Ai observat vreodată că emoțiile negative, cum ar fi dezamăgirea și anxietatea, tind să aibă un impact mai mare asupra noastră și să dureze mai mult decât emoțiile pozitive? Dacă petreci mai mult timp gândindu-te la evenimente supărătoare sau sumbre din viața ta, mai degrabă decât la cele fericite, să știi că nu ești singur – aceasta se numește o prejudecată a negativității și afectează pe majoritatea oamenilor.
Deoarece creierul tinde să se fixeze în mod natural pe negativ, trebuie să ne atragem conștient atenția asupra pozitivului dacă vrem să menținem lucrurile în echilibru.
Cum facem asta? Mai jos ne uităm la modalități de gestionare a prejudecății negativității!
Ce este tendința negativității
Tendința negativității descrie modul în care majoritatea oamenilor tind să fie afectați mai mult de evenimentele negative din viața lor decât de cele pozitive.
Emoțiile negative pot includ:
•nesiguranță
•tristeţe
•furie
•amărăciune
•vinovăţie
•rușine
•dezamăgire
•griji
•panică
De unde vine
Ce cauzează negativitatea? Majoritatea cercetătorilor ( dar nu toți ) cred că este de fapt încorporat în oameni ca o „funcție evolutivă adaptativă”, ceea ce înseamnă că a ajutat strămoșii noștri să supraviețuiască, așa că a fost transmis de-a lungul multor generații.
În esență, concentrarea asupra negativului, cum ar fi foamea și prădătorii, era o chestiune de viață și de moarte pentru oamenii care trăiau cu multe secole în urmă. O concentrare mai mare asupra stimulilor amenințătoare / negative din mediul oamenilor i-a ajutat să evite să fie răniți sau respinși, ceea ce a dus la o șansă mai mare de supraviețuire.
Ce parte a creierului este responsabilă de negativitate
Cercetările arată că emoțiile negative activează amigdala, o structură a sistemului limbic al creierului despre care psihologii spun că este axată pe gestionarea fricii, amenințărilor și veștilor proaste.
Sistemul limbic joacă un rol în controlul multor procese cognitive, iar amigdala este considerată cea mai „primitivă” parte a sistemului limbic care guvernează multe emoții și, de asemenea, motivația.
Când experimentăm evenimente negative, acestea sunt stocate în amintirile noastre mai ușor decât evenimentele pozitive. De asemenea, rămân în conștientizarea noastră mai mult timp ca amintiri vii pe termen scurt, ceea ce ne ajută creierul să proceseze și să învețe de la ele.
Efectele negativității
A fi negativ este un lucru rău?
În timp ce un anumit nivel de negativitate în viața fiecărei persoane este de așteptat și „normal”, prea mult poate fi periculos pentru sănătatea ta (și pentru cei care petrec mult timp cu tine).
Negativitatea este legată de creșterea depresiei și anxietății, ceea ce nu este surprinzător, având în vedere că ne face să fim mai triști și temători.
Studiile au descoperit că negativitatea poate duce la simptome fiziologice legate de stres, cum ar fi ritmul cardiac crescut. Acest lucru poate îngreuna somnul, poate duce la modificări ale poftei de mâncare / digestie și poate contribui la oboseală.
Prea multă negativitate poate duce, de asemenea, la probleme în relațiile noastre, probleme cu luarea deciziilor și probleme cu concentrarea / menținerea atenției.
Când suntem prea negativi, poate fi greu să avem încredere în oameni și să construim relații semnificative, deoarece presupunem că oamenii sunt „toți răi” și ne vor dezamăgi.
Am putea fi înclinați să evităm riscurile, care ne limitează creșterea, să trecem peste provocări care pot fi bune și să trecem cu vederea criticile constructive care ne pot ajuta în cele din urmă să ne îmbunătățim.
Cum să depășești tendința de negativitate
Iată câteva strategii pentru a păstra o mentalitate pozitivă și a minimiza negativitatea în viața ta:
Exersează conștientizarea de sine
În primul rând, meditează la conștientizarea modului în care te simți, observându-ți experiențele emoționale.
Puteți face acest lucru prin practici cum ar fi meditația mindfulness, scrierea emoțiilor sau vorbirea cu cineva în care aveți încredere, care implică abordarea experienței voastre interioare cu „conștientizare fără judecată”.
Renunțați la părerea de sine negativă
Părerea de sine negativă și înlocuirea acesteia cu părerea de sine pozitivă, este o modalitate excelentă de a începe să vă îmbunătățiți perspectiva și stima de sine. Puteți face acest lucru vorbind cu voi înșivă așa cum ați face cu un prieten.
Pentru fiecare critică pe care o aveți asupra dvs. care vă trece prin minte, încercați să o înlocuiți cu una sau mai multe afirmații, concentrându-vă pe ceva de care vă mândriți. De asemenea, puteți utiliza aceeași strategie atunci când apar gândurile recurente negative pe care le aveți despre ceilalți.
Rețineți că orice simțiți, este doar temporar, deoarece emoțiile se schimbă întotdeauna. Nu trebuie să forțezi sentimentele negative, dar poți încetini și observa gândurile care contribuie la emoțiile tale, mai degrabă decât să acționezi impulsiv.
Concentrați-vă pe recunoștință
Iată câțiva pași pe care îi puteți face pentru a vă concentra mai mult asupra aspectelor pozitive din viața voastră:
•Păstrați un jurnal de recunoștință zilnic . Încercați să vă implicați pe deplin în experiențe vesele, apoi înregistrați-le în acea zi pentru a vă ajuta să le savurați și să vi le amintiți.
•Limitați-vă expunerea la știri, care se concentrează de obicei pe problemele care atrag atenția lumii.
•Scrieți complimente pe care vi le oferă oamenii și păstrați-le.
•Lucrați cu un terapeut instruit în terapia cognitiv-comportamentală care vă poate ajuta să vă reformulați gândurile. De exemplu, terapeutul dvs. vă poate ajuta să învățați cum să etichetați procesul de gândire, astfel încât să puteți obține un spațiu între dvs. și gândurile dvs. negative.
O altă modalitate de a reduce potențialul negativității este să acordați atenție limbajului corpului și expresiilor faciale. De exemplu, a te ridica drept și a zâmbi te poate ajuta să îți ridici starea de spirit și să te facă mai încrezător atunci când faci față provocărilor.