Dermatita seboreica este unul dintre simptomele anomaliilor hormonale din organism, care se exprima prin functionarea crescuta a glandelor sebacee cu o modificare a compozitiei sebumului. Seboreea poate afecta fata, scalpul, spatele si pieptul.
Mecanismul de dezvoltare a dermatitei seboreice
Cauzata de modificari hormonale legate de varsta, seboreea apare cel mai adesea la adolescenti. Debutul simptomelor apare de obicei la varsta de 12-14 ani. Sub influenta factorilor nervosi si endocrini, poate aparea hiperplazia glandelor sebacee si se modifica compozitia secretiei lor, care isi pierde proprietatile dezinfectante. Adesea, aceasta devine o conditie prealabila pentru formarea acneei vulgare si keratinizarea pielii si, in cazul infectiei, pot aparea o varietate de boli pustulare ale epidermei.
Primele semne de seboree sunt, de obicei, aparitia comedoanelor si pielea grasa.
Seborea scalpului este rareori singurul simptom. De obicei, semnele sale sunt observate pe fata si pe alte parti ale corpului. In adolescenta, aceste simptome cresc si, in absenta unei terapii adecvate, se poate dezvolta o eruptie pustulara, in special pe fata, in cazurile avansate, se pot dezvolta furunculoza si flegmon.
Exista trei forme principale ale bolii: uleioasa, uscata si mixta. Cu seboreea uleioasa, grasimea se elibereaza cu usurinta de pe piele, conferindu-i o stralucire caracteristica, iar parul se lipeste impreuna in fire grase.
Seboree pe fata
In dermatita seboreica uscata, sebumul are o densitate crescuta, provoaca aterome si acnee multipla pe fata, spate si piept. Manifestarile sale persista pana la o varsta mai tarzie. Forma mixta a bolii se caracterizeaza prin predominarea seboreei uleioase pe fata si a seboreei uscate pe alte parti ale corpului. Printre alte motive care pot provoca manifestari seboreice pe pielea corpului sunt mentionate:
stres nervos si emotional;
procese tumorale benigne si maligne in organism;
boli endocrine, inclusiv diabet zaharat;
utilizarea pe termen lung a medicamentelor;
predispozitie ereditara;
scaderea imunitatii;
ingrijire excesiva sau insuficienta a pielii;
nutritie necorespunzatoare.
Sanatatea sistemului nervos este una dintre conditiile prealabile pentru eliminarea seboreei. In cazul general, complexul de masuri pentru combaterea manifestarilor de seboree include o dieta speciala, tratamentul pielii cu agenti de degresare si dezinfectare.
In functie de gravitatea simptomelor si a infectiilor concomitente, se pot prescrie antibiotice, daca este necesar, se deschid mecanic comedoanele mari, ateromele si acneea. In orice caz, se recomanda includerea expunerii la raze ultraviolete in complexul terapiei. In functie de cauza seboreei, intr-un caz particular, poate fi prescrisa terapia hormonala, administrarea de preparate cu vitamine si calmante.
Dermatita seboreica a scalpului
Baza patogeniei seboreei scalpului este o ciuperca asemanatoare drojdiei care traieste acolo in conditii naturale si, in mod normal, nu provoaca probleme. Cu toate acestea, odata cu impunerea altor factori provocatori, ciupercile pot incepe sa se inmulteasca activ, acumulandu-se in apropierea glandelor sebacee, al caror secret le serveste ca mediu nutritiv. Deseori, dermatita seboreica devine un semn al scaderii imunitatii.
Semnele seboreei uscate ale scalpului sunt:
dermatita seboreica
uscaciunea scalpului;
sunt posibile fisuri la nivelul pielii;
matreata fina uscata, sub forma de fulgi;
fragilitate si par fara stralucire;
capetele despicate ale parului.
De obicei, toate tipurile de seboree ale scalpului sunt insotite de mancarime.
Simptomele seboreea uleioasa a scalpului:
piele grasa, aspra;
par gras;
mancarime;
matreata galben-alba cu fulgi de diferite dimensiuni;
inflamatia glandelor sebacee;
caderea parului.
Dermatita seboreica a scalpului – tratament
Inainte de a continua tratamentul independent al manifestarilor seboreice la domiciliu, este necesar sa se faca un examen intr-o institutie medicala pentru a identifica cauza principala a bolii. Aveti nevoie de consultarea:
unui androlog – pentru barbati si unui ginecolog – pentru femei;
endocrinolog;
dermatolog;
neurolog.
Alimentatia corecta este cheia pentru o piele sanatoasa
In primul rand, pacientilor, indiferent de forma si cauza bolii, li se prescrie o dieta echilibrata. Va trebui sa limitati alimentele dulci, grase, afumate, sarate si condimentate. In acelasi timp, surse de vitamine B, zinc, fibre, produse lactate cu continut scazut de grasimi trebuie adaugate in dieta. Drojdia de bere este prezentata ca supliment alimentar.
Ar trebui sa evitati schimbarile bruste de temperatura, schimbarile climatice, sa renuntati la obiceiurile proaste. Daca cauza seboreei este psihosomatica, este necesar sa eliminati sursele de stres si sa invatati sa tratati problemele cu o gravitate mai mica. Pentru a normaliza activitatea sistemului nervos, este util sa practicati antrenament autogen, sa mergeti mai des in natura si sa faceti bai de soare cu moderare.
Dermatita seboreica tratament
Nu este recomandat sa va uscati parul cu uscatorul de par, sa recurgeti la proceduri chimice si la colorarea parului. Adesea, o punere in aplicare a acestor recomandari este suficienta pentru a depasi semnele de seboree.
Pentru a scapa de simptomele seboreei de pe scalp, se recomanda sa folositi sampoane medicamentoase, care sunt vandute exclusiv in farmacie. Compozitia unui astfel de sampon trebuie sa includa in mod necesar o componenta antifungica, de exemplu, ketoconazol. Pentru a incetini cresterea florei patogene, componentele antibacteriene si exfoliante trebuie sa fie incluse in compozitia acestor sampoane. Pentru a intari radacinile parului si a le imbunatati structura, cautati ingrediente din plante in samponul anti-seboreic.
Sampoanele-tratament se utilizate in mod regulat, de doua ori pe saptamana, iar cand se obtine efectul terapeutic, samponul trebuie utilizat o data pe saptamana pentru profilaxie.
Articolele de pe acest site au rol informativ! Daca aveti o problema de ordin medical, va rugam sa va adresati unui specialist!