea la foc mic pentru maxim 20 de minute pana cand se va transforma in pasta. Dupa ce se raceste se pune la frigider.

Seara, dupa dus, regiunea anala trebuie tamponata cu ceai de musetele sau de coada soricelului si ulterior se va unge anusul cu acest unguent de castane, timp de 1 saptamana.

Tarate de grau

Fierbe 2 ltri de apa pana cand da in clocot si adauga 2 pumni de tarate de grau . Amestecul se lasa la racit si se strecoara. Se pune intr-un lighean unde se fac bai de sezut pentru 5 sau 10 minute seara si dimineata. Dupa baie, se va unge locul cu crema de maru lupului si galbenele.

Crema de propolis

In casa se prepara un unguent facut din 150 g propolis si 500 g unt.
Untul se topeste si se pune propolisul foarte bine marunti.
Se mai fierbe inca 20 minute si in tot acest timp se amesteca in continuu. Ulterior se strecoara totul prin tifon dublu si se pune in recipient de sticla.

Unguent facut din propolis

Aveti nevoie de doar 50 de grame de propolis brut care se va dizolva in 50 ml de alcool de 87 de grade pentru o saptamana.
Ulterior continutul trebuie varsat in pahare si se tine descoperit pana in momentul in care alcoolul se evapora.

Atunci cand se obtine o pasta moale, se amesteca cu suc de frunze de aloe trecute printr-un mixer, si cu alifie de tataneasa din plafar.

Zilnic, dupa dus, se aplica in jurul anusului pentru doua saptamani seara si dimineata. In mod simultan se bea infuzie de coada soricelului cate doua cani in fiecare zi.

Crema tip Balsam cu Marul Lupului, Tataneasa si Galbenele 60g Tibuleac
Crema tip Balsam cu Marul Lupului, Tataneasa si Galbenele 60g Tibuleac
Crema Hemoroizi Hemosan Aliphia 40g Exhelios
Crema Hemoroizi Hemosan Aliphia 40g Exhelios

Uleiul de ricin

Se recomanda masarea zonelor in care sunt hemoroizi, pentru 5 minute, dupa igiena corespunzatoare, cu ulei de ricin in fiecare zi pentru o luna.

Ceai de lumanarica

Se recomanda acest ceai pentru a trata hemoroizii. Se consuma in jur de 2 sau 4 cani pe zi de ceai de lumanarica.

Morcovi

Consumul de morcovi cruzi in cantitati mai mari in fiecare zi ajuta in primul rand la vindecarea hemoroizilor dar si la hidratare.

Pe langa morcov, se poate consuma si decoctul de stevie. Acest decoct se face cu o lingura de stevie adaugata la un pahar cu apa. Acest amestec trebuie fiert pentru maxim 15 minute.

Decoct de untisor

Untisorul calmeaza zona hemoroizilor atunci cand acestia sangereaza. Se va administra intern sub forma de decoct sau extern sub forma de bai de sezut si comprese.

Sulfina

Infuzia de sulfina se utilizeaza pentru baile de sezut. Sulfina are rolul de a reduce inflamatiile, durerea si sangerarile hemoroidale.

Infuzia combinata: maceratul la rece din 4 lingurite de plante tinute pentru 9 ore in apa si strcurat la care se adauga infuzia din planta care ramane si care trebuie fiarta in 250 ml de apa.

Faina de castane

Castanele uscate se macina cu tot cu coaja cu ajutorul masinii de cafea sau cu masina electrica si se cern foarte fin.
Praful care rezulta este faina de castane care va trata cu maxim de eficienta hemoroizii.

Zilnic, timp de o luna se inghit pe stomacul gol 3 sau 4 lingurite de faina de castane.
Aceasta pulbere trebuie sa fie tinuta sub limba pentru 5-10 minute inainte de a fi inghitita.

Frunze de aloe

Din frunzele de aloe se poate obtine o crema folosind aproximativ 2 cm din frunze pisate.
Planta ar trebui sa fi ajuns la maturitate si sa aiba minim 3 ani.

Aceasta pasta se fierbe. Lichidul care rezulta prin fierbere se poate pastra intr-un vas steril si este folosit pentru tratarea hemoroizilor.

Polygemma Nr.6 Varice-Hemoroizi 50ml Plantextrakt
Polygemma Nr.6 Varice-Hemoroizi 50ml Plantextrakt
Hemorsan D95 6buc Fares
Hemorsan D95 6buc Fares

Preventie

Pentru prevenirea hemoroizilor se recomanda un consum crescut de alimente bogate in fibre.

Este recomandat sa se evite condimentele si alcoolul, sedentarismul si consumul diminuat de apa. Este recomandat un stil de viata care sa implice sportul si alimentatia sanatoasa.

Dupa scaune, este recomandat sa utilizati servetele umede si nu hartie uscata. Evitati hartia parfumata.

Nu stati pe toaleta mai mult decat trebuie si incercat sa aveti scaune de consistenta normala in fiecare zi. Acestea sunt principalele sfaturi pentru prevenirea hemoroizilor.

Igiena locala dar si alimentatia sunt foarte importante pentru persoanele care sunt predispuse sa sufere de astfel de probleme sau pentru persoanele care vor sa se fereasca de astfel de probleme. Trebuie sa se evite cafeaua, zaharul, mirodeniile picante, alcoolul si bauturile carbogazoase. De asemenea este bine ca si consumul de carne sa se faca moderat si sa se consume o cantitate suficienta de lichide in timpul zilei astfel incat organismul sa ramana mereu hidratat.

Un stil de viata sedentar trebuie sa fie inlocuit cu un stil de viata care implica exercitii fizice facute in mod regulat. Uneori toate precautiile nu sunt suficiente si hemoroizii se trateaza doar la medic si doar prin proceduri chirurgicale.

Preventia hemoroizilor implica echilibrul dintre activitatile fizice si obiceiurile sanatoase legate de tranzitul intestinal si alimentatie. Se fac pauze dese intre sedinte si exercitii scurte in timpul carora se consuma alimente bogate in fibre sau se iau suplimente cu fibre si se evita amanarea eliminarii scaunului. Chiar daca apar simptomele bolilor hemoroidale oricand exista optiuni de tratare rapida.

Se recomanda:

Schimbarea dietei si consumul bogat de fibre alaturi de apa sau alte lichide;
Evitarea alimentelor generatoare de gaze si diaree;
Evitarea incordarii anusului;
Evitarea cititului si a altor activitati in timpul sederii in toaleta;
Evitarea statului pe scaun foarte mult timp fara pauze;
Statul in picioare pune suplimentar o presiune nejustificata pe venele hemoroidale;
Se recomanda pauzele dese in timpul lucrului si miscarea;
Se recomanda o alimentatie bogata in fibre, fructe si legume cu un consum moderat sau mic de carne;
Un stil de viata activ este cea mai buna solutie pentru a evita hemoroizii.
Investigatii pentru hemoroizi
In urma sangerarilor si durerilor este foarte important ca persoana afectata sa se prezinte la medic de urgenta. In unele situatii simptomele de baza pe care le au hemoroizii pot sa fie confundate cu cancerul in intenstinul gros, colite, diverticulite sau chiar angioplazie.

Pacientul se va prezenta la medicul proctolog acuzand dureri, arsuri, senzatie de mancarime sau umiditate in zona anala si va primi un examen proctologic. Cele mai comune analize in sensul acesta sunt tuseul rectal, videoanuscopie si endoscopia inferioara denumita si Colonoscopie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.