Cum se coace sfecla roșie și ce beneficii aduce.

292

Spre deosebire de sfecla roșie fiartă, cea coaptă este mai dulce, mai colorată (nu își pierde din culoare în apă) și își păstrează vitaminele.

Sfecla roșie se coace în coajă, la cuptor într-o tavă. Înainte de a băga sfecla la cuptor aceasta se spală foarte bine. De cele mai multe ori sfecla este plină de pământ, iar efortul se a o curăța foarte bine este destul de mare. Eu am folosit un burete de vase nou (partea abrazivă a acestuia), pentru a spăla mai repede și mai bine cele două sfecle pe care le-am folosit.

Fiindcă la dressingul pentru sfecla roșie am folosit usturoi, am decis să coc cățeii de usturoi înainte de a-i zdrobi, așa că într-o tavă (vas de yena în cazul meu), am pus cele două sfecle roșii și cățeii de usturoi în coajă, le-am stropit cu ulei de măsline și am presărat puțină sare, apoi le-am băgat la cuptor la treaptă medie (160 grade Celsius la cuptorul meu). După 30 de minute am scos cățeii de usturoi, iar sfeclele le-am mai lăsat 1h-1h20′ la cuptor.

Timpul de coacere al sfeclei este destul de mare, și depinde foarte mult de dimensiunile acesteia. Fiindcă la mine una dintre sfecle a fost destul de mare, le-am ținut 1h30′-1h50′ la cuptor, însă le puteți testa cu o furculiță, iar când aceasta intră ușor în sfeclă, înseamnă că s-a copt și puteți opri cuptorul.

Sfecla roșie este un complex de vitamine și minerale cum rar mai găsim și, în plus, vindecă tumori, afecțiuni ale ficatului, afecțiuni cardiovasculare, digestive, întărește imunitatea și este un puternic antiinflamator, detoxifiant și energizant. Sfecla roșie conține tot complexul de vitamina B, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fosfor, iod, calciu, sulf, antioxidanți și fier, cu alte cuvinte tot ceea ce organismul are nevoie.Sfecla roșie nu numai că protejează organismul de răceli și gripe, de accidente cardiovasculare, reglează tranzitul intestinal, dar are și puternice proprietăți anticancerigene datorită pigmentului care îi dă culoarea atât de puternică și de minunată, betacianinaSfecla roșie aduce mari beneficii asupra sănătății.

Consumul acestei rădăcinoase ajută corpul în lupta împotriva anemiei, deoarece conține, pe lângă o gamă variată de vitamine, fier şi acid folic care contribuie la creșterea globulelor roșii. De asemenea, ficatul va fi protejat și va avea capacitatea de a se regenera mult mai repede datorită consumului de sfeclă, aceasta fiind benefică chiar și în cazul hepatitelor. Inima va fi protejată de boli cardiovasculare, tensiunea arterială scade, iar inima este sănătoasă. Cancerul, una dintre cele mai grele boli ale secolului 21 poate fi prevenit și tratat cu sfeclă roșie datorită conținutului de betacianină. Depresia, o altă boală cu care se confruntă din ce în ce mai mulți oameni este vindecată cu ajutorul sfeclei, datorită betadinei care relaxează mintea și ameliorează depresia.

Sfecla roșie stimulează activitatea cerebrală și crește rezistența la efort fizic. Boli precum Alzheimer și demența pot fi parțial tratate și cu succes prevenite cu ajutorul consumului de sfeclă roșie. În cazul arsurilor la nivelul pielii, puteți aplica un terci de sfeclă roșie timp de o săptămână, ajutând astfel la vindecarea zonei afectate. Aceste cataplasme se vor schimba de minim cinci ori pe zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.