20 de beneficii interesante ale vinului roșu pentru sănătate

1026

Vinul roșu a fost produs pentru prima dată (folosind procesul de fermentare) în Georgia și Iran în jurul anului 6000 î.Hr. Și vinul a fost menționat pentru prima dată ca medicament în jurul anului 2200 î.Hr., în vechile tablouri egiptene de papirus și sumerian.

Hipocrate, cunoscut pe scară largă ca tatăl medicinei occidentale, a promovat vinul ca parte a unei diete sănătoase. Potrivit acestuia, vinul a fost, de asemenea, bun pentru dezinfectarea rănilor, ușurarea durerii în timpul nașterii și tratarea simptomelor de diaree și letargie.

Chiar și în Evul Mediu, călugării catolici consumau frecvent vinul pentru o varietate de tratamente medicale. Și în timpul epidemiei de holera din 1892 care a zguduit Germania, vinul a fost folosit pentru sterilizarea apei.

La începutul secolului al XX-lea a apărut mișcarea Temperance care a descurajat consumul de vin, legându-l de alcoolism.
Și în ultimii ani, au fost efectuate numeroase studii care au aruncat o lumină pozitivă asupra vinului, în special a soiului roșu. Cercetările au arătat că consumul moderat de vin are efecte benefice asupra sănătății inimii și asupra gestionării diabetului. De asemenea, ar putea ajuta la combaterea obezității și a bolilor sistemului nervos.

🍷 Sporește sănătatea inimii
Antioxidanții din vinul roșu pot crește nivelurile de colesterol bun (lipoproteine cu densitate ridicată sau HDL). Acest lucru previne acumularea colesterolului, prevenind bolile de inimă. Polifenolii din vinul roșu, în special resveratrolul, vă pot proteja mucoasele vaselor de sânge din inimă. S-a constatat că resveratrolul reduce cheagurile de sânge. Deși sunt necesare mai multe cercetări, posibilitățile sunt promițătoare.
Potrivit unui alt studiu realizat de Institutul Tehnologic din Israel, vinul roșu poate îmbunătăți sănătatea celulelor din vasele de sânge. Conform raportului, consumul regulat (și moderat) de vin roșu timp de 21 de zile poate îmbunătăți semnificativ funcția endotelială vasculară. Dar, vrem să accentuăm din nou, moderarea este cheia. Și în niciun caz nu vrem să promovăm alcoolul.

🍷 Scade nivelul colesterolului
Pe lângă creșterea nivelului de colesterol bun, resveratrolul din vinul roșu poate, de asemenea, să scadă nivelul colesterolului rău. Dar scăderea consumului de grăsimi trans și exercițiul fizic în fiecare zi ar putea fi modalități mai bune de a vă menține nivelul colesterolului sub control.
Studiile spun că un pahar zilnic de vin roșu timp de patru săptămâni poate crește nivelul de colesterol bun cu 16% și reduce cantitatea de fibrinogen (un compus de coagulare) cu 15%.

🍷 Ajută la combaterea diabetului
Potrivit Asociației Americane a Diabetului, consumul de vin roșu vă poate reduce glicemia până la 24 de ore.
Conform unui studiu recent, consumul moderat de vin roșu poate reduce riscul bolilor de inimă la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Dar, în afară de moderație, ceea ce trebuie să ia în considerare și diabeticii (în special cei care iau medicamente) este momentul din zi când consumă vinul.

Mai interesant, conform unui studiu, persoanele care au consumat vin de trei până la patru ori pe săptămână au fost cu 30% mai puțin susceptibile de a dezvolta diabet decât cei care au băut mai puțin de o dată pe săptămână.

Creditul ar putea fi acordat polifenolilor din vinul roșu, care pot ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, medicii implicați în studiu nu le recomandă pacienților să înceapă să bea doar pentru a reduce riscul de diabet.

