7 beneficii importante ale Steviei (îndulcitor) si cum folosim in loc de zahăr

450

Ce este Stevia?
Stevia este o plantă ce aparține familiei Asteraceae, ceea ce înseamnă că este strâns legată de ambrozie, crizanteme și gălbenele. Deși există peste 200 de specii, Stevia rebaudiana este cel mai apreciat soi.

Este diferita de ștevia, cunoscută in România, folosita la diferite rețete culinare. In acest articol discutăm despre Stevia din care se extrage acest înlocuitor pentru zahăr          Stevia poate adăuga în mod natural dulceață rețetelor chiar și fără a contribui la calorii. Extractul de frunze de Stevia este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul, în funcție de compusul specific discutat, ceea ce înseamnă că aveți nevoie doar de un pic mic la un moment dat pentru a vă îndulci ceaiul de dimineață sau următorul lot de produse de patiserie sănătoase.

În 1931, chimiștii M. Bridel și R. Lavielle au izolat cele două glicozide steviol care fac frunzele plantei dulci: steviosid și rebaudiosid (cu cinci variante: A, C, D, E și F). Steviosidul este dulce, dar are și un gust amar de care mulți se plâng atunci când îl folosesc, în timp ce rebaudiosidul izolat este dulce fără amărăciune.
Rebiana, sau rebaudiosidul A de înaltă puritate, este, în general, recunoscut ca sigur și poate fi utilizat ca îndulcitor artificial în alimente și băuturi.

Cercetările arată că utilizarea frunzei întregi sau a rebaudiosidei purificate are unele avantaje excelente pentru sănătate, dar același lucru nu este valabil pentru amestecurile modificate care conțin de fapt foarte puțin din plantă.

Beneficii
Este cu adevărat sănătoasă stevia? Potrivit unei analize din 2020, „Pe lângă proprietatea sa hipoglicemiantă, planta steviei prezintă și proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii, hipotensive, antiseptice, diuretice, anti-fertilitate și cardiotonice”.
Mai jos sunt doar câteva dintre principalele avantaje asociate cu utilizarea steviei:

1. Poate avea abilități anticancerigene
În 2012, un studiu de laborator revoluționar a arătat, pentru prima data, că extractul de stevie ar putea ajuta la distrugerea celulelor canceroase la sân. S-a observat că steviosida mărește apoptoza cancerului (moartea celulară) și scade anumite căi de stres din organism care contribuie la creșterea cancerului.

Un alt studiu in vitro din China a constatat, de asemenea, că steviolul, care este o componentă ce se găsește în mod natural în frunzele plantei, a fost eficient în blocarea creșterii și răspândirii celulelor canceroase gastrointestinale, sugerând că ar putea avea proprietăți puternice de combatere a cancerului.

2. Pentru diabetici
Datorită faptului că pot susține sănătatea metabolică, mulți experți recomandă acum îndulcitori fără calorii, cum ar fi stevia, pentru cei cu obezitate, prediabet și diabet. O revizuire din 2018 publicată în Journal of Nutrition a concluzionat că utilizarea steviei în locul zahărului alb poate fi foarte benefică pentru cei cu diabet care trebuie să urmeze un plan de dietă cu conținut scăzut de zahăr.

3. Sprijină pierderea în greutate
Consumul adăugat de zahăr contribuie cu un procent mare din totalul caloriilor în fiecare zi în dieta medie – iar aportul ridicat a fost legat de creșterea în greutate, obezitate și alte efecte adverse asupra sănătății metabolice.

Din acest motiv, stevia este unul dintre cei mai populari îndulcitori și este, de asemenea, folosita de cei care urmează alte diete cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi dieta Paleo, pentru a adăuga dulceață rețetelor fără a contribui cu prea mulți carbohidrați.

Un studiu de control randomizat din 2019 a constatat, de asemenea, că „stevia scade senzația de apetit și nu crește în continuare aportul de alimente și nivelurile de glucoză postprandiale. Ar putea fi o strategie utilă în prevenirea și gestionarea obezității și a diabetului. ”

4. Ajută la îmbunătățirea nivelurilor de colesterol
Unele studii au descoperit că extractul de frunze de stevia ar putea îmbunătăți nivelul colesterolului și vă poate ajuta să vă mențineți inima sănătoasă și puternică.

De exemplu, un model animal din 2018 a constatat că administrarea extractului de frunze de stevia la șobolani timp de opt săptămâni a contribuit la reducerea nivelului de colesterol total, trigliceride și colesterol LDL rău, îmbunătățind în același timp nivelurile de colesterol HDL „bun”.

În mod similar, un studiu din 2009 a arătat că extractul a avut „efecte pozitive și încurajatoare” asupra profilurilor globale de colesterol și a îmbunătățit efectiv colesterolul HDL, a scăzut trigliceridele și a scăzut nivelul colesterolului LDL.

5. Poate scădea tensiunea arterială ridicată
S-a constatat că anumite glicozide din extractul de stevie dilată vasele de sânge și măresc excreția de sodiu, ambele putând ajuta la susținerea nivelurilor sănătoase ale tensiunii arteriale.

Un studiu efectuat de Clinical Therapeutics a arătat că consumul de capsule cu 500 de miligrame de steviosid de trei ori pe zi timp de doi ani a dus la reduceri semnificative ale nivelului tensiunii arteriale sistolice și diastolice.
Rețineți, totuși, că cercetările privind efectele potențiale ale hipertensiunii arteriale au dus la rezultate mixte, iar unele studii pe termen scurt nu au găsit niciun impact.

6. Este puțin probabil să provoace efecte secundare
În timp ce alți îndulcitori naturali și înlocuitori pot cauza adesea probleme digestive, un articol din 2019 publicat în Revista de specialitate „Nutrients” a constatat că stevia este în general bine tolerată și poate avea chiar efecte benefice asupra microbiotei intestinale și metabolismului glucozei.

7. Poate bacteriile Lyme
Un studiu din 2015 publicat în Jurnalul European de Microbiologie și Imunologie a examinat efectele a patru forme de stevie: trei forme lichide extrase din alcool și o formă sub formă de pulbere.

Cercetătorii au descoperit că, deși forma sub formă de pulbere nu au arătat potențial, formele lichide funcționau mai bine decât medicamentele pentru boala Lyme și păreau să distrugă bacteriile care cauzează lyme după șapte zile.

Efecte secundare
Deși este în general sigur de consumat, la unii oameni, poate provoca reacții adverse ușoare, cum ar fi balonare, greață, amețeli, amorțeală și dureri musculare.

Anumite produse pot conține, de asemenea, dextrină sau maltodextrină, care pot crește nivelul zahărului din sânge la unele persoane.
Amestecurile care conțin alcool din zahăr pot provoca, de asemenea, probleme digestive la cei sensibili. Simptomele frecvente pot include balonare, gaze și diaree.

În plus, stevia ar putea provoca reacții alergice la persoanele cu alergie la ambrozie, deoarece aparțin aceleiași familii de plante. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost niciodată raportat și nici studiat în cadrul cercetărilor structurate.

Cum se folosește
Îndulcitorii Stevia sunt disponibili online sau în majoritatea magazinelor naturiste, atât sub formă de pulbere, cât și sub formă lichidă. Rețineți: cea mai bună stevia nu are aditivi, inclusiv alți îndulcitori și nu conține OMG (organisme modificate genetic).

De asemenea, puteți cumpăra frunze întregi uscate și le puteți măcina acasă, deși este recomandat să nu utilizați stevia de casă pentru coacere sau gătit din cauza reacțiilor chimice care pot apărea.

Extractul de frunze de Stevia este disponibil atât sub formă de pulberi, cât și sub formă lichidă. Soiurile lichide sunt utile pentru îndulcirea cafelei, ceaiurilor, smoothie-urilor etc. Pulberile funcționează cel mai bine pentru gătit și coacere.

Încercați aceste conversii de bază data viitoare când înlocuiți zahărul cu acest îndulcitor natural:
1 linguriță zahăr = 1/2 pachet sau 1/8 linguriță pudră de stevia = 5 picături de stevia
1 lingură zahăr = 1,5 pachete sau 1/3 linguriță stevia praf = 15 picături stevia lichidă
1 cană de zahăr = 24 pachete sau 2 linguri stevia praf = 2 lingurițe stevia lichidă
Singura substituție care nu va funcționa este caramelizarea în deserturi, deoarece nu se rumeneste ca zahărul convențional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.