De asemenea, trebuie să știm că diferite tipuri de alcool pot avea efecte diferite asupra nivelului de zahăr din sânge. De exemplu, berea poate crește nivelul zahărului din sânge, în timp ce băuturile tari pot reduce nivelurile în mod periculos.

Conform rapoartelor OMS, numărul pacienților cu diabet a crescut rapid – de la 108 milioane de cazuri înregistrate în 1980 la 422 milioane în 2014. Diabetul poate provoca, de asemenea, accident vascular cerebral, insuficiență renală, boli de inimă și amputarea membrelor inferioare.

🍷 Combate cancerul
Potrivit unui raport al Universității din Rochester Medical Center, resveratrolul din vinul roșu poate distruge celulele cancerului pancreatic. Antioxidantul realizează acest lucru prin paralizarea funcției sursei de energie a celulelor (numită și mitocondrii).

De fapt, importanța vinului roșu în timpul tratamentului împotriva cancerului este atât de mare încât medicii nu l-ar sfătui pe pacient să renunțe la vinul roșu dacă acesta îl consumă deja (cu moderare, evident). Cercetările sugerează că resveratrolul nu numai că distruge celulele maligne, dar protejează și țesutul normal de efectele dăunătoare ale radiațiilor.

Mai interesant, celulele pancreatice sunt deosebit de rezistente la chimioterapie. Acest lucru se datorează faptului că organul pompează de obicei enzime digestive puternice în duoden (prima parte a intestinului subțire chiar în spatele stomacului). Acest proces natural de pompare a pancreasului poate chiar să elimine chimioterapia necesară din celule.

🍷 Previne obezitatea
Cercetările spun că resveratrolul din vinul roșu poate transforma grăsimile proaste în grăsimi brune care ard calorii. Iar dietele care conțin antioxidanți pot ajuta la combaterea obezității. Resveratrolul îmbunătățește oxidarea grăsimilor alimentare și previne supraîncărcarea organismului.

Consumul de vin roșu poate reduce efectele dăunătoare ale fumatului. Poate reduce inflamația și procesul de îmbătrânire în celule (declanșat de o enzimă numită telomerază), care accelerează de obicei după fumat.

Conform unui alt studiu spaniol, polifenolii din vinul roșu modulează microbiota intestinală și ajută la prevenirea bolilor metabolice la indivizii obezi. Acești polifenoli pot preveni, de asemenea, afecțiuni cardiace asociate cu obezitatea.

Potrivit unui raport al Universității Purdue, resveratrolul se transformă în piceatanol după consum. Piceatanolul modifică modul în care se produce adipogeneza (procesul în care celulele adipoase din stadiul incipient devin mature) – ceea ce înseamnă că compusul poate întârzia sau chiar inhiba adipogeneza. Piceatanolul se găsește și în cojile de struguri roșii și semințele lor, afinele și fructele pasiunii.

Dar permiteți-ne să subliniem din nou acest lucru – MODERARE. Potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului, caloriile și alcoolul din vinul roșu pot promova creșterea în greutate și pot crește riscul de boli dacă sunt luate în cantități mari pe termen lung. Pot provoca și cancer. Prin urmare, limitați consumul la 1 pahar sau mai puțin pentru femei și 2 pahare sau mai puțin pentru bărbați pe zi.

🍷 Previne tensiunea arterială crescută și accidentul vascular cerebral
Un raport al Școlii de Medicină Harvard recomandă vinul roșu nealcoolic față de soiul obișnuit. Vinul protejează împotriva deteriorării arterelor, prin urmare scade tensiunea arterială.

De asemenea, consumul de vin roșu nealcoolic poate crește nivelul de oxid nitric din sânge. Aceasta este o veste bună, deoarece oxidul nitric relaxează pereții vaselor de sânge, încurajând un flux sanguin mai bun. Cu toate acestea, exercițiile fizice regulate și o dietă adecvată sunt cele mai bune opțiuni.

🍷 Promovează longevitatea
Cercetările făcute de oamenii de știință francezi arată că resveratrolul din vinul roșu poate crește durata de viață. Antioxidantul ar putea oferi, de asemenea, niveluri mai ridicate de energie. Resveratrolul poate activa un răspuns evolutiv la stres în celule care ar putea spori longevitatea.

Antioxidantul se găsește în unele fructe de pădure, struguri, arahide și boabe de cacao.
Un studiu italian spune că vinul poate crește durata de viață prin inducerea genelor de longevitate. Și potrivit Centrului Stanford pentru Longevitate, resveratrolul din vinul roșu ne poate proteja neuronii de efectele nedorite ale îmbătrânirii.

🍷 Reduce stresul
Da, este din nou meritul resveratrolului. Acest compus din vinul roșu stimulează o anumită proteină care activează anumite gene care repară ADN-ul, suprimă genele tumorale și promovează genele de longevitate. Practic, ceea ce vrem să spunem este că un pahar de vin roșu pe zi vă poate ajuta să vă stresați mai puțin. Cel mai bun mod de a realiza acest lucru este să beți un pahar de vin împreună cu cina și nu chiar înainte de somn – acest lucru poate avea un efect calmant asupra dvs. fără a vă perturba ciclul de somn.

🍷 Îmbunătățește rezistența oaselor
Un studiu publicat în Oxford Academic Journal a arătat că resveratrolul din vinul roșu poate îmbunătăți densitatea osoasă a coloanei vertebrale la bărbații care suferă de sindrom metabolic.

Studiul sugerează că resveratrolul afectează pozitiv osul stimulând formarea sau mineralizarea. Compusul are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii care pot preveni pierderea osoasă.

🍷 Reduce riscul de cataractă
Conform studiilor, resveratrolul și alți antioxidanți din vinul roșu pot ajuta la prevenirea orbirii. Într-un alt studiu realizat de Școala de Medicină a Universității din Washington, resveratrolul din vin previne creșterea necontrolată a vaselor de sânge din ochi.

De asemenea, previne retinopatia diabetică și degenerescența maculară legată de vârstă.
Resveratrolul poate reduce, de asemenea, riscul de cataractă prin creșterea nivelului de glutation în sistemul dumneavoastră.

🍷 Promovează sănătatea ficatului
Consumul modest de vin nu numai că a fost sigur pentru ficat, dar ar putea reduce chiar riscul de boli hepatice grase nealcoolice. Dimpotrivă, consumul de bere sau lichior ar putea crește riscul bolii de patru ori.

🍷 Poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer
S-a descoperit că resveratrolul din vinul roșu repară barierele hematoencefalice, permițând sângelui din corp să pătrundă în creier. Această reparație încetinește progresul problemelor cognitive la pacienții cu Alzheimer.

Pacienții cu Alzheimer se confruntă cu probleme suplimentare cauzate de inflamația țesutului nervos, care este adesea cauzată de secreția de molecule imune dăunătoare din corp în creier. Resveratrolul închide aceste molecule imune, care altfel ar provoca inflamații și ar distruge neuronii.

Cercetătorii au studiat, de asemenea, compușii rămași în urmă după ce vinul roșu trece prin intestin – ei numesc acești compuși metaboliți intestinali umani. Acești metaboliți pot preveni moartea celulelor creierului.

🍷 Crește sănătatea creierului
Potrivit cercetărilor efectuate de Școala de Medicină Yale, deși moleculele de vin nu au gust sau aromă, ele stimulează creierul să creeze acea senzație. Acest lucru face ca substanța gri să lucreze mai mult, sporind sănătatea creierului.

De fapt, gustul nu poate fi niciodată în vin, dar este creat de creierul degustătorului de vin.
S-a constatat, de asemenea, că dozele regulate moderate de vin roșu au un efect antioxidant în hipocampul diabeticilor. Resveratrolul are efecte similare atât asupra hipocampului, cât și a cortexului frontal.

În caz contrar, consumul excesiv de alcool vă poate deteriora abilitățile de gândire și vă poate provoca leziuni cerebrale.

Cu toate acestea, avem din nou o contradicție. Unele cercetări nu susțin credința comună că un pahar de vin roșu pe zi poate preveni leziunile cerebrale. Prin urmare, dacă aveți orice fel de afecțiune a creierului și, de asemenea, se întâmplă să consumați vin, opriți-vă imediat și consultați-vă medicul. Nu risca.

🍷 Combate depresia
Conform cercetărilor, 2 până la 7 pahare de vin roșu pe săptămână ar putea reduce depresia. Aceeași cercetare sugerează, de asemenea, că depășirea limitei, dimpotrivă, poate provoca depresie.

Consumul de 5 până la 15 grame de alcool pe zi este considerat sigur. Și un pahar mic de vin conține aproximativ 9 grame de alcool.

🍷 Îmbunătățește somnul
Vinul roșu din struguri este bogat în melatonină, același compus care induce somnul la oameni. Acest hormon este produs în creierul nostru de glanda pineală.
Potrivit oamenilor de știință, conținutul de melatonină din vinul roșu ar putea fi suficient de mare pentru a ne ajuta să dormim.

Melatonina din vinul roșu poate regla ritmul circadian, ajutând astfel somnul.
Într-un alt studiu, oamenii care au băut vin roșu au raportat o calitate a somnului mai bună decât cei care au băut apă simplă.

🍷 Îmbunătățește funcția pulmonară
Conform unui raport, resveratrolul din vinul roșu poate atenua procesul inflamator care apare în boala pulmonară obstructivă cronică. Potrivit cercetătorilor de la Institutul Național al Inimii și Plămânilor de la Imperial College din Londra, fumatul este principala cauză a acestei afecțiuni – iar boala este ireversibilă.

Potrivit unui studiu din Ohio, resveratrolul poate ajuta în tratamentul hipertensiunii pulmonare. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a extinde studiul, acest lucru pare promițător pentru sănătate.

🍷 Previne cariile dentare
Studiile au arătat că vinul roșu vă poate proteja dinții prin prevenirea cariilor. Vinul poate ajuta la îndepărtarea bacteriilor de pe dinți, care altfel produc acid care deteriorează dinții în timp.

Dar acest lucru ar putea fi un compromis între argumentele pro și contra – un risc redus de carii față de dinții patați. Cu moderare, însă, vă puteți bucura de beneficii.
Bacteria pe care vinul roșu o elimină este streptococul, care se găsește în mod obișnuit în cavitățile dentare. Polifenolii din vinul roșu pot ajuta la eliminarea acestor bacterii.

🍷 Crește nivelurile de acizi grași Omega-3
Nu trebuie să vă spunem cât de importanți sunt acizii grași omega-3. Potrivit unui raport al Universității Catolice, aportul moderat de vin roșu poate crește nivelul acizilor grași omega-3 din celulele roșii din sânge.

Studiul sugerează, de asemenea, că vinul roșu se descurcă mai bine decât alte băuturi alcoolice. Cercetătorii presupun că acest efect ar putea fi atribuit polifenolilor din vin.

🍷 Întărește sistemul imunitar
Cercetările au constatat că un pahar zilnic de vin (vin roșu, în special) poate stimula sistemul imunitar și poate ajuta la combaterea infecțiilor. Și un pahar sau două de vin roșu vă pot ajuta, de asemenea, să combateți acele răceli enervante.

🍷 Ajută la combaterea bolii Parkinson
Potrivit unui studiu din 2008 publicat în Jurnalul European de Farmacologie, resveratrolul poate proteja celulele și nervii și, de asemenea, reduce leziunile cerebrale la pacienții cu boala Parkinson. Studiul a fost realizat pe șobolani cu rezultate pozitive.

Un studiu american afirmă că resveratrolul și quercetina din vinul roșu ar putea oferi neuroprotecție la pacienții cu Parkinson. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.